Egymást jelentik fel Orbánnál, valamelyik rajtaveszt

  • narancs.hu
  • 2015. június 19.

Hírnarancs

Ma sem szólt másról magyar való: kerítés, határzár, „új magyar vasfüggöny”. De Görögország lehet, hogy kap még egy esélyt. Tarlós megint felnyomta Orbánnál Lázárt. Itt a péntek, futás!

Rácsos Orbán

Drótkerítés mögötti Orbán-arccal riogatnak déli szomszédaink. „Szerbia nem tábor. Európa és az Egyesült Államok is elítélte a magyar miniszterelnök embertelen tervét – ezzel a címmel jelent meg a Blic című szerb Blikk, amiben azért több a politika, mint a mienkében.

false

„Új magyar vasfüggöny”

Két napja jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy jövő hét szerdáig kell Pintér Sándor belügyminiszternek felkészülnie, utána feleltetés lesz a 4 méter magas, 175 kilométer hosszú, erősen szögesdrótos megalapozottságú "fizikai lezárásból”. A Magyar Helsinki Bizottság 13+1 érvet szedett össze, miért ne húzzon fel a magyar kormány egy „új vasfüggönyt”. „Az új vasfüggöny ugyanis nem fogja megoldani a mostani problémákat, viszont számos újat teremt. Bármilyen fizikai korlátot állítunk is a potenciális menedékkérők elé, nem lehet megakadályozni, hogy az ország területére beléphessenek és ott menedékjogért folyamodjanak.” Erre hívta fel a figyelmet interjúnkban Simon Ernő az UNHCR magyarországi irodájának vezetője is, meg arra, hogy nem kell az ENSZ menekültügyi egyezményét sem elővenni, ahhoz, hogy világos legyen, milyen kötelezettségei vannak Magyarországnak. „Elég, ha a 2011-ben a mostani kormányzat által elfogadott alaptörvény 14. cikkelyét elolvassuk, amely tartalmazza, hogy amennyiben egy a menekültstátuszra jogosult menedékkérő nem kap oltalmat sem a saját hazában, sem másikban, kérelemre Magyarország kivizsgálja ügyét, lefolytatja az eljárást, és gondoskodik róla. Ezt mondja ki az érvényben lévő alkotmány.”

A Magyar Helsinki Bizottság érvei között szerepel többek között az is, hogy az olyan kerítést, amelyik nem záródik össze, meg lehet kerülni, így az új magyar vasfüggönyt” a menekültek és menedékkérők Románia és Horvátország felé kerülhetnék meg.

false

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a szomszédos országokon át vándorló migránsok majd elkerülik Magyarországot, csak a belépési helyük változik.

„Ej, ráérünk arra még!”

Pénteken készült el a menedékjogról szóló törvény módosítása, természetesen szigorítanák a már meglévőt: eszerint a hatóságoknak jogában állna őrizetbe venni a Magyarországra érkező menedékkérőket, és könnyebben is toloncolhatnák ki őket. A javaslatot nagylelkűen társadalmi vitára bocsátották, ám a véleményezési határidő – figyeljenek, mert nem csalás – ugyanaznap éjfél, mint amikor a módosító megjelent, azaz június 19-e, a mai.

Tarlós vs. Lázár

A főpolgármester a miniszterelnökhöz fut fordul a BKV finanszírozása és a „vizes világbajnokság” kormány által kért területei miatt. Tarlós a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, „kétségtelen, hogy ha a jelenlegi helyzet nem változik, akkor a BKV jövőre finanszírozhatatlanná válik, ami nem az összeomlást jelenti, de komoly járatritkítások várhatók” – írja az MTI.

false

Fotó: MTI

Mert arról volt szó eddig, hogy megállapodik az állam és a főváros a BKV ügyeiben, s e megállapodás körébe az adósságátvállalás is beletartozott – hangsúlyozta a főpolgármester –, ám Tarlós István szerint, ha hinni lehet Lázár János csütörtöki bejelentésének, akkor nem születik ilyen megállapodás.

Még egy esély?

Azonnali segítséget kért a görög jegybank az Európai Központi Banktól (EKB), mely kérelemnek mai napon helyt adott az EKB – derül ki a BBC cikkéből. A görög jegybank azt szerette volna, hogy az EKB biztosítson újabb, 3,5 milliárd eurós hitelkeretet a görög kereskedelmi bankoknak. Nem tudni, mekkora segítségnyújtásról van szó, azt ugyanis a BBC-nek sem árulták el, milyen összegű hitelt hagyott jóvá az EKB vezetése. Mindenesetre fogytán van a pénze a görög bankoknak, egyre többet vesznek ki a görögök.

Európai vezetők közül már többen szóba hozták, hogy felkészültek arra, hogy az államcsőd közelében táncoló Görögország egyik napról a másikra bedobja a törölközőt, és kilép az eurózónából. Mindenesetre másfél hete van a görög kormánynak, hogy valahonnan összekaparjon 1,6 milliárd eurót Nemzetközi Valutaalapnak.

Sportoló kislányok cukiskodnak

A képen látható gyerekek az úgynevezett tee-ball gyakorlói, mely sportot az Egyesült Államokban négytől nyolcéves korig játsszák, lényegében ez adja meg az alapját a baseballnak és a softballnak is.

false

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Futott két kört

A békemisszió a béke ügyét sajnos, és reméljük egyelőre, nem vitte mérhetően előre utolsó, múlt heti bejelentkezésünk óta, pedig azóta Kijiv, Moszkva és Hszi Csin-ping után Washingtont és az akkor még ép fülű Trump elnökjelölt urat is megjárta Orbán Viktor.

Visszacsatolás

Amikor Antall József a választási sikerének valahai eufóriájában azt találta mondani, hogy ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni, nagyot dobbant a nemzeti szű, vagy lélek. Hogy pontosan mire gondolt a felhevült költő, azt éppenséggel soha nem fogjuk megtudni.

„Mit írtál, szakácskönyvet?”

Bár már négy kötetet jegyez – egy beszélgetőkönyvet és több színpadi adaptációt –, még mindig zavarba ejti, ha írónak nevezik. Az Örkény Színház színészével a legújabb novelláskötete, a Kevert kapcsán így elsősorban az írásról beszélgettünk.

Zsákban futás a pálya mellett

Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.

„Egy dobásunk van”

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a 2017-ben nagy lendülettel indult párt szereplése az idei júniusi választásokon. Tompos Márton 3,7 százalékos pártot vesz át, ígérete szerint valami teljesen újat fognak kipróbálni.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.