Az élő fába is belekötnek

  • narancs.hu
  • 2016. december 15.

Hírnarancs

Inog a vád a Quaestor-ügyben, nem nyomoznak a zöld dossziéról, evakuálják az aleppói civileket, újabb rangos lista élmezőnyében a Saul fia, hideg lesz, de hó nem. Hírek.

Megdőlt a vád?

Kizárta a bíróság a Quaestor-ügy egyik szakértőjét, miután kiderült: a perben sértettként szereplő egyik cég felszámolójához köthető. Ha emiatt a szakértői vélemény sem használható, a vád talán legfontosabb bizonyítékát veszíti el – írja a hvg.hu. Az összeférhetetlenségre a per keddi tárgyalásán derült fény, amikor megkezdődött a szakértők meghallgatása. Egy védő ugyanis felhívta a figyelmet arra, hogy egyikük öt éve jogviszonyban van a Quaestor mögött álló Quaestor Pénzügyi Tanácsadó (QPT) Zrt. felszámolójával. 2012 és 2014 között ennek a cégnek az ügyvezetője is volt.

Tarsoly a legutóbbi tárgyaláson

Tarsoly tárgyaláson

Fotó: MTI

Nem nyomoznak

Leállította a rendőrség a nyomozást Horváth András egy újabb feljelentése ügyében – az erről szóló jegyzőkönyv is olvasható a 444.hu erről szóló cikkénél. A nyomozás több ügyet is érintett, amelyekkel a NAV volt ellenőre még 2013 végén állt a nyilvánosság elé irataival. Az ún. zöld dosszié dokumentumai az adóhatóság által nem vizsgált, ezermilliárdos nagyságrendű adócsalási, adóelkerülési ügyeket tartalmazták. A volt adóellenőr azt állította, hogy a kiemelt adózókkal a NAV minden évben megállapodik az úgynevezett elvárt adóról, aminek a befizetése esetén békén hagyják őket. A különleges gazdasági nyomozók igen sajátos módon jutottak el jelentésük következtetéseihez: az érdemi ügyeket nem voltak hajlandók vizsgálni, a revizorok befolyásolásával vádolt NAV-vezetést pedig úgy próbálták „lebuktatni”, hogy egyszerűen megkérdezték magukat az érintetteket arról, hogy megvádolják-e saját magukat súlyos gazdasági bűncselekményekkel. (Ne lepődjenek meg: nem.) Horváth András lényegi állításait nem is cáfolják, sőt indirekt módon meg is erősítik, csak éppen elintézik őket annyival, hogy teljesen normális ügymenetről, esetleg szakmai nézetkülönbségről volt szó.

Faültető gép

Régebbi kép a Ligetből

Régebbi kép a Ligetből

Fotó: MTI

A napok óta a Városligetben zajló gépi faátültetésekre közleményben reagált a Greenpeace magyar irodája: a környezetvédő szervezet világos, logikus okfejtése nyomán a faügyben laikus számára is nyilvánvalónak tűnik, hogy az átültettet fák aligha élik túl a beavatkozást, s ebben a formában ez tényleg nem más, mint különösen drága fakivágás. Ettől persze egy percig sem fognak felhagyni a baráti tévékben jól mutogatható gyakorlattal, meg különben is: a NER száguldó naszádja csak nem fog megtorpanni, holmi mikorrhiza, avagy gyökérkapcsoltság miatt. Egy átültetésbe belepusztult fáról pedig – a klasszikus Monty Python-szkeccs nyomán – még egy jó ideig állítható, hogy nem is halott, csupán mélyen alszik.

Evakuáció

Most éppen rendben halad a felkelők, családtagjaik és más civilek evakuálása a harcoktól sújtott Kelet-Aleppóból: a buszok rendben szállítják a kormánycsapatok elől menekülőket, miután korábban orvlövészek támadták meg a konvojt – jelenti a CNN. A gond csak az, hogy a járművek Idlibbe viszik őket, ahol csöbörből vödörbe kerülnek: alighanem ez a város lesz az Aszad-rezsim orosz és iráni segítséggel folyó offenzívájának következő célpontja.

Bomba

Bombából származó anyagokat találtak a májusban a Földközi-tengerbe zuhant EgyptAir-gép áldozatainak holttestén – jelentették a gép lezuhanásának körülményeit vizsgáló egyiptomi hatóságok a BBC híre szerint. Ennek nyomán pedig megkezdik az ügy bűnügyi kivizsgálását is. Rögtön a tragédia után felmerült a gyanú, hogy terrortámadás állhat a háttérben, de csak most sikerült valódi bizonyítékot találni erre, ráadásul sokáig nem tudták kizárni a technikai problémák lehetőségét. A katasztrófában 66 ember veszítette életét, 56 utas és a személyzet 10 tagja.

Agyhártyagyulladás

Válságos állapotban ápolják a Szent László Kórházban azt a fiút, akit fertőző agyhártyagyulladással szállítottak be még a múlt héten – írja az Index. Ezt megelőzően osztálytársa, a Veres Pálné Gimnázium végzős tanulója betegedett meg, de ő alig néhány órával a tünetek jelentkezése után elhunyt. A diák halála azért is megdöbbentő, mert hivatalos nevén a Neisseria meningitidis baktérium C-típusú törzse okozta, amely ellen régóta van oltás. Igaz, csak kétéves kor alatt ingyenes, egyébként a két oltással járó védelem 14 ezer forintba kerül.

Saul fia

A második helyre rangsorolta a Guardian filmblogja a maga év végi ötvenes listáján a Saul fiát (tekintve, hogy Nagy-Britanniában csupán idén mutatták be). A szerző, Andrew Pulver szerint a 2015-ös cannes-i filmfesztiválon Nemes Jeles rendezésének kellett volna a legjobb filmnek járó Arany Pálmát kapnia a Zsűri Nagydíja helyett. A film idén elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek kijáró Oscar-díjat, ezt megelőzően Golden Globe díjjal is jutalmazták.

false

 

Fotó: MTI

Hideg

Nappal hideg, délutántól délelőttig  pedig kifejezetten fagyos időnk lesz az elkövetkező napokban – ez áll frissített prognózisunkban is. Csapadékra viszont aligha számíthatunk, ha csak nem vesszük annak a ködből a fákra telepedő zúzmarát, vagy az egzotikus, nagyobb gyárkémények környékén kialakuló ipari hóesést. Ebben a helyzetben karácsonyig aligha lesz változás, de az ünnep színére még nem kötnénk nagy tétben fogadást.

Figyelmébe ajánljuk