Korruptak és asszonyverők – Lázár Jancsi segít nektek!

  • narancs.hu
  • 2014. május 30.

Hírnarancs

Ez lenne a konszolidáció? Szétverni a civil szervezeteket, belenyúlni az önkormányzati törvénybe? A Fidesz újra durvul: már a miniszterek is megvannak. Az MSZP csuklik. Utoljára? Forgolódtunk egyet pénteken.

Az már mekkora, hogy Lázár azért nyomul, hogy pont az a portál ne kapjon lóvét a Norvég Alaptól, amelyik leleplezte a 23 milliós fácánvadászatát! Vagy hogy az asszonyverő Balogh szellemében fúrja a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen nevű szervezetet? Vagy a korrupcióellenes szervezeteket? Nem, ez nem vicc, ez a rögvalóság. A 444.hu kikérte azon szervezetek listáját, amelyeket problémásnak vél a kormány, és meg is kapták. Levegőt azonban mi nem kapunk: TASZ, K-Monitor, Átlátszó, Krétakör, NANE, Transparency International, RSK… Őket akarják ellehetetleníteni többek közt. Például úgy, hogy az Ökotárs adószámát visszavonják. Legalábbis ezzel zsarolnak most.

Konszolidáció, mi?

Amikor ilyen durván belenyúlnak az önkormányzati törvénybe?

De valamit majd Bognár Zsoltnak is találjatok, mert úgy tűnik, unja magát, és nagyon bejelentkezett valamiért. Ilyen hülyeséget ingyen nem ír az ember.

Miniszterosztó is volt ma: két új arc. Különben minden a régi. A tíz miniszterjelölt közül ketten nem voltak tagjai a második Orbán-kormánynak: Trócsányi László eddigi párizsi nagykövet és Seszták Miklós KDNP-s országgyűlési képviselő. Utóbbi Németh Lászlónét váltja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén. Az elmúlt négy év egyetlen női minisztere mellett a külügyeket irányító Martonyi János távozik a kabinetből, akinek utódja – a külgazdasággal kibővített tárca élén – Navracsics Tibor lesz – derül ki a névsorból.

Hanem a szociknál teljes tisztújítás jön! Pénteken lemondott az MSZP 12 fős elnökségének hat tagja. Gúr Nándor, Harangozó Tamás, Demeter Márta, Bangóné Borbély Ildikó, Winkfein Csaba és Tóth Bertalan egy nappal az országos választmány ülése előtt döntött úgy, hogy követi Mesterházy Attila példáját, és visszaadja mandátumát. „Lemondásukkal be is határolták a választmány mozgásterét. Az MSZP alapszabálya szerint ugyanis a hat tag kiválása határozatképtelenné tette a párt vezető szervét, így nem mese, teljes tisztújítást kell kiírni az MSZP-ben” – írja az Index. És hogy ki lesz az elnök? Ujhelyi biztos nem, neki jobban bejön a zsíros brüsszeli kádertemető. Minek is vállalna be bármi rizikót így negyven körül?

Mozgás volt Bajnaiéknál is. Szintén az Index írja, hogy nem akar az Együtt–PM egyeztetéseket ősszel, tanulva abból, mekkorát buktak ezzel tavasszal. „Azt nem zárják ki, hogy egyes önkormányzatokban, helyi szinten létrejöjjenek előzetes megállapodások, ha a Fidesz elleni győzelmet meg lehet szerezni, de összességében úgy vélik, hogy az eredmények javítását gátolná az egyezkedés.”

Ezzel zárjuk sorainkat.

Kellemes hétvégét mindenkinek!

Figyelmébe ajánljuk