A zacskós milliók nagy napja

  • narancs.hu
  • 2014. március 7.

Hírnarancs

Zuschlag János és a milliók, nőgyógyászok és a milliók, Simicska Lajos és a milliók. Pénteki híreinkben csak úgy tombolnak a millák.
Zuschlag a börtön ajtajában

Zuschlag a börtön ajtajában

Fotó: MTI

Péntek van, mindenki fáradt – és akkor egy lendületes fiatal férfi váratlanul belecsap a lecsóba:

Nem is lehet kérdés, hogy a mai nap hazánkban Zuschlag János parádés visszatéréséről szólt! Az egykori MSZP-s képviselő nemrég jött ki a sittről, ahová azért került hat évre, mert sikerült 75 millát ellopnia fiktív civil szervezetek segítségével. (Igaz, ebből 50 millát gyorsan visszapótoltak.) Zuschlag jövő héten könyvet jelentet meg, és ennek apropójából a Napi Gazdaság két (egyébként a Fidesz-közeli Századvég elemzőközponthoz bekötött) „újságírójának" elmondta egyrészt, hogy Gyurcsány Ferenc mindent tudott az ő lopásairól, másrészt pedig azt, hogy 2006-ban egy nejlonzacskóban kapott 50 millió forintot a szociktól, hogy ne induljon el a választásokon. Zuschlag szerint a pénz egy olyan széfből került elő, amely (és innentől, mint a meseköltészet nagy hívei, inkább szó szerint idéznénk) „ott állt a régi székház második emeletén, rajta egy MSZMP-címerrel”. Mondjuk, ha ez tényleg igaz, akkor a nevezett székház még a Harry Potter-szériában megismert Gringotts-banknál is állatabb hely, pedig az utóbbit konkrétan koboldok őrzik. De ha már fikció, talán nem esünk a vörösszimpátia halálos bűnébe, ha Zuschlagban az irodalom egyik örök figuráját, a megbízhatatlan elbeszélőt ismerjük fel. És nem csak mi teszünk így! Gy. Ferenc előbb az ATV-ben háborgott, majd Facebook-oldalán tett közzé egy lehallgatott beszélgetést, amely eléggé ellentmond Z. János aktuális történetének, a Zuschlag által az interjúban szintén megidézett Lendvai Ildikó pedig komikusnak vélte az interjút. Persze leginkább a Fidesz vihoghat mindezen diszkréten a markába.

Mindeközben mintha paradigmaváltás történt volna a magyar egészségügy hálapénz-használati gyakorlatának történetében! A Fővárosi Törvényszék ugyanis most először ítélt el olyan nőgyógyászokat, akik hálapénzt fogadtak el pácienseiktől. A nem jogerős ítélet másfél, valamint két és fél millió forint közötti pénzbüntetésekről szól. Egyébként csak vicceltünk, legyen a vége bármi is, a magyar egészségügy purgatóriumában nyilván marad minden a régiben.

Jó hír viszont, hogy végre megtudtuk, pontosan miért is engedtük haza (végeredményben: szabadon) az azeri baltás gyilkost! Hát Simicska Lajos további gyarapodásáért! A Közgép ugyanis (végre!) már Azerbajdzsánban is megvetette a lábát – a bizniszről bővebben a Figyelő oldalán olvashatnak. Ha Magyarországon ilyenek a jó hírek, akkor rosszakra már nincs is szükség ugyebár.

Értelmesebb hétvégét kívánunk mindenkinek – és ne felejtsék, Amerikában vasárnap, minálunk pedig (az HBO-n) hétfő este ér véget (egy katartikusnak remélt epizóddal) napjaink legjobb amerikai tévésorozata, A törvény nevében, vagyis a True Detective. Összegezzük is hát a mai napot Cohle detektív egyik bölcs zárószavával:

Figyelmébe ajánljuk