Lázár János nem kér bocsánatot a civilektől, mert akkor is neki van igaza, ha a vizsgálatok szerint nem

  • narancs.hu
  • 2015. december 11.

Hírnarancs

Székesfehérvár kihátrált a Hóman-szobor állítása mögül. Akadálymentes lesz az új 3-as metró, kevesebb futóversenyt és szigorúbb bringás szabályokat ígér Tarlós. Megy a Jobbik Habony ellen. Pénteki híreink.

Kell vagy nem kell?

Mégsem kell a Hóman-szobor Székesfehérvárnak, nagyon úgy tűnik, Cser-Palkovics András meghátrált. A polgármester ma kissé kínos, bár kétség kívül érdekes nyilatkozatot adott ki a szoborállítással kapcsolatban, amelyben lényegében rábízta a kezdeményező alapítványra a döntést. Bár Cser-Palkovicsnak nincs baja az ötlettel, és tulajdonképpen Hómannal se sok, de most némi műbalhé kíséretében meghajlik a nép akarata előtt.

Jobbik vs. Habony

Belendült a Jobbik. Felnyomták Habony Árpádot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), mert kíváncsiak, miből finanszírozza „luxus életvitelét és kiadásait” – mondta Szilágyi György, jobbikos országgyűlési képviselő. Szilágyi az MTI tudósítása szerint reményét fejezte ki, hogy a NAV komolyan veszi bejelentésüket, és megvizsgálják, miből él Habony. Egyúttal felszólította a kormányt: öntsön tiszta vizet a pohárba, tisztázzák, milyen viszonyban van Habony Árpád a kormányfővel, igaz-e például, hogy az üzleti ügyeit is intézheti.

Tarlós Orbánhoz megy

Drágább lesz hétmilliárd forinttal a 3-as metró felújítása, elmaradhat a nagy fővárosi futóversenyek egy része, és szigorodhatnak a biciklisekre érvényes közlekedési szabályok – számolt be legújabb terveiről Tarlós István. A sajtótájékoztatón a főpolgármester elmondta, hogy 125 milliárd forintról 132-re növekedett a metrófelújítás tervezett költségvetése, elsősorban az akadálymentesítés miatt – derül ki az Index tudósításából. Tarlós a BKV finanszírozásának kérdésében személyesen egyeztet december 21-én Orbán Viktorral. A hiányzó állami támogatás miatt reális az esély, hogy a főváros nem tudja biztosítani az agglomerációs tömegközlekedést, ami amúgy sem a feladata – közölte a főpolgármester. Továbbá rendeletmódosítást javasol a futóversenyek miatt, mert szerinte „a városokat nem arra találták ki, hogy éjjel-nappal tömegek rohangáljanak benne”.

false

 

Fotó: MTI

 

Véget ért a Norvég Civil Támogatási Alap civiljeinek vegzálása?

Nincs több eljárás a Norvég Alap civiljeivel szemben, újra folyósítják a támogatásokat – írja a Népszabadság. Persze, a Miniszterelnökséget ve­zető Lázár János továbbra is adós azzal a bizonyos bocsánatkéréssel, amelyet a civilek „ártatlanságának” kiderülése esetére ígért. De Lázár szerint „nincs okom a bocsánatkérésre”, mert véleménye szerint „az Ökotárs alkalmatlan volt és most is alkalmatlan a norvég pénzek kezelésére, mert visszaélt a norvégok bizalmával”.

Van baj?

A francia miniszterelnök szerint akár polgárháborúhoz is vezethet a szélsőjobboldali Nemzeti Front megerősödése. Manuel Valls szerint a nacionalista és bevándorlásellenes Nemzeti Front erősödése komoly veszélybe sodorhatja az országot – ti. a Marine Le Pen által vezetett párt nyerte a hétvégi regionális választásokat Franciaországban.

false

A mostani helyhatósági siker önmagában nem járna komoly következményekkel, de Le Pen a legtöbb közvélemény-kutatónál vezeti a 2017-es köztársasági elnöki jelöltek versenyét. A magyarnarancs.hu Republikon blogja a legutóbbi választás kapcsán értekezik arról, mit tanulhat a Jobbik a francia szélsőjobb sikeréből.

Anonymus vs. Trump

Az ISIS után Donald Trumpot veszi célba az Anonymus nevű hekkercsoport, mert az amerikai elnökválasztási kampány legnépszerűbb republikánus jelöltje azt mondta, hogy minden muszlim számára megtiltaná a beutazást az Egyesült Államokba. A hekkercsoport szerint Trump javaslatának komoly hatása lenne, és hogy az ISIS is pont azt akarná, amit Trump, hiszen ha az USA megtiltja a muszlimok beutazását, akkor az a terroristák malmára hajtja a vizet, mert könnyebb lesz radikalizálni az erre fogékonyakat.

USE-formaruha az olimpián

false

 

Fotó: Facebook/USE

Megvan, milyen lesz a magyar olimpiai csapat formaöltözete a 2016-os riói olimpián: a Use Unused csapata nyerte a pályázatot. A divattervező trió, Füzes Eszter, Godena-Juhász Attila és Tóth András kollekciója az olimpikonokból és divatszakemberekből álló zsűri szerint praktikus, fiatalos és változatos darabokból áll. A nyertes uniformisok különlegessége, hogy szakítanak a hagyományos, kizárólag piros-fehér-zöld színkombinációjú, öltönyös-kosztümös vonallal. Végre.

Új pénz

Hétfőtől új húszezer forintos bankjegyek kerülnek forgalomba – jelentette be a Magyar Nemzeti Bank. A jelenlegi bankjegyek 2016 végéig használhatók a készpénzforgalomban, bevonásuk pontos időpontjáról az MNB később ad tájékoztatást.

false

Fotó: MNB

false

 

Fotó: MNB

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.