Ennyit a jövő nemzedékről: a nukleáris hulladék kezelésére félretett pénzből csökkentenék a rezsit

  • narancs.hu
  • 2015. október 27.

Hírnarancs

Ez áll egy minisztériumi belső dokumentumban. OMZ doktorit kamuzik, Nógrádi György beismeri csibészségét, tovább pörög a menekültek utaztatása. Hírek következnek.
Például színházi díszletnek is jó lesz

Például színházi díszletnek is jó lesz

 

 

A paksi atomerőmű által a nukleáris pénzügyi alapba befizetendő pénzből fedezhet a kormány egy újabb rezsicsökkentést 2017-ben – állítja a Miniszterelnökség belső vitaanyagára hivatkozva az index. A nukleáris pénzügyi alapot az állami RHK Kft. használhatja fel, nagyobb részét nem költi el rögtön, hanem félreteszi, hogy a paksi atomerőmű üzemidejének lejárta után a biztonságos leszerelést fedezhesse belőle. Az atomerőmű éves átlagban 20 milliárdot fizet az alapba, és ehhez valamennyit az állami költségvetés is hozzáad. A miniszterelnökségi dokumentum szerint, ha ez a kötelezettség megszűnne, az atomerőmű 1,86 Ft/kwh-val olcsóbban tudna áramot szolgáltatni a fogyasztóknak.

Csibészek

A héten közokirat-hamisítás vádjával bíróság elé áll Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere. A hírhedt nemzeti radikális politikust doktori cím jogosulatlan használatával vádolja az ügyészség. OMZ konkrétan egy saját címére bejegyzett akadémián szerezhetett „doktori fokozatot”, miután kutatásokat folytatott „a vallásfilozófia és a valláspszichológia területén a megváltástan, a kegyelemtan és a lélektan intenzív tanulmányozása révén és konkrétan az Üdvösség embere témakörben”.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a hirado.hu-nak nyilatkozott a közelmúltban őt ért támadásokról, többek között arról, hogy az index szerint életrajzában több valótlan adatot is feltüntetett. „Ha valaki sikeres, gyakorlatilag szedi magának az ellenfeleket, ellenségeket” – magyarázta Nógrádi, és hozzátette: „az életben 95 százalék legyen a teljesítmény, a maradék 5 százalék lehet a csibészség”. A szakértő kalandos életéről lapunk is közölt részleteket.

Menekültek

Hiába egyeztek meg vasárnap a kelet-közép-európai államok vezetői, hogy nem szállítják egymás határára a menekülteket, a héten gyakorlatilag semmi sem változott. Ma különösen a német–osztrák határon volt feszült a helyzet, mivel a német hatóságok csak 40-50 fős csoportokban engedték át az embereket. Horst Seehofer bajor miniszterelnök egy mai interjújában már a bajor–osztrák határ saját hatáskörben történő lezárását pedzegette, jóllehet ezt Angela Merkel kancellár később visszautasította.

Horvátország is folyamatosan szállítja tovább a hozzá érkező menekülteket, Zoran Milanović miniszterelnök szerint ezzel csak akkor fognak felhagyni, ha Görögország, Macedónia és Szerbia is betartja a brüsszeli egyezséget. Horvátországba a mai napon egy 105 éves afgán asszony is érkezett. A horvát–szlovén határhelyzetről készült képriportunkat itt találja.

Külföld

A lengyel választás ma nyilvánosságra hozott hivatalos végeredménye lényegében megegyezik az exit pollok alapján várttal. 37,58 százalékos eredményével a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) egyedül alakíthat kormányt, a 460 fős alsóházban 235, a 100 fős felsőházban 61 mandátummal.

Az Európai Parlament mai döntésének eredményeképp 2017. június 15-től szinte teljesen megszűnnek a roamingdíjak az EU-ban. A szolgáltatók ezután csak minimális felárat számíthatnak fel, azt is az uniós hírközlési hatóság engedélyével.

Figyelmébe ajánljuk