Putyin, az orbánizmus legújabb hőse

  • narancs.hu
  • 2014. január 15.

Hírnarancs

Homály a kormányoldalon az Orbán–Putyin-megállapodás körül, homály az ellenzéki oldalon Fodor Gábor négyes számú listás helye körül. Hírek szerdán.

Példás összhangban pörög együtt ezerrel a kormánypárti politika és média, azt sulykolva, hogy az Orbán–Putyin-megállapodás Magyarország jövője szempontjából döntő jelentőségű lehet. Olcsó áramhoz juthatunk az olcsó orosz hitelből (nyilván olcsó) orosz közreműködéssel felhúzott új paksi atomerőműblokkok jóvoltából. Rizikó úgyszólván semmi, az oroszokkal szembeni gyanakvás pedig idejétmúlt ösztönökből táplálkozik. A kormánypárti mámort a leghívebben a Magyar Nemzet mai vezércikke adja vissza, amelyből többek között megtudjuk, hogy a szerző hogyan látta meg már évekkel ezelőtt Putyin elnök szemében a Magyarország iránti őszinte jóindulatot. Ezek után tényleg csak a legmegátalkodottabb russzofóbok akadékoskodhatnak a nagy üzlet indokoltsága, gazdaságossága és az oroszoktól függés kockázatossága miatt.

Horogra akadtunk

Horogra akadtunk

Fotó: Ria Novosztyi – MTI

Nem világos, hogy a szerződés végigment-e az ilyenkor szokásos hazai és uniós protokollon. A kormány szerint természetesen igen, de ezt némileg kétségessé teszi az ügyletet kísérő titokzatosság, valamint a Lázár János államtitkár és Brüsszel nyilatkozatai közötti ellentmondás abban, hogy az Európai Bizottság lényegében „engedélyezte” az oroszokkal kötött szerződéses konstrukciót (Lázár), illetve hogy az unió ebben nem foglalt állást (EU).

Ha lehet, az Orbán–Putyin-megállapodásnál is nagyobb talány a látszólag a semmiből előkerült Fodor Gábor ex-SZDSZ-elnök negyedik helye az összellenzéki listán. Gyurcsány Ferenc szerint ő maga lobbizta be Fodort (erről az Origónak adott interjúban beszélt). Ha így van is, arra továbbra sincs válasz, hogy ugyan milyen megfontolásból történt mindez. Nem szívesen valljuk be, de erre semmi épkézláb spekulációnk nincs, megfaszulásunk, mondhatni, totális.

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének mai második legfontosabb híre: Orbán Viktort a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) javasolta díjátadónak a FIFA-gálára. (Amit persze el lehet úgy is adni – és így is adták el idáig –, hogy a nemzetközi labdarúgó-szövetség kérte föl e megtisztelő feladatra.) A PFLA nyilván komoly viták eredményeként delegálta alapítóját a jeles eseményre; azon az akadémiai vitán mi is szívesen részt vettünk volna, már csak a holtig tartó tanulás miatt is.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.