Orbán, Fodor, Deutsch, Simicska… mintha nem is telt volna el ez a 25 rohadt év

  • narancs.hu
  • 2015. október 26.

Hírnarancs

15 évig a turisták törlesztik a Liget projektet. Fodor Gábor érti a lengyel választást. Simicskát a németek is szívatják, vagy a Népszabadság. Rákkeltő a sonka, a kolbász. Hétfői hírek.

Most Simicska (Fonyó) kapott egy gólt

Legalábbis a Népszabadság szerint. A lap arról számolt be, hogy „nem járul hozzá a Tv2 korábbi tulajdonosa, a Pro7Sat.1 (P7S1), hogy Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly átvegye a tévé vagyonkezelője feletti irányítást. A német cég hétfői beadványában leszögezte: nem engedélyezte és a jövőben sem fogja engedélyezni, hogy töröljék a cégen lévő zálogjogát. E nélkül szinte lehetetlen lesz átvennie Fonyónak a céget.”

Mivel a hírre Andy Vajna nem adott ki „Mégis az enyém a Tv2” címmel közleményt, és Fonyóék sem reagáltak, rejtély, hogy mi jöhet ezután.

Orbán Viktor levele a belga gyerkőcöknek

„Orbán Viktor titkársága a kormányfő megbízásából válaszolt azokra a főként belga diákok által írt levelekre, amelyeket az elmúlt napokban tömegével adtak postára Belgiumból” – írja a Magyar Idők, de azt is hozzáteszik, hogy a belga gyerekeknek eszébe nem jutott volna kérdéseket feltenni, ha nem áskálódik a háttérben az Amnesty International.

Persze Orbán Viktor – ahogy egy bölcs vezetőtől elvárható – udvariasan válaszolt a kicsiknek. Dehogy ő. „A miniszterelnök titkársága a belga levelekre küldött válaszban egyrészt köszönetet mondott a beérkező észrevételekért, másrészt felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország álláspontja szerint a rossz európai politika éppen most teszi tönkre azt a fantasztikus kontinenst, amit Európának nevezünk” – írja a Magyar Idők, majd így folytatja: „Mi, magyarok azért dolgozunk, hogy ez ne következzen be. Ez egy fontos ügy.” A cikkből azonban kiderül az is, hogy „azoknak a kiskorú gyermekeknek, akik üzentek Orbán Viktornak, a kormányfő titkársága azt tanácsolta, ha kérdéseik vannak Európa jelenéről, a migrációs hullám jövőbeni következményeiről, akkor ezekről beszéljenek szüleikkel, családjukkal”, illetve az is, hogy azért nem mindenki volt Orbán Viktor és munkatársaihoz hasonlóan nagyvonalú az Amnestyvel kapcsolatban. Az említett cikkben fellép például a most éppen a brüsszeli békemenetről fantáziáló Csizmadia László, aki szerint „diákok közt nem politizálunk – ez alapvető erkölcsi magatartás”.

De vajon mit mondana erre Czunyiné, vagy a főnöke, Balog Zoltán? Valószínűleg ugyanazt, mint Orbán írnoka: „Ezekről beszéljenek a szüleikkel, családjukkal.”

Fodor Gábor öröme

Még nincsenek végleges eredmények a lengyel választásokról, ám az előzetesek alapján meglepő módon nem a Fidesz jelentkezett be a kelleténél nagyobb arccal, hanem a liberális ikon és zászlóshajó, Fodor Gábor. „A tegnapi lengyelországi választásokon a várakozásoknak megfelelő eredmény született. Bár a Jog és Igazságosság párt programja, értékrendje távol áll a Liberálisokétól, tisztelettel sok sikert kívánunk az új kormánynak és őszintén azt kívánjuk minden lengyel állampolgárnak, hogy ne kelljen csalódniuk a most megalakuló kormány munkájában” – olvassuk pártjának közleményében, de a lényeg csak ezután jön: „Örömmel üdvözöljük a Nowoczesna lengyel liberális párt bekerülését a Szejmbe. 2005 óta újból van liberális politikai erő a lengyel törvényhozásban. Sikerük számunkra is biztatást és inspirációt jelent és készek vagyunk közös ügyeinkről mihamarabb szorosan egyeztetni, együttműködni a lengyel liberális párttal.”

Nyilván már alig várják a lengyelek.

MTK-pálya 6,31 milliárdból, Deutsch dolgozik az ügyön

Két cég közös konzorciuma nyerte el a több mint hatmilliárd forintból megépülő új Hidegkuti Nándor Stadion tervezésére és kivitelezésére vonatkozó pályázatot. A Hungária körúti létesítményt a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. építi majd fel augusztus végéig – közölte az MTI. Deutsch Tamás pedig sajtótájékoztatón mesélte el, hogy a győztes pályázó 6,31 milliárd forintért vállalta a kivitelezést, és a pályázatban szereplő 360 napos határidőhöz képest 30 nappal korábbra ígéri a befejezést. „A cégeknek nem lesz könnyű dolguk, hiszen tizenötezer négyzetméternyi épületet kell majd felhúzniuk viszonylag rövid idő alatt, ráadásul sporttechnológiailag a legmagasabb kategóriában, hogy maximálisan kielégítsék a klub sportolóinak, vendégeinek, valamint szurkolóinak igényeit” – mondta. Majd megjegyezte: ahhoz, hogy az új aréna körüli projektet a jövőben sikeresnek ítéljék, arra van szükség, hogy a stadion nagyjából 80-90 százalékos kihasználtságú legyen. De tisztában vannak vele, hogy ehhez a jelenlegi nézőszámukat nagyjából meg kell négyszerezniük, s ahogy fogalmazott: „dolgoznak az ügyön”. Sajnáljuk, hogy erről nem árult el részleteket.

Pörög a kultúra

„Újjáépül az egykori Városligeti Színház, a Néprajzi Múzeum új helyen jön létre, az Építészeti és a Fotómúzeumot pedig Budapest más részén építteti fel a kormány” – közölte az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén a projekt miniszteri biztosa. Az MTI tudósítása szerint Baán László bejelentette: a kormány múlt héten határozott a Liget Budapest projekt véglegesítéséről. A döntés értelmében a Néprajzi Múzeum az Ötvenhatosok terén, de új helyen épül meg, sőt a Rákosi-korszakban lebontott, szecessziós Fővárosi Városligeti Színházat is visszaépítik az eredeti tervrajzok alapján. Lesz még Magyar Zene Háza és Új Nemzeti Galéria, mi több, „minden beruházás mostani lebontandó épületek helyén vagy jelenlegi betonfelületeken valósul meg”.

Baán közölte azt is, hogy a 200 milliárd forintos beruházás első üteme 2018 tavaszára, második üteme 2019 nyarára készül el; Budapesten jön létre, de nem a Liget Projekt részeként a Építészeti és a Fotómúzeum – számolt be a miniszteri biztos, hozzátéve, hogy ez az egész „nem egyszerűen a múzeumi negyedről, hanem az egész Városliget megújításáról szól”.

De talán még ennél is megnyugtatóbb az a magabiztosság, ahogy Baán 200 milliárdról beszélt, szerinte ugyanis ez „a várható évi 300 ezres többletturizmus eredményeképpen 15 éven belül megtérül az állam számára”.

Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a mai napon Hoppál államtitkár a Parlamentben olyat szólt, hogy „a Modern városok program a vidéki kulturális centrumok fejlesztésére is lehetőséget ad”, meg hogy „a 2010 óta zajló gazdasági folyamatok eredményeként ma már Magyarország elég erős ahhoz, hogy a kulturális infrastruktúrára is nagy összegeket tudjon költeni”, akkor egyértelműen kijelenthetjük, jó volt ma kultúrfelelősnek lenni idehaza.

Rákkeltő sonka, kolbász

„A szalonna, a sonka és a kolbász is ugyanannyira rákkeltő, mint a cigaretta” – hivatkozik az Index a World Health Organisation (WHO) legfrissebb jelentésére, amelyben a pácolt és feldolgozott húsok ugyanabba a kategóriába kerültek, mint az azbeszt, az arzén, az alkohol és a dohány. „A WHO rákkal foglalkozó részlege, az International Agency for Research on Cancer (IARC) szerint elég bizonyíték van arra, hogy a feldolgozott húsokat mostantól a rákkeltő anyagok első csoportjába sorolják, mivel egyértelmű a kapcsolat: bélrákot okoznak” – írják.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.