Kevesen lesznek vasárnap a népszavazók

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 28.

Hírnarancs

És mindenki kilép valahonnan. Hírek.

Népszavazási hajrá

A HVG megbízásából készített országos felmérést a Medián a vasárnapi népszavazásról. A megkérdezettek majdnem 90 százaléka tisztában van a referendumban feltett kérdéssel, a Fidesz és a Jobbik szimpatizánsainak nagy része helyesli is, hogy a kérdésről népszavazást tartsunk. Azt viszont, hogy el is megy szavazni, csupán 42 százalék mondta biztosra, így tehát nem biztos, hogy érvényes lesz a voksolás. Azok közül, akik elmennek, több mint 80 százalék ígérte, hogy a nemre húzza be az ikszet, a tiltakozók pedig főként a bojkott mellett döntenek, alig 20 százalék mondta, hogy igennel vagy érvénytelenül fog szavazni. Bele is húznak hát az önkormányzatok a Kubatov-listás telefonokkal, a 444.hu-nak nyilatkozó névtelen hivatalnok szerint munkaidőben, reggeltől délutánig, sőt még szombaton is hívogatni és kérdezgetni kell a jónépet. Gulyás Gergely meg gyorsan elintézte, hogy ne tarthassa meg rendezvényét vasárnap a Kossuth téren a Párbeszéd Magyarországért: azt a Nemzeti Választási Bizottság választási gyűlésnek minősítette. Közben Brüsszel az egész cirkuszt szépen tiszteletben is tartja, de azt azért újfent hangsúlyozták: pattoghat Mr. Orbán jobbra-balra, az EU-s jog nem opcionális, a referendum eredménye semmit sem fog befolyásolni az ég egy adta világon.

Még egyszer a robbantásról

Felébresztették a mély altatásból a hétvégi robbantásban súlyosan sérült fiatal rendőrnőt, akinek állapota folyamatosan javul, s ma már az intenzív osztályt is elhagyhatta. Közben a rendőrség tovább vizsgálja a robbantást rögzítő videófelvételt, és azt sem zárják ki, hogy a tettesnek társai, segítői voltak. A felvételeken látható alakokat ezért szintén keresik. Illetve létrehoztak egy oldalt, ahová minden kép-, hang- vagy videóanyagot beküldhetnek azok, akik rögzítettek bármit is a szombat esti eseményekből.

Kilépés vol. 1. – Pukli

A Magyar Nemzetnek adott interjújában közölte Pukli István, a Tanítanék mozgalom egyik fő arca, hogy kilép a mozgalomból. Teszi mindezt azért, mert nem tartja jó iránynak, hogy a szervezet kiáll „egy ilyen átpolitizált, irtózatosan megosztó ügy mellett”, vagyis hogy csatlakoztak az Alföldi Róbert szervezte pénteki demonstrációhoz, és beleálltak a népszavazás körüli vitákba. Pukli szerint a mozgalomnak az oktatás ügyét kellene képviselnie, annak megreformálására jött létre, így ő ezen az úton kíván továbbmenni – akár egy újfajta civil kezdeményezés létrehozásával is.

false

Kilépés vol. 2. – Mészáros

Ahogy mi is megírtuk, Mészáros István László ügyvéd pedig a Magyar Helsinki Bizottságtól köszönt el a mai nappal, melynek 1992-től tagja volt, de azzal betelt nála a pohár, hogy a szervezet a népszavazás ellen kampányol és az érvénytelen voksolásra buzdítja az embereket, holott szerinte éppen a demokrácia értékeit és az állampolgárok jogait kellene védenie. Ő ezt is fogja tenni, és nemmel fog szavazni vasárnap. A helsinkisek tudomásul vették a kilépést és a kritikát, de kifejtették, ők nem a népszavazás ellen kampányolnak, hanem azt mondják, ez így, ebben a formában nem igazi népszavazás.

Fejkendővel a címlapon

Egy líbiai származású 22 éves újságíró és aktivista, Noor Tahouri pózol a Playboy címlapján, történelmet írva ezzel, hiszen a meztelen képekkel felhagyó újság elejéről még sosem mosolygott fejkendős nő a vásárlókra.

false

Figyelmébe ajánljuk