Időutazás farmerban

  • narancs.hu
  • 2013. október 27.

Hírnarancs

Menetelés, időutazás, kémkedés és fenyegetőzés: a hétvége legfontosabb híreit daloljuk.
Székelyek menete

Székelyek menete

Fotó: MTI – Kátai Edit

Október utolsó hétvégéjén még mindig mintha a langyos késő nyárban lebegtünk volna, de nem ez volt az egyetlen időzavar ebben a két napban:

Mindenekelőtt a szörnyű bonyodalmak elkerülése végett kötelességünk itt is rögzíteni, hogy ma hajnaltól már a téli időszámítás van érvényben; aki hajnali háromkor még talpon volt, az a decens szalonspicc mellett az időutazás bizsergető élményével is gazdagabb lehetett a 2 in 1 jegyében, ingyér’. Hogy az óramutató ide-oda tekergetésének mi is az értelme, arról ebben a remek cikkünkben olvashat.

Mivel ez a hét a menetelések hete volt, nem is érhetett véget másként, mint egy 53 kilométeres tömegsétával: Romániában a székely autonómiáért tüntettek igen sokan, a hírek 100-150 ezer emberről szólnak. Párhuzamos eseményként Pesten a román nagykövetség előtt tüntetettek pár ezren.

Ünnepelt a szélsőjobb: a 10 éves Jobbik kongresszusán Vona Gábor, a párt miniszterelnök-jelöltje megfenyegette a globalizmust, emlegette a halálbüntetést és ha már mikrofonhoz állt, hát cigányozott is kicsit. Mindeközben már látható a Jobbik új kampányvideója, amelyben a párt sokak meglepetésére egyfajta jóságos, fiatalos és, mondjuk ki, cuki arccal fordul a potenciális szavazói felé. Videónkból megtudhatja, hogyan értékelik mindezt a Jobbik vezérarcai.

Megvannak a Párbeszéd Magyarországért jelöltjei abban a 11 választókerületben, ahol ők adják majd a közös ellenzéki jelöltet. A neveket itt olvashatják, ahol bónuszként azoknak a neve is látható, akik felkerültek a párt országgyűlési, illetve európai parlamenti listáira.

Meghalt Lou Reed. Vasárnap este érkezett a hír, hogy elhunyt Lou Reed, aki a Velvet Underground tagjaként a 60-as évek végén mérhetetlenül sokat tett a később punk és noise jelzőkkel leírt, felforgatóbb gitárzenei irányzatok megszületéséért. Az amerikai rockzene legsötétebb lovagja a nagy hatású zenekar feloszlása után szólóban is meghatározó figura maradt, több lemeze is (például a Berlin, a Transformer vagy a New York) örök klasszikusnak számít. Igazi ikon volt, az is ismerte, aki sosem hallott tőle semmit. 71 éves volt.

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.