500 millióval támogatta az állam, fél év után bezárt a pékség a Nyugati aluljáróban

  • narancs.hu
  • 2023. november 20.

Belpol

Ügyeskedtek kicsit az Empanada Storyval, majd lehúzták a rolót.

100 milliárdos nagyságrendben támogatott a magyar állam az elmúlt években innovatívnak gondolt induló vállalkozásokat. 

A Hiventures állami befektetéskezelő 35 milliárd forintot osztott szét több mint 300 vállalkozás között. Ezek közül az Empanada Story kapta a legnagyobb egyösszegű befektetést, 500 millió forintot, amelyért cserébe az állam 40 százalékos részesedést szerzett – írja a G7.

A lap közlése szerint a vállalkozás 2018-ban jött létre, az Empanada Story eleinte házhoz szállításban utazott, majd egy évvel később megnyitott az első üzlet a budapesti Nagymező utcában. A Hiventures az uniós támogatás értelmében kevésbé fejlett régiókban – tehát Közép-Magyarországon kívül – megvalósuló projektekbe fektethet be. A befektetés idején ennek megfelelően az Empanada Story egy Heves megyei kétezres településre, Kerecsendre volt bejegyezve, ezen kívül azonban semmi nem utalt arra nyilvánosan, hogy ne Budapesten működne. A befektetés további feltétele volt, hogy a felkarolt vállalkozások kutatás-fejlesztéssel is foglalkozzanak, és előnyt élveznek a technológiailag innovatív vállalkozások.

A G7 szerint a befektetés egyetlen nyilvánosan észlelhető hozadéka az lett, hogy az időközben bezárt Nagymező utcai üzlet helyett nyitottak egy új pékséget a budapesti Nyugati téri aluljáróban, az egykori Burger King helyén.

A tavaly nyáron átadott üzlet azonban nagyjából fél évig működött, 2023 elején bezárták.

A pékség korábbi üzlethelyisége a Nyugati aluljáróban jelenleg is kiadó. A cégnek 2022-ben 182 millió forintos árbevétele volt, és 170 millió forintos veszteséget termelt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk