Ingyen kampányol a népszavazásért az ATV és a Tv2

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 14.

Hírnarancs

Bronzvasárnap jöhet az olimpián, Nagy-Britannia még sokáig velünk maradhat az unióban, Vona pedig beállt Orbán mögé.

Olimpia: bronzvasárnap jöhet

Szinte hibátlan birkózással jutott elődöntőbe a világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter a 75 kg-os súlycsoportban, kötött fogásban. Itt a dán Mark Overgaard Madsennel találkozott, aki szintén nem tudott fogást találni Bácsin. A magyar birkózót azonban kétszer figyelmeztették, és az ezért kapott egy ponttal Madsen jutott a döntőbe, Bácsi a bronzéremért birkózhat.

Szintén a bronzéremért léphet pástra este a férfi párbajtőrcsapat. A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András összetételű magyar csapat 45-40-re kapott ki a francia válogatottól. A harmadik helyért a világbajnok ukrán csapatot kell legyőznie a már olimpiai ezüstérmes Imrével felálló magyar csapatnak.

Rédli András (j) és a francia Yannick Borel a férfi párbajtőrözők csapatversenyének elődöntőjében

Rédli András (j) és a francia Yannick Borel a férfi párbajtőrözők csapatversenyének elődöntőjében

Fotó: Illyés Tibor/MTI

Hajnali 1:50-kor a férfi vízilabda-válogatott Brazília ellen játszik, holnap pedig megkezdődnek a kajak-kenu versenyek is Rióban.

Szombat éjjel, éjfél előtt nem sokkal szállt le az olimpiai bajnok Szilágyi Áron gépe Budapesten. Szilágyi a döntőben az amerikai Dary Homert győzte le, nagy magabiztossággal, 15-8-ra. A reptéri sajtótájékoztatón Szilágyi elmondta, hogy nagyon sokat volt év közben külföldön, ezért nem várta meg az aranygépet, hanem az első adandó alkalommal hazajött. Az olimpiai bajnok elmondta, vívása napján a szokásosnál feszültebb volt, de edzőjének sikerült megnyugtatnia. Szerinte a koreai Kim Dzsung Hvan elleni elődöntő volt a legnehezebb mérkőzése, „Ez tulajdonképpen egy előre hozott döntő volt” – tette hozzá.

Vona nemet mond

A Jobbik elnöke Gyergyószentmiklóson, az Erdélyi Magyar Ifjak táborában lépett fel, ahol elmondta: „a kvótanépszavazáson részt kell venni, nemmel kell szavazni, és mindenkit arra kell buzdítani, hogy ezt tegye”. Vona hozzátette, „a baloldali pártoknak a népszavazás bojkottjára vonatkozó felhívása a hazaárulással egyenértékű”, és szerinte „az ehhez hasonló nemzeti ügyekben felül kell emelkedni a pártpolitikai szempontokon”.

false

 

Fotó: Veres Nándor/MTI

Az ATV és a Tv2 ingyen reklámozza a népszavazást

Hivatalosan tegnap indult csak az október 2-án esedékes kormányzati népszavazás kampánya, mert 50 nap van még hátra a referendumig. Aki az eddig az egész országot elárasztó plakátkampányról és az olimpiai közvetítések közé is beékelt – sokszor kifejezetten uszító hangvételű – blokkokról azt hitte, hogy már a kampányt látja, tévedett. Eddig ugyanis csak kormányzati tájékoztatás zajlott, szombattól viszont kezdődik a kampány, melyben az érintettek kifejthetik véleményüket a népszavazásról.

Tegnapig három médiaszolgáltató jelentkezett be a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), hogy részt vennének a kampányban. Az MTI beszámolója szerint az ATV Zrt., a Tv2 Média Csoport Kft. és a CEE Broadcasting Co. Srl. jelentette be, hogy politikai reklámokat tenne közzé a kampányban. A CEE Broadcasting a Vajna-féle Tv2 új csatornáit sugározza, így tehát a Super Tv2, a Mozi+, a Prime, az Izaura TV és a Zenebutik ad majd a népszavazással kapcsolatos reklámokat. Az ATV és Tv2 300, míg a kábelcsatornák 150 percet áldoznak erre a műsoridőből, teljesen ingyen. Az alaptörvény szerint ugyanis a politikai reklám közzétételéért a médiaszolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet, és nem fogadhat el.

A kampányból természetesen a közszolgálati adók is kiveszik majd a részüket, szintén 300 percnyi műsoridővel.

A politikai hirdetésekre – azaz a nyomtatott és elektronikus sajtótermékekben megjelenő kampányanyagokra – más szabály vonatkozik. A választási eljárásról szóló törvény szerint a népszavazást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely az adott választás kitűzését követő öt munkanapon belül hirdetési árjegyzékét az Állami Számvevőszék részére megküldi.

2019-ig húzódhat a Brexit

A The Sunday Times című vasárnapi lap citybeli forrásokból úgy tudja, kabinettagok jelezték a londoni pénzügyi központnak, hogy az ország a vártnál tovább maradhat az EU-ban – számolt be az MTI.

Theresa May miniszterelnök a várakozások szerint 2017 januárjában fogja aktiválni a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, amely a közösségből való kilépést szabályozza. Onnantól számítva két évük van a feleknek az erről szóló tárgyalások lebonyolítására. És noha sokan szorgalmazzák, hogy a kormányfő tartsa magát ehhez a menetrendhez, könnyen lehet, hogy nem fogja: a júliusi kinevezése után felállított két új tárca, a kilépéssel foglalkozó (Brexit-)minisztérium és a külkereskedelmi tárca ugyanis nem tudja időben megkezdeni a munkát ehhez.

A lap szerint az Egyesült Királyság meg akarja várni az 50. cikkely aktiválásával a tavaszi elnökválasztást Franciaországban és a szeptemberi parlamenti választást Németországban. „Nem lehet úgy tárgyalni, hogy nem tudjuk, kivel tárgyalunk” – idézte egyik forrását az újság. A lapnak a kabinet egyik tagja is elismerte, hogy a két választás jelent „némi fejtörést” számukra.

Nem terrorista késelt Svájcban

„Pillanatnyilag semmilyen jel nem utal arra, hogy ez terrortámadás vagy politikailag motivált bűncselekmény lett volna” – tudatta közleményében a Sankt Gallen-i rendőrség. Az is kiderült, hogy vasárnap a kórházban belehalt sérüléseibe a szombati svájci késeléses, gyújtogatásos támadás egyik sérültje, egy 34 éves nő, és ugyancsak életét vesztette a súlyosan sebesült támadó is.

Egy 27 éves férfi szombaton gyúlékony folyadékot locsolt szét egy svájci vonaton, és hat embert késsel megsebesített, köztük egy hatéves gyereket is.

Figyelmébe ajánljuk