Marad a 13 százalékos alapkamat

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 26.

Gazdaság

Az infláció és a GDP-visszaesés a Nemzeti Bank nagy mumusa.

A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 13,0 százalékos szintjén keddi kamatdöntő ülésén, tovább szűkítette viszont a kamatfolyosót, amelynek alsó széle 50 bázisponttal 12,00 százalékra, felső széle 16,5 százalékról 250 bázisponttal, 14,0 százalékra csökken.

Az MNB tavaly szeptember 27-én emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13,0 százalékra, és az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását. 

A monetáris szigorítás ugyanakkor októberben más eszközökkel folytatódott. Az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott, egynapos jegybanki betéti tenderek kamatát 18 százalékra, majd májustól minden kamatdöntő ülésen 100 bázisponttal csökkentette.

A döntést követően a 13 százalékos alapkamat válik az effektív jegybanki kamattá - tette hozzá Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke online háttérbeszélgetésen kedden.

A jegybank az idei és a jövő évi inflációs előrejelzéseit is megemelte júniushoz képest, ezzel párhuzamosan mind a 2023-as és 2024-es GDP-növekedési előrejelzéseit is rontotta – írja a 444. Az MNB így 2023-ra már akár enyhe recessziót is elképzelhetőnek tart éves átlagban.

Az MNB októbertől kivezeti az egynapos betéti gyorstendert. Az utolsó egynapos gyorstendert az MNB 2023. szeptember 29-én, pénteken tartja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk