A Fidesz kövér könnyeket hullatott a boltzárért

  • narancs.hu
  • 2016. április 12.

Hírnarancs

Most már a törvény is engedi a vasárnapi nyitva tartást, folyik a béna magyarázkodás, ha az embereken múlna, stadionok helyett is valami értelmesebb épült volna, tavasz van, s ez örvendetes – hírek egy zömmel verőfényes napon

Felköptek, aláálltak

Mi mást tehetett volna, megszavazta a fideszes többségű parlament a vasárnapi kötelező zárvatartásról szóló törvény visszavonását, ha már egyszer a párt vezetői kihátráltak mögüle. Hiába volt a nagy fogadkozás, a KDNP-sek, a törvény ötletgazdái sem álltak ellen: csupán Harrach Péter szavazott a javaslat ellen (utólag úgy magyarázta: csak mellényúlt), meg egy Szatmáry Kristóf nevű fideszes; ők legalább konzekvensen kitartottak a hagymázos ötlet mellett.  A többi KDNP-s inkább csak tartózkodott, de Simicskó István és Seszták Miklós, az Orbán-kormány - inkább a KDNP-be, mintsem a KDNP-ből delegált - miniszterei lelkesen igennel szavaztak. Lázár és Balog miniszterek viszont tüntetően nem nyomtak gombot s ez saját értelmezésük szerint a "nem" szavazattal egyenértékű. A jól sikerült veszteségminimalizálás után, gondoljuk, most mindenki fenemód elégedett: jól kihúzták a szőnyeget a szocik alól, akár gondolhatják azt is, megérte kicsit kísérletezni a lakossággal. Végül is - a Fideszt árulásáért megfeddő Veres András, a püspöki kar elnökének mélyenszántó gondolatait idézve - még senki sem halt éhen a vasárnapi boltzár miatt.

false

Kommentálták is

A társadalmi szolidaritás és a polgári Magyarország is vereséget szenvedett. De egy demokráciában a nép szava a legfőbb törvény – így kommentálta Gulyás Gergely a Fidesz meghátrálását. Csak az aranyborjú számít, azt imádják, a pénz lett az ember értékmérője – így ostorozta az "úgynevezett modern embert" a javaslat vitáján Vejkey Imre KDNP-s képviselő, akit titokban saját frakciótársai is kiröhögtek. A Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium még hétfőn is oldalakon át ecsetelte, milyen fasza dolog a boltzár – igaz a 444 mai híre szerint egy helyettes államtitkárt már ki is rúgtak a jelentés egyik lopott grafikonja miatt.

false

Rogán Antal viszont a módosítás szavazásra bocsátása előtt  a maga sajátos logikája szerint úgy vélekedett, hogy az ellenzék tehet arról, hogy a kereskedelemben dolgozók ezentúl nem kapnak vasárnapi bérpótlékot. “Kiderült, hogy az ellenzéki frakciók népszavazásukkal a vasárnapi bérpótlék eltörlését is javasolták” - vélekedett a párt kettes számú überminisztere, aki egyúttal nagyvonalúan elfeledkezett arról, hogy a játékszabályokat vagy hat éve az ő pártja jelöli ki, éppen ahogy szeszélyes akarata kívánja.  De a Fidesz jóságos, s a miniszter megígérte: akár már a következő hetekben is elindulhatnak az egyeztetések egy vasárnapi bérpótlékrendszerről.

Századvég-ügyek

Több évnyi pereskedés után a vs.hu hozzájutott az Orbán-kormány munkáját segítő Századvég intézet több tízezer oldalnyi kutatásához és elemzéséhez, s most cikksorozatban számol be arról, hogy mire költött a kormány 4,1 milliárd forintot – annyi már az első elemzésekből kiderült, hogy a kormányzatnak rengeteg felesleges és értelmezhetetlen oldalt sikerült megvennie a mi pénzünkön, igaz viszont, hogy legalább kellően nagy betűkkel nyomtatták a kutatási anyagokat, hiszen terjedelemre fizették őket.  A ma megjelent harmadik részből kiderül, hogy nem véletlenül akarták titkolni az eredményeket. A kormányzat és személyesen Orbán számára a stadionépítésekkel kapcsolatos felmérések eredménye lehetett a legkínosabb: a megkérdezettek 56 százaléka nem értett egyet a nagy stadionépítési hullámmal.  A trafiktörvényről pedig több mint 70 százalék gondolta azt, hogy az nem fogja csökkenteni a fiatalok körében a dohányzást. Bár a kormányzat rendre tagadja, hogy felmerült volna a dohánytermékekhez hasonlóan az alkoholnál is egyfajta nemzeti italbolt bevezetése, 2012-ben mégis azt tesztelték, mit szólnak az emberek az ötlethez. Ezt az emberek 60 százaléka ellenezte. A Nemzeti Színház igazgatójának leváltását sem támogatták az emberek: a megkérdezettek 60 százaléka szerette volna, hogy Alföldi Róbert maradjon. Arra a kérdésre pedig, hogy egy művész értéke függ-e nemzeti elkötelezettségétől, több mint 86 százalék szavazott nemmel.

false

Döntött a Kúria Kishantosról

A Kúria helyben hagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítette a Nemzeti Földalapkezelőnek a Mező Vidék Bt.-vel  megkötött szerződését. A bíróság tehát a legfelsőbb szinten is megerősítette, hogy az NFA törvényt sértett a kishantosi földek pályáztatásakor 2013-ban, valamint a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak volt igaza, amikor pert indított az általa egykor bérelt állami földekre kiírt NFA-pályázatok elbírálása ügyében. A Kúria mai döntését megelőzően 2015. június 17-én a másodfokú bíróság elfogadta a Kishantos érveit; ítéletében semmissé tette az egyik új bérlő (a Mező Vidék Bt.) és az NFA közötti szerződést. Emellett döntött arról is, hogy az NFA pályázati kiírásának és elbírálásának jogszerűségét vizsgálnia kell a bíróságnak, és ezért ezt az ügyet visszautalta első fokra.  Az NFA és a Mező Vidék Bt. azonban nem fogadta el a jogerős ítéletet a szerződés megsemmisítéséről, és a Kúriához fordult. A bírósági mai döntésével helybenhagyta a 2015-ben hozott másodfokú ítéletét.

false

 

Fotó: Greenpeace

Tavasz, kompromisszumok nélkül

Szép tavaszi időnk lett, holnap, azaz szerdán is csak holmi délutáni záporok árnyékolhatják be a május végét idéző hőmérsékletek miatti örömünket. Mint e hétre szóló, frissített prognózisunkból is kiderül, a hét közepén befutó, csapadékkal és némi lehűléssel járó hullámzó frontrendszer is csak ideiglenes rontja el kedvünket, hétvégére megint javul és melegszik az idő.

Figyelmébe ajánljuk