Putyin, az orbánizmus legújabb hőse

  • narancs.hu
  • 2014. január 15.

Hírnarancs

Homály a kormányoldalon az Orbán–Putyin-megállapodás körül, homály az ellenzéki oldalon Fodor Gábor négyes számú listás helye körül. Hírek szerdán.

Példás összhangban pörög együtt ezerrel a kormánypárti politika és média, azt sulykolva, hogy az Orbán–Putyin-megállapodás Magyarország jövője szempontjából döntő jelentőségű lehet. Olcsó áramhoz juthatunk az olcsó orosz hitelből (nyilván olcsó) orosz közreműködéssel felhúzott új paksi atomerőműblokkok jóvoltából. Rizikó úgyszólván semmi, az oroszokkal szembeni gyanakvás pedig idejétmúlt ösztönökből táplálkozik. A kormánypárti mámort a leghívebben a Magyar Nemzet mai vezércikke adja vissza, amelyből többek között megtudjuk, hogy a szerző hogyan látta meg már évekkel ezelőtt Putyin elnök szemében a Magyarország iránti őszinte jóindulatot. Ezek után tényleg csak a legmegátalkodottabb russzofóbok akadékoskodhatnak a nagy üzlet indokoltsága, gazdaságossága és az oroszoktól függés kockázatossága miatt.

Horogra akadtunk

Horogra akadtunk

Fotó: Ria Novosztyi – MTI

Nem világos, hogy a szerződés végigment-e az ilyenkor szokásos hazai és uniós protokollon. A kormány szerint természetesen igen, de ezt némileg kétségessé teszi az ügyletet kísérő titokzatosság, valamint a Lázár János államtitkár és Brüsszel nyilatkozatai közötti ellentmondás abban, hogy az Európai Bizottság lényegében „engedélyezte” az oroszokkal kötött szerződéses konstrukciót (Lázár), illetve hogy az unió ebben nem foglalt állást (EU).

Ha lehet, az Orbán–Putyin-megállapodásnál is nagyobb talány a látszólag a semmiből előkerült Fodor Gábor ex-SZDSZ-elnök negyedik helye az összellenzéki listán. Gyurcsány Ferenc szerint ő maga lobbizta be Fodort (erről az Origónak adott interjúban beszélt). Ha így van is, arra továbbra sincs válasz, hogy ugyan milyen megfontolásból történt mindez. Nem szívesen valljuk be, de erre semmi épkézláb spekulációnk nincs, megfaszulásunk, mondhatni, totális.

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének mai második legfontosabb híre: Orbán Viktort a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) javasolta díjátadónak a FIFA-gálára. (Amit persze el lehet úgy is adni – és így is adták el idáig –, hogy a nemzetközi labdarúgó-szövetség kérte föl e megtisztelő feladatra.) A PFLA nyilván komoly viták eredményeként delegálta alapítóját a jeles eseményre; azon az akadémiai vitán mi is szívesen részt vettünk volna, már csak a holtig tartó tanulás miatt is.

Figyelmébe ajánljuk