Közpénzből segítheti ki a magánegészségügy az állami szektort

  • narancs.hu
  • 2024. október 4.

Gazdaság

Bevezetné a kormányzat a „hiánypótló állami szolgáltatást nyújtó magántulajdonú egészségügyi szolgáltató” fogalmát: ahol az állam egészségügyi kapacitásai végesek, besegítene közpénzért a magánegészségügy.

Mintegy 80 ponton módosítana másfél tucat törvényt egy a Belügyminisztérium alá tartozó ágazatokat érintő törvénymódosító javaslatcsomag. Ennek részeként a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvényt kiegészülne egy új fogalommal, a „hiánypótló állami szolgáltatást nyújtó magántulajdonú egészségügyi szolgáltató” megnevezéssel. Ezzel a kormány úgy tűnik, megnyitja az utat a szélesebb körű, közfinanszírozott magánegészségügyi ellátás előtt, írja a Népszava.

A tervezet szerint az új fogalom magántulajdonú egészségügyi szolgáltatót takar, amely olyan közfinanszírozott ellátást nyújt a biztosítottak széles köre számára, amelyet az állami ellátórendszer nem képes megfelelően kiszolgálni. Olyan ellátásoknál vonható be a tervezet szerint magánszolgáltató, amelyeket az állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban vagy fenntartásban álló egészségügyi szolgáltató vagy klinikai központ nem vagy olyan kis mértékben végez, amely nem képes az ellátást igénybe vevő biztosítottak széles körű ellátására.

A tervezet egyelőre csak ezt az új fogalmat vezeti be, arra vonatkozóan a szöveg nem ad támpontot, hogy mely területeken, milyen mértékben és milyen közfinanszírozási módszerrel tervezi alkalmazni azt a kormányzat. Egy szakember ugyanakkor a lapnak megjegyezte: az állami kórházak sebészetein 50 százalékos az ágykihasználtság, miközben a betegek hosszú várakozásra kényszerülnek. „A félházzal működő sebészetek képesek lennének többet is operálni, ha az állam értékén és havi kvótakorlátozás nélkül kifizetné a műtétes ellátás árát. A magánszolgáltatók közfinanszírozásával ezek a sebészetek pácienseket veszítenek, azaz biztosan tönkremegy az állami szolgáltatás”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk