A Kúriáról szóltak Orbánéknak: elég az ámokfutásból

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 29.

Hírnarancs

Orbán nem pelenkázik, a kormány jogsértő. De mit csinál Lázár a szabadidejében?

Lázár-show

Lázár János megtartotta a 64. kormányinfót, el sem hisszük, főleg „migránsokról” volt szó, különböző formákban. Lázár szerint az elmúlt hat év kormányzati sikereit, például a munkanélküliség visszaszorítását a migránsok fogják tönkretenni, ha idejönnek. „Ha meg kell hajolni Brüsszel akarata előtt, akkor annak szociális következményei lesznek. (…) Ha újabb ezrekről vagy százezrekről kell gondoskodni, az az elmúlt hat év eredményeit érdemben és komolyan befolyásolhatja” – mondta a miniszter, aki még szabadidejében is kampányolt a népszavazás mellett – áll az Index tudósításában.
A népszavazás előtti utolsó kormányinfón azt is megtudhattuk, mit jelent Lázár számára a szolidaritás szó: „a kerítés építése és a határ őrzése a mi szolidaritásunk”, mondta a miniszter, és elbüszkélkedett azzal is, hogy a magyar kerítés miatt Németországban kevesebb a migráns. Egyébiránt Lázár szerint a választópolgárok nyugodtak és higgadtak, „ellentétben minden más állítással”, nincs semmiféle gyűlöletkampány, sem megfélemlítés.
false

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Jogot sértett a kormány

A Kúria megállapította, hogy a magyar kormány a külhoni magyaroknak küldött kampánylevelekkel megsértette a választás esélyegyenlőségre és a jóhiszemű, rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveit. Az indoklás szerint a kormány is csak a vonatkozó jogszabályi keretek között, csak a Nemzeti Választási Irodától, és nem a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától igényelheti és használhatja fel a választók név- és lakcímadatait. Ezért a Kúria eltiltotta a kormányt a további jogszabálysértéstől.
A kormány a döntés után közleményben magyarázkodott: szerintük  azért nem sérült az esélyegyenlőség elve, mert más párt is küldhetett volna levelet, ők nem tehetnek róla, hogy nem tették. Ezt írták szó szerint a közleményben: „A külhoni magyarok tájékoztatásának egyik leghatékonyabb módja a levélküldés, amely a parlamenti pártok számára is adott lehetőség volt, de nem éltek vele, így az esélyegyenlőség nem sérült. Álláspontunk szerint, a külhoni magyaroknak küldött tájékoztató levél küldésekor a kormány a rá vonatkozó törvényeket betartotta, ugyanakkor a Kúria döntését tiszteletben tartjuk.”

Egy főre eső hölgy

Orbán Viktor az Origo és a köztévé után a Lokálnak is adott egy interjút Magyarország az otthonunk, meg kell védenünk! címmel. A meglepő nem is ez, hanem az első kérdés: „Pelenkázta már unokáját?” A válasz már kevésbé izgalmas, Orbán arról kezd beszélni, hogy a családban „az egy főre eső hölgyek aránya rendkívül magas”.
false

Nem emlékeznek

Egy-egymillió forint támogatást kapnak a szombati Teréz körúti robbantásban megsérült rendőrök a VI. kerületi önkormányzattól. A támogatásra Hassay Zsófia (Fidesz–KDNP), Terézváros polgármestere tett javaslatot a képviselő-testületnek – elfogadták. „Az összeg valamennyi járulékos terhét átvállalja a kerület” – írja az Index az MTI-re hivatkozva. A Nol.hu szerint a két rendőr állapota javul, de egyelőre nem emlékeznek semmire. Sajtóértesülések szerint az elkövető jól beszél magyarul.

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.