Mostantól közvetlenül rendelhetünk élelmiszert kistermelőtől

  • narancs.hu
  • 2023. november 18.

Gazdaság

A higiéniát rendelet szabályozza.

Egy friss rendelettel a kistermelők értékesítési lehetőségeit könnyíti, bővíti a kormány – derül ki a héten megjelent Magyar Közlönyből, amit az Agrárszektor vett észre.

Az Agrárminisztérium új rendelkezése alapján megváltoznak a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeire vonatkozó rendelkezések, de az is, hogy egyáltalán ki minősülhet kistermelőnek és ők miként értékesíthetik a termékeiket – írja összefoglalójában a telex.hu.

Fontos változás, hogy a jogszabály módosítja a kistermelő fogalmát, így ezután már jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet is végezhet kistermelői élelmiszer-előállítást. A kistermelőket két kategóriába sorolják, rájuk más-más feltételek vonatkoznak. A második kategória értékesíthető mennyisége most kibővül, miközben csak egyszerűsített HACCP dokumentációt kell majd vezetniük az ide tartozóknak.

 

Új lehetőség, hogy a kistermelők ezután már közvetlenül, küldeményként is eljuttathatják a vevőkhöz a termékeiket: házhozszállítás, csomagküldő kereskedelem, átadópont vagy automata útján is eljuthatnak a termékek a fogyasztóhoz.

Ehhez az élelmiszer csomagolásának biztosítania kell a szállításhoz szükséges élelmiszer-biztonsági követelményeket, és a kistermelőnek jeleznie kell a szállító felé, hogy a csomag élelmiszert tartalmaz. Átadóponton hűtést igénylő élelmiszer csak akkor értékesíthető, ha a végső fogyasztónak történő átadásig folyamatosan biztosított a hűtési lánc.

Csomagküldésnél és automatás értékesítésnél a kistermelőnek be kell tartania az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló rendelet előírásait.

A rendelet hatályba lépésével ismét lehetőség nyílik a kiskapacitású vágóhidak működtetésére és igénybevételére, illetve a rendelet szabályozza, hogyan kell üzemeltetni a mobil vadfeldolgozó létesítményeket. A rendelet 2023. november 23-án lép hatályba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.