Hoffmann Rózsa és az óriásvarangy

  • narancs.hu
  • 2013. december 16.

Hírnarancs

Államtitkár asszonynak csak annyit üzennénk, hogy minden nézőpont kérdése: végeredményben a rombolás is valamiféle átalakítás.

Hoffmann Rózsa megszólalt! A Magyar Hírlapnak nyilatkozott (nem is a Népszavának) és olyanokat mondott, hogy azt kell gondoljuk, ma az iskolai tanulói létnél csak egyvalami jobb: pedagógusnak lenni. „Az elmúlt három és fél év mérlege pozitív, a kormány a magyar neveléstörténet egyik legnagyobb léptékű átalakítását alapozta meg” – mondta a derék asszony, de megtudhattuk azt is, hogy van még tennivaló. Kiderült, hogy hozzákezdtek – egyelőre csak előtanulmányok szintjén – az érettségi átalakításához. És tovább is van! „Az alapfokú művészeti iskolák, a kollégiumok és az óvodák életét sem bolygattuk, a jövőben ők is előtérbe kerülnek” – mondta.

Államtitkár asszonynak csak annyit üzennénk, hogy minden nézőpont kérdése: végeredményben a rombolás is valamiféle átalakítás, de az aktuális bolygatásban nem Hoffmann Rózsa, hanem főnöke, Balog Zoltán jeleskedett. Balázs Fecó és Fenyő Miki rajongója, az ereklyekutatás elkötelezettje törvényjavasalatot nyújtott be „a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról” címmel, ami röviden a tankönyvellátás államosítását jelenti. Érdemes elolvasni a 444.hu Pokorni Zoltánnal készített interjúját, ami nem más, mint folyamatos tagadás: „nem tetszik”, „nem kívánok erről beszélni”. Hahó, polgármester úr! Maga jelenleg még a parlament oktatási bizottságának az elnöke! Ha egyszer az mondta, hogy a tervezet rossz, akkor ki is fejtené a véleményét? Vagy erősebb a pártfegyelem?

false

 

Fotó: MTI – Beliczay László

 

És akkor mit mondjunk Rogán Antalra? Aki mostanában teljes munkaidejében rezsit csökkent, ami roppant megterhelő lehet, így aztán nem csoda, hogy levezetésképp igazságot oszt. Nem is akárhogy! Két hete a Rezesova-ügyben posztolt egy kisfilmet a Facebookra, és a nőt másnap vitték is vissza a sittre – legalábbis volt egy véletlen egybeesés. Ma meg? A Kúria döntött: miszerint „nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés a devizaalapú kölcsönszerződés, az ilyen szerződésekben az adós viseli az árfolyamváltozás kockázatát”. Rogán most sem tétlenkedett. „Csalódottak vagyunk, mert a legfőbb bírói testület is a bankok oldalára állt a mai döntésével” – mondta. Kíváncsian várjuk, hogy akkor most mi lesz? Holnap Orbán Viktor is ad egy kokit a Kúriának?

Inkább örüljünk. „Elrugaszkodott a mélypontról az építőipar, és lendülete jövőre is tarthat az MTI által megkérdezett szakértők szerint” – jelenti az MTI. Bennünk lehet a hiba, mert miközben az „MTI által megkérdezett szakértők” állandóan a pozitív fejleményeket emlegetik, mi ebből valahogy semmit nem veszünk észre.

És azt tudták, hogy függőséget okozhat az óriásvarangy tudatmódosító hatású, egyben mérgező váladéka kutyáknál? A queenslandi állatorvos-tudományi egyetem szakemberei hívták fel a kutyatartók figyelmét, hogy néhány kutya annyira vágyik a „napi adagjára”, hogy szándékosan üldözi a varangyokat, amelyek védekezésként termelik a mérgező váladékot.

Ismerve a kíváncsi emberi természetet, nem lennénk meglepve, ha ezek után hamarosan a gazdik is békavadászatot indítanának.

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.