Letolták-e, felvegyék-e? – Hány Kerényi ér egy Gyurcsányt?

  • narancs.hu
  • 2014. január 12.

Hírnarancs

Mindenkinek a maga woodoo-babája. A hétvége jó hírei halott német szarvasokkal.

A hétvége, sőt, az egész hét hazai tapasztalatait összegezve kiböki a szemünket, hogy alighanem itt lehet mára a Kánaán, hisz’ az az ország egyik felének, pontosabban az egyik felét képviselni rendelt politikai erőknek a legnagyobb baja, hogy teljesen hülye-e, s ilyenformán kolonc a jobboldal nyakában Kerényi Imre, vagy hatékony fegyver az ideológiai harcban. A másik oldal is valami hasonló dolgon töri a fejét s nemesebb testrészeit, csak az ő woodoo-babácskájukat Gyurcsány Ferencnek hívják. Bár tudjuk, hogy a körülöttük folyó cécóból elsőre a Kárpáthaza szellemi állapotára következtetne az ember, ne hamarkodjuk el az ítélkezést: kétségkívül sok kellemetlenséget okoz mindkét figura – mindketten leginkább szűkebb üzletkörüknek.

Kormányoldalon

azt rágják, hogy most letolta-e Orbán Viktor Kerényi Imrét, mint paraszt a gatyáját a Magyar Krónika című reménybeli folyóirat lapindító értekezletén vagy sem. Az utolsó – mai – megszólaló a Demokrata c. hetilap főszerkesztője, a prozséban családilag is érintett Bencsik András volt, aki kábé azt állítja, hogy Huth Gergely, a jobbsajtó másik igyekvő bajnoka hazudik, amikor az állította, hogy szénné égett Kerényi a nevezetes értekezleten. Mindezek ismeretében leszögezhetjük, ezek hülyék: mind.

A

„Gyurcsány Ferenc Baráti Társaság” 2008-ban

Fotó: MTI

Ellenzéki oldalon

szerencsére ilyenek még mutatóban sem fordulnak elő. Ott Gyurcsány Ferenc nagy közös listán kijelölendő helye izgat mindenkit. A szombat óta folyó, s a tervek szerint holnap estére már le is záruló hárompárti (MSZP, Együtt–PM, DK) tárgyalásokról egyelőre annyi tudható elég biztosan, hogy Mesterházy MSZP-elnök nem engedett, és megtehette, hisz pártja nélkül nyilván sehá’ összefogás: ő lesz a budapesti olajfa miniszterelnök-jelöltje, ami a karizmá(já)t elnézve az országos Orbán-utálatra alapozott stratégiának tűnik – reméljük, van ilyen. Az már látszik, hogy igény lenne rá. Mesterházy mindenesetre optimista, s vonatkozó közlése szerint nyilván ő fog nevetni a végén. Mi kicsit félve csak annyit kérdeznénk e buzgó férfiútól, hogy szerinte mikor esedékes ez a nevetős vég. A hárompárti tárgyalásokon felvonuló csapatok összeállítását itt elolvashatja mindenki, de nagyobb meglepetésekre kéretik nem számítani.

Külföldön

csendes hétvége volt, de mivel a jó hírek megrögzött fetisisztái vagyunk, emlékezzünk meg Vladimír Meciar pártjáról, ami kifújt a hétvégén: mától a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom már a történelem szemétdombján keresi a boldogulást. Minden jóban van valami rossz, megalakult ugyanakkor, ugyanott (Zsolnán) a Demokratikus Szlovákia Pártja.

S ha már északi szomszédjainknál járunk, akkor

Sport:

itt lehet síelni a Tátrában.

Kultúra:

nyáron hozzálát új filmjének a fogatásához Quentin Tarantino, ami szintén western lesz, mint a legutóbbi, és szintén játszik benne az az osztrák csóka, aki mindig Oscart kap, ha összehozza a jó sorsa Tarantinóval (Waltz állítólag a Wiener Waltzerrel érkezik a forgatásra vagy a Wiener Schnitzellel, attól függ, hogy föl tud-e olyan korán kelni). A film címe állítólag A hét mesterlövész iránti tiszteletből A nyolc rohadék lesz, alig várjuk.

Időjárás:

szerintünk jó idő volt a hétvégén.

Kis színes:

elhunyt tíz szarvas.

Figyelmébe ajánljuk