Mesterházy él!

  • narancs.hu
  • 2014. március 5.

Hírnarancs

Amerika keményedett, mire az unió is összeszedte magát az ukrán válság ügyében, itthon pedig valaki szólhatott Mesterházynak és az MSZP-nek, hogy egy hónap múlva országgyűlési választás lesz Magyarországon.

Bár Oroszország még mindig húzogatja a hózentrógert, egyre több jel utal arra, hogy Orbán Viktor barátja csúnyán benézte az ukrán válságot. Igaz, változatlanul áradnak keménykedő vagy dezinformáló hírek (az előbbire példa, hogy egy megszellőztetett törvénytervezet szerint Oroszország bármikor befagyaszthatná az uniós vagy amerikai cégek ottani számláit, az utóbbira pedig az a szenzációs kiszivárogtatás, miszerint Kijevben az ellenzék lövetett saját magára annak érdekében, hogy jól befeketíthesse Janukovics elnököt és az oroszokat) – a határozott amerikai fellépés nyomán nekibátorodott EU a NATO-val együtt azonban Ukrajna területi épségének a szavatolása mellett állt ki. Az Egyesült Államok korábban bejelentette, hogy Lengyelországgal, illetve a balti államokkal – amelyek Putyin elnök nagyorosz aktivitása nyomán a legrosszabbra készülnek – a jövőben szorosabbra fűzné a katonai együttműködést. Mindeközben az Egyesült Államok egymilliárd dolláros kölcsönnel, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 5 milliárd eurós befektetéssel segítené Ukrajnát.

Első fokon három év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte, és összesen 70 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a Pécsi Törvényszék a pécsi egyházmegye gazdasági bűncselekménnyel vádolt volt vagyonkezelőjét, W. Gyulát. Mayer Mihály püspök 2010-ben, a Vatikán nyomására mentette föl a püspökség alkalmazottját, majd amikor a különböző pénzügyi stiklik miatt megindult a rendőrségi nyomozás, a püspök lemondott hivataláról. A nol.hu tudósítása kiemelte: W. Gyula védője szerint ha a védence terhére rótt bűncselekmények megtörténtek, akkor azokért az egyházmegye több vezetőjét is felelősség terheli. A bíróság nem reagált e megjegyzésre, szerinte W. Gyula egyedül dönthetett a kifogásolt gazdasági ügyekben. A szövevényes történetről lapunk három évvel ezelőtt közölt tényfeltáró cikket.

Heisler András

Heisler András

Fotó: Simonyi Balázs

Távozik a Sorsok Háza-projekt nemzetközi tanácsadó testületéből Heisler András, a Mazsihisz elnöke – tudta meg a nol.hu. Heisler nem látta értelmét tagságának azok után, hogy szervezete távol marad az állami holokauszt-emlékév kormányzati programjaitól. Egyébként ez utóbbi lépésének is már részben az volt az oka, hogy a szervezet átgondolatlannak tartotta a Sorsok Háza-koncepciót.

A választási kampány mai nagy híre, hogy hosszú idő után előkerült Mesterházy Attila. Ha esetleg elfeledték volna, ő Orbán Viktor miniszterelnök kihívója a baloldali Összefogás listavezetőjeként. Mesterházy a rendvédelmi dolgozóknak sürgős bérrendezést ígért, ha április 6-án nyerne.

Az LMP is állít egyéni jelöltet mind a 106 választókerületben – tájékoztatta a nagyközönséget Schiffer András, a párt társelnöke.

Végezetül mindenkinek ajánljuk szíves figyelmébe a holnap megjelenő Magyar Narancsot, benne többek között a Fidesz-közeli bohócos CÖF kampánypénzeivel, valamint az Orbán-vagyon történetét kutató Ferenczi Krisztinával készített interjúnkkal. A csütörtökük biztos szebb lesz!

Figyelmébe ajánljuk