Lehallgatás, dróntámadás, tömegbe lövetés és nyaktiló

  • narancs.hu
  • 2013. október 24.

Hírnarancs

Leveleket visz a szél, bombák hullanak az égből, az ellenzéknek borús a kedve, Danton meghal. Ősz van, szép, szomorú őszi nap – és ezek a legfontosabb hírei.

Angela Merkel felhívta Obamát, mivel úgy értesült – minden bizonnyal az Edward Snowden által kiszivárogtatott anyagokból –, hogy az ő saját telefonját is lehallgatta az NSA. Obama megnyugtatta német kollégáját, hogy erről szó sincs. Kedden ugyanígy nyugtatgatta francia kollégáját. Nem létező moszkvai forrásaink szerint a hírre Putyin is reagált szűk baráti körben: „Én már csak egy kávét kérek.”

A titkosszolgálatok láthatóan egyre kevésbé tudnak titkot tartani Amerikában: a Washington Post birtokába jutott, szigorúan titkos minősítésű CIA-dokumentumok szerint a pakisztáni kormány éveken át kapott memókat a dróntámadásokról, amelyeket implicit módon támogatott. A pakisztáni miniszterelnök épp tegnap járt Washingtonban, ahol újra azt kérte Obamától, hogy azonnal függesszék fel a pilóta nélküli gépek támadásait.

A magyar politikában nem a telefonálás, hanem a levelezés a divat. Bajnai Gordon Orbán Viktornak írt, szemére vetve azon gazságok egy részét, amiket tegnapi beszédével végbe vitt. (Ebbe a feneketlen mélységbe a Narancsblog is alászállt.)

Gyurcsány Ferenc is Facebookot ragadott: nyílt levelében Mesterházy Attilát próbálja békíteni. Amint az ellenzéki összefogás ünnepe véget ért tegnap, a szövetséges erők egymásnak estek. A Népszabadságnak névvel és név nélkül nyilatkozó MSZP-sek szerint Gyurcsány október 23-ai szereplése után a DK-val való kiegyezés szinte elképzelhetetlen.

Hivatalosan csak holnap lesz Alföldi Róbert első bemutatója a Vígszínházban, de a Danton halálát már tegnap is láthatta az ünnepi publikum, és a HírNarancs megjelenése után pár perccel is színpadra lép Stohl András, Hevér Gábor, László Zsolt, Varju Kálmán és a többiek – a díszlet egy hatalmas nyaktiló.

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.