Már nem akarják hazahozni Orbánék a fiatalokat – Simicska is feladta

  • narancs.hu
  • 2016. június 13.

Hírnarancs

Orlandótól, a kvótanépszavazástól és Schiffer András búcsújától volt hangos az utolsó parlamenti ülésnap. Salátatörvény a kötelező szülőtartásról és döntés az Uber kinyírásáról – ez a nap termése.

Rövid út vezet Orlandótól a kvótanépszavazásig

Az utolsó parlamenti ülésnapon a parlament napirend előtti felszólalásai során az Országgyűlés tagjai a tegnapi orlandói mészárlástól simán eljutottak a kvótanépszavazásig – írja az Index. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője „iszlám szélsőségesek terrorjának” minősítette az esetet, amely tragédia véleménye szerint rámutat arra, „ami Európát és az Egyesült Államokat fenyegeti: az ellenőrizetlen bevándorlásra”. Kósa szerint ez együtt jár a terrorveszély növekedésével, mert „a bevándorlók integrációja nehéz, majdnem megoldhatatlan”. (Az orlandói gyilkos szülei Afganisztánból vándoroltak be az Egyesült Államokba, az elkövető már az USA-ban született.) Kósa Lajos szerint „a kontrollálatlan migráció és a kényszerbetelepítés veszélyeket rejt, ennek gátat kell szabni”. Ezért kell ugye elutasítani a kötelező kvótát, amelyről az őszi népszavazás is szól majd.

Búcsúzik-e Schiffer András?

Schiffer András is brillírozott (állítólag) utolsó parlamenti felszólalásában (ősszel elmondása szerint lemond mandátumáról), amelyben globális nagyvállalatokról és az általuk foglyul ejtett demokráciákról, profitorientáltságról beszélt, meg arról, hogy Magyarország számára a cél szélsőséges függőségének csökkentése.

false

 

Fotó: MTI

 

Schiffer szót ejtett arról is (mintegy útravalóul), hogy  szembe kell nézni a máig feltáratlan kommunista múlttal, és hogy a politika nem lehet a gazdagok kiváltsága, a politika nem szólhat a 20. századi sérelmekről, nem szólhat a fasisztázásról és kommunistázásról, nem szólhat orbánozásról, gyurcsányozásról, hanem a 21. századi Magyarországról kell szólnia. Azt mondjuk, elfelejtett definiálni, milyen is az a 21. századi Magyarország… Mindenesetre akkora tapsot kapott a Fidesz-frakciótól, hogy az emelkedett hangulatnak csak Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vetett véget azzal, hogy kijelentette: az LMP-s politikus felszólalása bizonyíték arra is, hogy az LMP lemondott arról, hogy új alternatívát hozzon a baloldalon.

Feltételezett gonoszság

Megszavazta a parlament az ellenzék tiltakozása ellenére is a Ptk. módosítását, így e salátatörvény jóvoltából kiterjeszthetővé vált az úgynevezett szülőtartás. Az Alaptörvény ugyanis magába foglalja, hogy a „nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni”, amely passzus nem akkora újdonság, ezelőtt a családjogi törvény rendelkezett rokontartásról. Ám ezek után már nemcsak az idős ember perelheti majd be a gyerekét szülőtartásért, hanem bárki, aki a gyerek helyett önként segít az agg embereknek boldogulni. Első körben azok az idősotthonok járnak majd jól, akik eddig nem tudták kin bevasalni az öregek után elmaradt kifizetéseket, így most már a siker reményében nem csak az idős emberek gyerekei, de akár az önként besegítő szomszédok is perelhetővé válnak. Sokak szerint azonban e salátatörvény csak a kezdet, az ellenzék szerint mindez előkészítő intézkedés a kormány részéről, hogy majd szép lassan (vagy hirtelen) az állam kivonuljon az idősgondozásból. Az Index részletes cikkében olvashatók az előzmények hódmezővásárhelyi próbaperekről, na meg Trócsányi László és Rubovszky György közbenjárásáról és a többi.

Maradhat…

Vége a Gyere haza, fiatal! programnak, a kormány nem folytatja a fiatalok hazahozását célzó, dugába dőlt kísérletet, ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva mondta el – így az MTI. Ez az a program, amely során 100 millió forintból 105 főt sikerült hazacsábítani – írja a 444.hu.

Nyomoz a rendőrség az érpataki polgármester ingatlanszerzései miatt

Tényi István feljelentésére a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség nyomozást rendelt el az érpataki polgármester ingatlanszerzései miatt minősülő és büntetendő csalás gyanújával – írja az Index. A nyomozással az ügyészség a Nyíregyházi Rendőrkapitányságot bízta meg, ennek augusztus 6-a a határideje. Az Átlátszó írta meg, hogy az Orosz Mihály Zoltán polgármesterhez köthető Benefícium Szeretetszolgálat majdnem 50 ingatlanhoz jutott Érpatakon, ám ebből jó pár egészen furcsa körülmények között került a szervezethez: volt olyan eladó is, aki nem is tudta, hogy eladta a házát.

Metropol helyett marad a Lokál

Kedden jelenik meg utoljára a Metropol írja a Népszabadság. Simicska Lajos és üzlettársa, a lapot igazgató és tulajdonló Fonyó Károly azért döntött így, mert nem szeretne adósságokat hagyni maga után, és „minden alkalmazottját, beszállítóját ki akarja fizetni”. A Metropol nem szállt versenybe az egy hete piacra dobott napi Lokállal, Habony Árpád szintén ingyenes lapjával.

false

 

Fotó: MTI

Védeni a határt, életre-halálra

A Római Birodalom határait védi kis hazánkban az Orbán-kormány 65. miniszteri biztosa. Nem, nem ütöttük be a fejünket. A hír igaz. Visy Zsolt régészprofesszor védi a limest. Részletek itt olvashatók.

Kinyírják az Ubert

Ideiglenesen, legfeljebb 365 napig blokkolni lehet azokat az internetes oldalakat, amelyek jogellenesen működő taxiszolgáltatást kínálnak – döntött az Országgyűlés hétfőn. A parlament 119 igen, 61 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett fogadta el az engedély nélkül, személygépkocsival végzett személyszállító szolgáltatáshoz kapcsolódó, jogkövetkezményekről szóló kormányzati törvényjavaslatot. A parlament döntése után Fekete Zoltán, az Uber magyarországi operatív vezetője úgy nyilatkozott: „Az Uber továbbra is kitart amellett, hogy az új technológiák betiltása, blokkolása – pusztán azért, mert azokat nem lehet beleerőszakolni az elavult szabályozás keretei közé – nem jó irány.”

Nyár van, nyár

Kánikula közeleg. Bár visszafogott hőmérsékletű, záporos napokkal indul a hét, csütörtöktől hirtelen melegedésre van kilátás – olvasható heti előrejelzésünkben.

Figyelmébe ajánljuk