December végéig meghosszabbítja a kötelező akciózást a kormány

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 25.

Gazdaság

A betéti „kamatsapkák” és a jegybanki kötvények vásárlásának tilalma is velünk marad az idén.

A kormány december végéig meghosszabbítja a kötelező akciózást, valamint a betéti kamatsapkát és a jegybanki kötvények vásárlásának tilalmát – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-vel hétfőn.

A kormány a „kamatsapkák” határidejét először 2023. június 30-ig, ezt követően 2023. szeptember 30-ig, mostani döntésével pedig 2023. december 31-ig meghosszabbította. A GFM tájékoztatása szerint egyes intézményi befektetők saját javukra fordították az infláció miatt kialakult magasabb hozamokat, így olyan jövedelmet értek el, ami a jelenlegi piaci helyzetben nem indokolt, ugyanis kockázatmentesen realizálták akár a korábbi 18 százalékos jegybanki irányadó kamatot. A folyamatnak a kormány azzal próbált gátat szabni, hogy 2022. november 22-től egyes intézményi befektetők, pénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a kereskedelmi bankoknál elhelyezett látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a három hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.

A kormány arról is döntött, hogy 2023. december 31-ig továbbra is megtiltja a jegybanki diszkontkötvények korlátozás nélküli átruházását, így a meghatározott pénzügyi szervezetek, valamint 20 millió forint összeget meghaladóan természetes személyek továbbra sem vásárolhatnak az Európai Unió tagállamának jegybankja által kibocsátott, forint devizanemben denominált, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt. 

Az infláció „letörése” érdekében 2023. június 1-től a kormány bevezette a kötelező akciózást, majd annak mértékét augusztustól másfélszeresére emelte. Ezzel párhuzamosan jelentősen bővült a kötelező akciózásra kijelölt termékek köre, a kötelező akciózásban érintett üzletekben pedig a korábban árstopos termékfajták ára átmenetileg nem lehet magasabb, mint a beszerzési ár. 

A kormány a kötelező akciózás 2023. december 31-ig történő meghosszabbításáról döntött.

Várakozásaik szerint az intézkedés hozzájárul az élelmiszerinfláció csökkenéséhez.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk