Túszul ejtették a sámándobot – Félnótásnak nézi az országot a kormány

  • narancs.hu
  • 2015. december 3.

Hírnarancs

Tovább fejtegetik a párizsi terrortámadás szálait: újabb gyanúsítottak, magyar szál. Úgy tűnik, katonai misszióval is beszáll a német kormány az IS elleni küzdelembe. Átmenetileg megszűnhet a schengeni övezet. Lefoglalták a milánói magyar pavilont. Meghalt Juhász Ferenc költő.

A Keletinél toborzott merénylőket

Lázár János szerint a Keleti pályaudvarnál toborzott merénylőket a november 13-i párizsi terrortámadás kitervelője. A miniszter a kormányinfón tett körülményes megfogalmazásából úgy tűnik, erről a korábbi sajtóhírt követően a kormány külföldi titkosszolgálatoktól is megerősítést kapott.

false

 

Fotó: MTI

Lázár nem mondta el, kiről van szó, de kizárásos alapon nyilván Salah Abdeslamra gondolt, akit a párizsi terrortámadások főszervezőjének tartanak, és még mindig szökésben van. A TEK vagy a titkosszolgálatok annak idején nem tudtak arról, hogy Abdeslam Magyarországon van, és hogy milyen szándékkal tartózkodik itt.

Újabb gyanúsítottak

Belgiumban két újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a november 13-i párizsi merényletekkel összefüggésben – jelentette az MTI. A két férfi ellen vádat emeltek, ezzel nyolcra nőtt a belgiumi vádemelések száma az ügyben. A belga Le Soir szerint egyikük egy 20 éves francia, aki már többször megpróbált Szíriába menni – őt vasárnap a brüsszeli reptéren fogták el, egy Marokkóba tartó gépre akart felszállni; a másik egy 28 éves belga férfi, akit saját otthonában fogtak el egy Molenbeekben tartott házkutatás során.

Beszáll a Bundeswehr is

Angela Merkel német kancellár múlt héten amellett érvelt a német parlamentben, hogy csak katonai úton lehet megnyerni az Iszlám Állam elleni harcot. Németország korábban mereven elzárkózott mindenféle közvetlen katonai beavatkozástól, csak a kurdoknak küldött felszereléseket, fegyvereket és kiképzőket Irakba. Kedden azonban a kormány is arról döntött, hogy támogatják a katonai missziót, amelyben összesen 1200 német katona vesz majd részt. Németország felderítő gépek mellett egy hadihajóval, valamint katonai műholdakkal is segít az IS elleni koalícióban. A parlamentnek még jóvá kell hagynia a döntést, de várhatóan nem mennek szembe a kormánnyal, legkorábban pénteken szavaznak. Azért is különösen fontos lépés ez, mert Németország a második világháború óta kerülte a külföldi katonai beavatkozásokat, és ezt néhány hónappal ezelőtt még Szíria esetében is elutasította. A németek szerint most sem háborúba szállnak be, hanem egy terrorszervezet ellen küzdenek.

„Jó ebédhez szól a kvóta!”

„Félnótásnak nézi az országot, amikor a kormány pénzt és józan észt nem kímélve azt harsogja: »a kötelező betelepítési kvóta 160 ezer betelepítést jelentené hazánkba«” – írja a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) Facebook-oldalán. Pontokba szedve cáfolta az MHB a kormány állításait, amelyekből szerintük „semmi nem igaz”.

Így kezdődik a szabadság vége?

Két évre megszűnhet a schengeni övezet, és visszaállhat az uniós országok közötti határellenőrzés – írja a hvg.hu –, erről tárgyalnak pénteken az EU-belügyminiszterek. A jelenlegi szabályok szerint a tagállamok legfeljebb ideiglenesen, és legfeljebb hat hónapra állíthatják vissza a határőrizetet. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Luxemburgból kiszivárgott tervek szerint azonban ezt az időszakot akár két évre meghosszabbíthatóvá tennék, amennyiben olyan rendkívüli helyzet áll elő, amely a közrendre és a belbiztonságra komoly fenyegetést jelent.

 

Kalandos sorsú „sámándob”

Lefoglalta az olasz hatóság a világkiállítás magyar pavilonját – írja az Index. Na de nem azért, mert az egyesek szerint sámándobra hasonlító alkotás annyira tetszene az olaszoknak, hogy megtartanák, hanem mert a kivitelező olasz cég szerint a magyar megrendelő állam nem fizette őket. Pedig van olyan terv, amely szerint itthon hasznosítanák az épületet. Hát, ez most így kicsit problémás lesz. De nem kell félni, Lázár János a mai kormányinfón azt mondta, hogy visszaszerzi a kormány a „kalandos sorsú” milánói világkiállítási pavilont, amit „túszul ejtettek olasz barátaink”.

false

 

Fotó: MTI

A magyar pavilonért felelős Szőcs Géza eközben az RTL Klubnak elismerte, hogy lefoglalták a pavilont, és valóban tartoznak az olaszoknak, bár a követelések egy részét jogtalannak tartja: a megállapodás ugyanis 280 millió forintról szólt, amiből Szőcsék 46 milliót nem fizettek ki minőségi problémák miatt, az olaszok erre még 140 millió forintot követelnek pótmunkáért.

A milánói bíróság a jövő csütörtökre írta ki a tárgyalást.

Gyász

Életének 88. évében – december 2-án éjjel – meghalt Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas, József Attila-díjas költő, a nemzet művésze.

„Szivem a Földről most az űrbe költözött.”

false

 

Fotó: Facebook/Juhász Ferenc

Figyelmébe ajánljuk

Elbocsátásba kezdett az Opera, sztrájkolót is kirúgtak

A szakszervezetek szerint az elbocsátások célja a megfélemlítés, az Opera vezetése bosszút áll olyan kollégákon, akik részt vettek a béremelést kiharcoló tavaszi sztrájkban. Hétfőn egyeztetésre várják Ókovács Szilveszter főigazgatót, és a felmondások visszavonására szólítják fel.