Nagy Márton szerint összeomlott az infláció

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. február 9.

Gazdaság

A miniszter szerint az árfigyelőnek és a kötelező akciónak köszönhető a nagy siker.

„Egy év leforgása alatt az infláció gyakorlatilag összeomlott, így az már nem jelent érdemi problémát a magyar gazdaság szempontjából” - fejezte ki örömét Kovács Zoltán államtitkár egy emojival örömét, hogy aztán érkezzen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is, aki örömmel újságolta: „Letörtük: 3,8 % a januári infláció”.

A hírre Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter reagált csak hosszabban: „Az infláció gyakorlatilag összeomlott, már 4 százalék alá szorította vissza a kormány” - közölte az MTI szerint. A közlemény szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait alapul véve 2024 januárjában az egy évvel ezelőtti tetőzéséhez képest kevesebb mint hatodára, 3,8 százalékra szorította vissza az infláció mértékét a kormány. Azt írta, éves alapon a háztartási energia ára 11,3 százalékkal, az üzemanyagok ára 11,9 százalékkal, a tartós fogyasztói cikkek ára 1,4 százalékkal csökkent.

Ez azt jelenti, hogy az infláció Nagy szerint  „már nem jelent érdemi problémát a gazdaság szempontjából”, mert „a magyar infláció ma már kedvezőbb szintre süllyedt, mint az észteknél (5,0 százalék), a horvátoknál (4,8 százalék), az osztrákoknál (4,3 százalék) vagy a szlovákoknál (4,3 százalék)”, a sikert pedig a kormány intézkedéseiben látja, például az online árfigyelőben és a kötelező akciózásban. A reálbér szerint szeptembertől fog fokozatosan nőni.

Arra a miniszter nem tért ki, hogy ez a nagyon kedvező inflációs adat az egy évvel korábbi helyzetnek köszönhető: tulajdonképpen arról beszélünk, hogy az akkor nagyon nagy tempójú inflációhoz képest idén már csak 3,8 százalékot nőtt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.