Lázár élvez, Navracsics elszámol

  • narancs.hu
  • 2014. január 16.

Hírnarancs

Csupa jó hírünk van, szinte szerelemcsütörtök ez a mai nap.

Tegnapi híreink javát a paksi bővítéssel kapcsolatos orosz–magyar megállapodás tette ki, megválaszolatlan kérdések is akadtak, sőt, szinte csak ilyenek akadtak, de Lázár János mai, mintegy nyolcvanperces sajtótájékoztatója már-már földöntúli magasságokba emelte a témát.

Kiderült, hogy szó sincs üzleti vállalkozásról, ez jóval több annál: „Érdekházasság, amit a felek egyre jobban képesek élvezni.” Nos, kétségtelen, hogy Lázár János vagy Orbán Viktor azzal köt érdekházasságot, akivel csak akar, akár Putyinnal is, és felőlünk egyre jobban élvezhetik is a dolgot, csak hát az a bökkenő, hogy ennek az egyre fergetegesebbnek tűnő násznak hivatalosan nem az orosz elnök és a magyar miniszterelnök az élvező alanya, hanem Magyarország és Oroszország. Mindenesetre Lázár mindenkit igyekezett megnyugtatni, hogy a megállapodásban nincs semmiféle titkos záradék, ami persze teljesen logikus okfejtés. Ha ugyanis van, és ha ezt valaki elárulja, akkor az már egyáltalán nem titkos záradék. (Erről részletesen lásd a Narancsblog véleményét!)

Bezzeg Navracsics Tibortól nem kérdeznek ilyen ostobaságokat az újságírók. Mit is kérdezhettek volna? A derék miniszter, az emberarcú fideszes stb. egyéni választókörzetében, Veszprémben bukkant fel, hogy sajtótájékoztatón mondja el: „Az elmúlt három és fél év alatt 20 milliárd forint fejlesztési pénz jutott” a városnak. Navracsics azonban nem rejtette véka alá azon véleményét sem, mely szerint „úgy tisztességes, hogy elszámoljunk azzal, hogy hogyan gazdálkodtunk a mandátumunkkal az elmúlt három és fél évben”, vagyis arra célzott, hogy a nagy múltú város személy szerint őneki, Navracsics Tibor miniszter és képviselő úrnak köszönheti e nagyvonalú hozzájárulást. Ha hozzátesszük, hogy néhány milliócska kifejezetten a saját miniszteri keretből is cseppent arra a környékre, tényleg csak annyit mondhatunk: milyen kár, hogy a mi választókörzetünkben nem egy Navracsicshoz hasonló formátum az országgyűlési képviselő.

Úgy látszik, hogy a nagyotmondási versenyből az I. kerület sem akar kimaradni. Bejelentették, hogy a „helyére emelték a Várbazárból a Vízhordó lépcsővel párhuzamosan a várba közlekedő, hat emelet magas szabadtéri mozgólépcső szerkezetét”, s az50 méter hosszú, tetővel fedett, oldalt nyitott mozgólépcső”, a közlemény szerint „Kelet-Közép-Európában párját ritkító” eszköz már tavasszal forgalomba áll.

Akárcsak az a tizenöt használt Volvo busz, amit Debrecenből passzoltak át Budapestre. Állítólag azért, mert ott fölöslegessé váltak az új villamos miatt.

Figyelmébe ajánljuk