Kivonul az orosz piacról a Marks & Spencer és a Nike

  • narancs.hu
  • 2022. május 25.

Gazdaság

A Marks & Spencer korábban felfüggesztette tevékenységét Ukrajnában, de már az üzletek megnyitásán dolgozik.

Két nagy világcég, a Marks & Spencer és a Nike is elhagyja az orosz piacot az Ukrajna elleni orosz háború miatt.

A Marks & Spencer közleménye emlékeztetett arra, hogy márciusban már leállította az áruk szállítását Oroszországba, azonban a franchise-zal kapcsolatos jogi előírások miatt nem tudott teljesen kilépni az orosz piacról. Emiatt körülbelül 50 Marks & Spencer üzlet maradt nyitva Oroszországban, most viszont a ruházati kiskereskedelmi cég végleg elhagyja az országot.

A Marks & Spencer eladásai Oroszországban és Ukrajnában 102,5 millió fontot (128,5 millió dollárt) tettek ki az április 2-án lezárt pénzügyi évben.

A cég korábban felfüggesztette ugyan tevékenységét Ukrajnában, jelenleg azonban már üzletek megnyitásán dolgozik.

A sportcikkeket gyártó Nike nem újította meg franchise-szerződését az Inventive Retail Grouppal (IRG), amely az amerikai cég legnagyobb üzlethálózatának tulajdonosa Oroszországban. Ezt a Vedomosztyi című lap közölte szerdán az IRG elnökének, Tyihon Szmikovnak a cég alkalmazottaihoz címzett levelére hivatkozva. A döntést azzal indokolta a vállalatvezető, hogy a Nike "belátható időn belül" nem tudja megszervezni az áruszállítást Oroszországba. "Mivel a készletek kimerülnek, az IRG kénytelen lesz bezárni a Nike márka alatt futó összes üzletét" - írja Szmikov.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk