Így beszél a kampánykirály: Orbán szavai kiborították a Fidesz híveit

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 15.

Hírnarancs

Magyarország és Móricka befogadó országok.

Nicsak, ki beszél!

Érdekes dolog történt ma a magyar interneten, ugyanis Ágoston László operaénekes, aki saját honlapján és a Facebook-oldalán szokott politizálni, gondolt egyet, és megviccelte a Fidesz-szimpatizánsokat azzal, hogy sajátjaként tett közzé egy szöveget, amely arról szól, hogy Magyarországnak annak a helynek kell lennie, ahol tisztelettel fogadják az arab világból érkezőket. „Azt gondolom, hogy minőségi, szeretetteljes és boldog életet csak olyan országban lehet élni, amely a tisztelet kultúráján alapszik, következésképpen a tisztelet hangján beszél. Magyarországnak annak a helynek kell lennie, ahol mindenkit tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezetteket is tisztelettel fogadják és az iszlámot, a muszlimok, arabok civilizációs gyökereit is rendkívül nagyra értékelik. Az iszlám egy nagy lelki és szellemi építmény, amely nélkül a világnak azon a részén sem béke, sem boldogság, sem kiegyensúlyozott emberi élet nem jöhetne létre. Ezért számunkra az iszlám világból érkezett emberek nem fenyegetést jelentenek, hanem egy magas civilizáció képviselőiként üdvözöljük őket. És nem szégyellünk időnként tanulni sem tőlük” – így szól a szöveg. A csavar a történetben az, hogy ezt valójában Orbán Viktor mondta tavaly nyáron Budapesten, az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén.

false

 

Fotó: Facebook

Ágoston László, miután elegendő szidalmazó üzenetet kapott a szöveg miatt, felfedte, hogy ezek tulajdonképpen a kampánykirály Orbán Viktor szavai, amire többek között olyan reakciók jöttek, hogy „ez a bankároknak szólt, nem a rohadt menekülteknek”. A férfi weboldala egyébként egy ideje elérhetetlen, Ágoston arra gyanakszik, hogy hackertámadás érte azt.

Üzenet októberre

Sir Graham Watson, az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) volt elnöke videóüzenetben próbálja felrázni a liberális és demokrata értékeket valló magyarokat, hogy kampányoljanak és vegyenek részt az októberi népszavazáson. „Kérlek benneteket, liberális magyar barátaim, hogy menjetek és kampányoljatok azokért a szavazatokért, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország továbbra is nyitott ország maradhasson a menekültek számára” – idézi a politikust az atv.hu.

Alakul a Jobbik

A Závecz Research legfrissebb, pártpreferenciát mérő felmérése szerint érdekes dolgok történtek, a Jobbik megállt a visszaesésben, s átalakult a bázisa is. Valószínűleg a közelmúlt viharos tisztújításának köszönhetően a párt fiatalokat, férfiakat és vidékieket vesztett, de közben megtartottak és felhozták az időseket, a nőket és a fővárosiakat. Az eredményekből kiderül az is, hogy a Fidesz stabilan vezet, a támogatottsága nem változott, és a baloldali ellenzéknél sincsenek nagyobb mozgások. „Az emberek 35 százalékát nem érdeklik a pártok, nagyjából ugyanennyien úgynevezett biztos pártválasztók. A kormány tevékenységét és az ellenzék munkáját is a közepesnél gyengébbnek ítélik az emberek” – írja az Index.

Kellett egy dal

Nagyban dübörög az 1956-os emlékév szervezése, megy a pénzosztás ki tudja mire, de most egy örömhírrel szolgálhatunk: megszületett az emlékév dala! Az amerikai-magyar állampolgárságú Desmond Child zeneszerzőt maga Orbán Viktor választotta ki a nemes feladatra. Az Egy szabad országért című opusban többek között Wolf Kati és Radics Gigi is közreműködik.

Vastag Csaba énekes, producer, Péter Szabó Szilvia énekes és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

Vastag Csaba énekes, producer, Péter Szabó Szilvia énekes és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Balog Zoltán emberügyi szakminiszter nagyon sokat vár a daltól, mert őszerinte a 21. század nyelvén szólal meg és olyan hangvétele van, amely alkalmas arra, hogy generációk találjanak egymásra. Balog szerint ’56 az egyik legfontosabb dolog, ami a magyarokkal történt a 20. században. A dal holnap reggel debütál a Petőfi rádió frekvenciáján. Várjuk cefetül.

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.