Lázár tudja, juszt sem mondja

  • narancs.hu
  • 2015. április 7.

Hírnarancs

Húsvét után töretlen kedvvel hantázik tovább a kormányoldal, az ellenzék támad és készül Tapolcára. Az MNB terelne, a görögök gigantikus kártérítést kapnának, az égő orosz atom-tengeralattjárót talán már eloltották, és jön a tavasz melegebbik fele.

ORSZÁGHÁZI ÜGYEK

Éppen csak hogy véget ért a húsvét, harmadnapra kijózanodott képviselőink máris az Országházban folytatták – és most igazán nem akarnánk megbántani a középső csoportosokat – dedós hangulatú disputájukat: a magas vitakultúráról mindenekelőtt a homokozópolitizálás nagymesterei, a Fidesz–KDNP hétpróbás, NER-viselt reprezentánsai gondoskodtak. Például a Quaestor-ügyben nekik célzott napirend előtti felszólamlásokra és a hozzájuk intézett azonnali kérdésekre (érkezzenek bár balról, a zöldektől vagy a jobboldali radikálisoktól) gátlástalan süketeléssel reagálnak – és akkor most mindegy, hogy egy vigéc profizmusával tolják a semmit, mint Lázár kancelláriaminiszter, vagy éppen zavarodottan dadognak, mint Tállai államtitkár.

false

A helyzetre jellemző, hogy már a Jobbik (konkrétan Z. Kárpát Dániel) is kikéri magának a magyarázat és tényfeltárás helyett traktált elmúltnyolcévezést (hát persze, immár nekik sem ez a fő csapásirány, hanem az elmúltötév). A válaszokból mindenesetre kihüvelyezhető az e hétre minden NER-trollnak rendelt szentencia, amit visszhangozni fog a közmédia: a Quaestor-ügy emlegetésével a szocialisták szándékosan el akarják terelni a figyelmet a Buda-Cashről, melynek károsultjait pedig a kormány példásan kártalanítja – ráadásul a Buda-Cashben a szocialisták is érdekeltek (még ha ezt bizonyítani nem is sikerült). Illetve: a legnagyobb állami veszteséget a szocialista kormány alatt a Quaestornak folyósított 17 milliárdos MFB-hitel jelenti, szóval az MSZP-nek kéne elszámolnia (a hitelt állításaikkal szemben nem fedezet nélkül nyújtották – viszont a fedezetként szolgáló, a Győri ETO-hoz köthető vagyonelemeket, pontosabban az azokat reprezentáló cégeket éppen az Orbán-kormány minősítette stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodószervezetté – lásd a hvg.hu még nagypénteki hírét).

És a slusszpoén: Lázár János juszt sem árulja el, miért kapott soron kívül parlamenti belépőt Tarsoly Csaba Quaestor-vezér. Hétvégén választást tartanak Tapolcán – no, ez is sűrűn előkerült.

MNB

Ha már itt tartunk, Schiffer András LMP-képviselő a parlamentben jelen lévő Balogh Ádám Magyar Nemzeti Bank-alelnököt is betámadta Quaestor-ügyben (az MNB nem vizsgálta sem a Quaestor Hrurira irreális ajánlatait, sem a 10 milliós törzstőkével végrehajtott 70 milliárdos kötvénykibocsátást). Erre Balogh elegánsan az előző felügyeletre mutogatott – no de ez újabb kommunikációs hiba, a PSZÁF-ot ugyanis szintén a hűséges Fidesz-káder (Szász Károly, a friss kitüntetett) vezette éveken át. Ráadásul, mint Schiffer is rámutat: az MNB még tavaly is jóváhagyott egy újabb Quaestor-kötvény-kibocsátást.

De a legjobb védekezés a támadás, gondolhatták a jegybanknál, ezért is álltak elő az ötlettel: törvénymódosítást kezdeményeznek, hogy a Befektető-védelmi Alap (Beva) a mostani 20 ezer euró, vagyis nagyjából 6 millió forint helyett 100 ezer euró, vagyis közel 30 millió forint értékhatárig nyújtson biztosítást a befektetőknek. A tervezett módosítás az MNB szerint lehetővé teszi azt is, hogy a befektetők az Országos Betétbiztosítási Alapnál (OBA) megszokott gyorsasággal jussanak hozzá a kártalanításukhoz. Ez persze azt is jelentené, hogy a befektetési szolgáltatóknak sokkal többet kellene befizetni az alapba, főleg, hogy ha már a Quaestor károsultjait is 30 millió forintig kellene a Beva pénzéből kártalanítani.

GÖRÖGÖK

A szemtelenség mai világrekordját kétségtelenül a görögök állították fel, akik nem kevesebb mint 279 milliárd euró kártérítést követelnek a mai Németországtól a náci Németország által a II. világháborúban okozott károkért (lásd erről a BBC tudósítását). Véletlenül sem szeretnénk alábecsülni Németország történelmi felelősségét háborús jogelődjének szörnyű cselekedeteiért, s bár meglehet, hogy az akkori (amúgy ez most is igaz) szoros NATO-szövetségesek 1960-as vagyonjogi megállapodása német részről kissé szűkmarkúra sikeredett, de attól tartunk, az azóta eltelt 55 év sem támogatja meg az új keletű görög igények jogosságát.

De fitymálás helyett talán jobban tennénk, ha inkább tanulnánk az esetből. Már ha éppen nem tartózkodna a jelenlegi kormányzat az Erdoğan-rezsim alsó béltraktusában, akkor a mohácsi csatától a karlócai békééig (1699) eltelt 173 év pusztításáért és a megszállásért magunk is felszámíthatnánk egy csinos summát a török államnak! Gondoljunk bele: ha csak évenként kérnénk 20 milliót forintban, már abból is kijönne néhány újabb stadion!

TENGERALATTJÁRÓ

Kigyulladt egy orosz atom-tengeralattjáró Szeverodvinszkben, miközben javításokat végeztek rajta, jelenti a TASZSZ. A legendás hírű és már a nevével is daliás időkre emlékeztető orosz hírügynökség szerint a reaktorokat még azelőtt leállították, hogy a tűz kiütött volna. A hírek szerint a tengeralattjáró szigetelése gyulladt ki hegesztés közben, és egy körülbelül húsz négyzetméteres területen ég, vagy legalábbis égett, de a balesetben senki sem sérült meg, ami nyilvánvaló, hiszen a szovjet/orosz balesetekben soha senki nem sérül meg. A kikötő szóvivője szerint a javítási munkálatokat megelőzően a hajó fegyvereit, valamint az atomreaktort eltávolították – az utóbbit a raktáros konkrétan hazavitte, hogy legyen mivel játszania a gyerekeknek. Nincs itt semmi látnivaló, kérem, haladjanak tovább!

TAVASZ

A héten nem lesz kecmec, most már tényleg tavasz lesz a maga sztereotip, verslábakba öntött, dalokban és nótákban megénekelt formájában. (Reméljük, okkal optimista prognózisunkat itt olvashatják!)

Figyelmébe ajánljuk