A szerény Orbán, az ügyeskedő Áder és a terror

  • narancs.hu
  • 2015. január 18.

Hírnarancs

Orbán Viktor eligazította a népet, és megmagyarázta, mi a bevándorlás és a kivándorlás. Találós kérdés, ki mondta: „ilyenkor kell szerénynek lenni, mint az ibolya”? Eközben Nyugat-Európában jelentős készültséggel veszik fel a harcot a terrorizmus ellen. Áder János pedig, úgy tűnik, egyvalamiben egészen ügyes.

Nem engednek a terrornak

Már Belgium nagyvárosainak utcáin is katonák vigyáznak az emberekre és a rendre, védik a potenciális célpontokat a halálos áldozatokkal járó csütörtöki terrorellenes razziasorozat után. 300 katonát vezényeltek Brüsszel, Antwerpen és az ország más városainak utcáira a BBC szerint, miután merényletek veszélye miatt csütörtökön Belgium több városában is razziát tartott a terrorelhárítás.

false

 

Fotó: Reuters

A belga kormányzat bejelentései szerint azoktól a kettős állampolgároktól, akik terrorfenyegetést jelentenek az országra, megvonják a belga állampolgárságot. Aggodalomra ad okot ugyanis, hogy a Szíriában és Irakban harcoló fiatal európai állampolgárok hazájukba visszatérve merényleteket követhetnek el.

A csütörtöki verviers-i akció során a hatóságok fegyvereket, lőszert, robbanóanyagot foglaltak le, de találtak rendőrségi egyenruhákat és rengeteg pénzt is. A belga ügyészség szerint a terrorista sejt rendőrökkel akart végezni. A terrorellenes akcióban összesen 13 embert tartóztattak le, két ember meghalt, pénteken pedig öt embert vádoltak meg terrorszervezetben való részvétellel és merénylet előkészítésével.

Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Belgiumban és Svédországban a legnagyobb a terrorfenyegetettség a radikalizmust és politikai erőszakot kutató nemzetközi szervezet, az ICSR szerint, ezek ugyanis azok az országok, amelyeknek a legtöbb olyan állampolgáruk van, akik harcoltak Irakban vagy Szíriában az Iszlám Állam (IS) oldalán. Durva adat, hogy több mint kétszer annyi francia állampolgár csatlakozott a szunnita szélsőségesekhez, mint ahány együttvéve a Közel-Keletre ment más európai országból.

Zavargások Nigerben a Charlie Hebdo miatt

Tüntetések voltak szombaton Nigerben, legalább hét keresztény templomot gyújtottak fel a Charlie Hebdo ellen tüntetők. A gyújtogatásra az afrikai ország fővárosában, Niameyben került sor, az AFP helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a demonstrálók korábban a várost keresztülszelő Niger folyó bal partján randalíroztak, délután azonban a másik partot is célba vették, a tüntetők a délelőtt folyamán számos francia vállalat helyi kirendeltségét kifosztották, bárokat, szállodákat és italkereskedéseket is megtámadtak. Nem ez volt az első ilyen ellenreakció az egykori francia gyarmat afrikai országban, a Niger második legnagyobb városának számító Zinderben pénteken törtek-zúztak, akkor ott három keresztény templomot és egy francia kulturális központot is felgyújtottak. A zavargásokban négyen meghaltak és 45-en megsérültek.

Cél: az Iszlám Állam teljes megsemmisítése?

Csütörtökön Londonban rendezi meg John Kerry amerikai és Philip Hammond brit külügyminiszter az Iszlám Állam elleni harcra szerveződött koalíció tagállamainak találkozóját. Hammond a Daily Telegraph című londoni lappal közölte, hogy a találkozó fontos lehetőség lesz az eddig elért eredmények összegzésére. A brit külügyminiszter szerint a Lancaster House-ban rendezendő találkozón döntést hoznak arról, hogy mit kell még tenni a dzsihádista szervezet teljes megsemmisítése érdekében. Az AFP hírügynökség szerint a találkozó napirendjén öt kérdés szerepel majd: szó lesz az Iszlám Állam soraiban harcoló külföldi zsoldosokról, a szervezet elleni katonai kampányról, a szervezet pénzforrásairól és kommunikációjáról, illetve a térségbe irányuló humanitárius segélyekről is.

false

 

Fotó: Europress/Getty

„Szerénynek lenni, mint az ibolya.” Na, kimondta?

Orbán Viktor a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában többek között arról is beszélt, hogy a kormány megoldotta a devizában felvett ingatlanhitelek kérdését, a bírósági ítéletek pedig egyértelmű helyzetet teremtettek – de a fogyasztási hitelek egy másik ügykörbe tartoznak. A miniszterelnök külön kiemelte, hogy a bírósági ítéletek kimondták: az árfolyamkockázatot a hitelt felvevőknek kell viselniük. Riporteri felvetésre, hogy a nyugati lapok, amelyek korábban kifogásolták a kormány devizahitelekkel kapcsolatos intézkedéseit, most dicsérik a magyar kormányt, Orbán úgy fogalmazott: „ilyenkor kell szerénynek lenni, mint az ibolya.”

false

 

Fotó: MTI

Bevándorlás nincs és nem is lehet. Kivándorló sincs, miért is lenne?

A miniszterelnök szintén a Kossuth rádió műsorában úgy fogalmazott, hogy az EU-s tagállamokon belül szabadon lehet mozogni turistaként vagy munkavállalóként, így az Európai Unióhoz tartozó országokon belül nem beszélhetünk sem bevándorlásról, sem kivándorlásról, hiszen „egy, közös akarattal létrehozott gazdasági téren belül mozgunk”. Orbán felvilágosítással élt, arra hívta fel a figyelmet, hogy bevándorlásnak azt nevezik, amikor az unión kívüli országokból érkeznek emberek az EU-ba. Azt mondta, az uniós szabályozás alapján, ha valaki engedély nélkül lép Magyarországra, és az őt igazoltatónak papírt mutat fel, és azt mondja, politikai menekült és menedékjogot kér, akkor őt többé nem lehet úgy kezelni – bár a valóságnak megfelelne –, hogy ő megélhetési bevándorló.

Úgy tűnik, országunk vezetője észbe kapott, hogy nem éppen szalonképes az, amit nemrég Párizsból, a Charlie Hebdo elleni merénylet megemlékezését követően mondott nemzeti televíziójának. Orbán újra meg újra felülmúlja önmagát.

Áder János ügyesen helyezkedik

Pásztor János, a Természetvédelmi Világalap (WWF) politikai és tudományos igazgatója az ENSZ főtitkárhelyettese lesz. Pásztort Ban Ki Mun február 1-jével klímaváltozási ügyekkel foglalkozó főtitkárhelyettessé nevezte ki. „Magyarország az utóbbi időben, és főleg a riói klímakonferencia óta nagyon komoly munkával járult hozzá a nemzetközi közösség erőfeszítéseihez a fenntartható fejlődés megteremtése területén” – mondta Pásztor az MTI-nek. Pásztor János szerint a magyar hozzájárulás az ENSZ Nyitott Munkacsoportjában különösen a következő 15 évre vonatkozó célok kidolgozásában volt jelentős. Egyébként ennek a munkacsoportnak volt az egyik társelnöke az a Kőrösi Csaba, aki Magyarország állandó ENSZ-képviseletének rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, akit Áder János január elején eget rengető bejelentésekor a Köztársasági Elnöki Hivatal új szervezeti egysége, a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóság vezetőjévé nevezett ki.

Pásztor János legfőbb feladata azoknak az erőfeszítéseknek a támogatása lesz, amelyeknek az a célja, hogy globális megállapodás jöjjön létre a decemberben esedékes párizsi nemzetközi klímaügyi konferencián. A magyar diplomata a főtitkár-helyettesi pozíción túl a párizsi konferenciáig Ban Ki Mun klímaügyi tanácsadója is lesz.

Lehet, hogy Áder valamit jól csinál?

false

Napelembiznisz

Nem törli el a kormány a napelemekre kivetett termékdíjat, pedig még az ENSZ-be törő Áder János is – kivételes módon – felemelte szavát a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott és még karácsony előtt elfogadott, költségvetést megalapozó salátatörvények egyike ellen. Ennek hatására besokallt a volt fideszes államtitkár: „Nem lehet kormányozni szakértelem nélkül” – mondta Illés Zoltán, aki azt mondta, a kormány azért sem foglalkozik a környezetvédelemmel, mert azt hiszik róla, hogy hátráltatja a gazdaságot, hogy „baloldali ügy”, és hogy „csak a gazdag országok játékszere”, pedig egyik sem igaz. Illés szerint Orbán környezetében az a mondás járja, hogy komoly ember környezetvédelemmel nem foglalkozik. Illés Zoltán volt fideszes környezetvédelmi államtitkár szerint a kormány azért drágítja a napelemeket, hogy úgy tűnjön, jobban megéri az atomenergiába és Paks 2-be fektetni.

A vaddisznók átveszik a hatalmat Budapesten – Beindult a mémgyár

false


Ilyen címlapja sem volt még a francia Elle magazinnak

false

Nincsenek is fekete lyukak

Jövő héten kerül mozikba a Stephen Hawking világhírű kozmológus életéről szóló, többszörösen Oscar-díjra jelölt film, amit már csak híres kijelentése okán Fekete Lyuknak nevezett blogunk miatt is a közfigyelem látókörébe helyezünk.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.