Orbán itt sem volt, Gyurcsány elment hamar

  • narancs.hu
  • 2015. október 23.

Hírnarancs

Felhajtás nélkül zajlottak az ’56-os emlékezések. Orbán Viktor házon kívül okoskodott menekültügyben, Kim Dzsong Un előbújt. Nádas-premier a Pestiben – ez az október 23-a is megvolt.

Kihagyta a mai ünnepet? Itt pótolhatja!

Bár piros betűs nap ez a mai, ’56 pedig egy sokrétű emlékezésre lehetőséget adó ünnep, e mostani mégis csendben telt. Forgalomkorlátozás, ünnepi menetrend, ilyen-olyan műsor és pártrendezvények sokasága azért volt, de mivel az ország vezető politikusai (a miniszterelnök és a köztársasági elnök) elhúztak Magyarországról, elmaradt a csinnadratta is. Mivel Orbán Viktor tegnap az Európai Néppárt tisztújító kongresszusán jeleskedett, ma vélhetően ebbéli fáradalmait pihente ki a vasárnapi EU-csúcs előtt. Áder János meg Bajorországba látogatott. Így jobb híján a Kossuth téri ünnepélyes zászlófelvonásra Kövér László házelnök adta meg az engedélyt 10 órakor, a Parlament előtt táncház volt, a pártok sokasága pedig a maga módján ünnepelt vagy emlékezett.

Áder Münchenben koszorúzott

Áder Münchenben koszorúzott

Fotó: MTI

Bevándorlózott egyet a kormánypárt

A budapesti Fidesz a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületéhez szervezett megemlékezést fél 12-re. A rendezvény szónoka Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter volt, aki bebizonyította, hogy lehet rá számítani: sikerült ’56 eseményeit a bevándorlás elleni kormánypárti küzdelemmel párhuzamba állítania – olvasható a Villámnarancsban. „Szép volt, elvtárs!” – lapogatták meg hátát társai szépen sorban.

Szolidan koncentrált a baloldal

Az MSZP – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is Nagy Imre szülővárosában, Kaposváron emlékezett meg az 1956-os forradalomról még csütörtök este. Az ünnep mellett pedig akadt valami információcska is, amely szerint az ifjú Harangozó Tamás szívesen váltaná Tóbiás Józsefet a párt elnökségi pozíciójában – írja a Narancsblog.

Elfoglalta a Corvin közt a szélsőjobb

Emlékezett a Jobbik  is – olvasható a hvg.hu-n –, a párt a budapesti Corvin közt foglalta le magának. A főszónok Vona Gábor pártelnök volt, de felszólalt Murányi Levente, az '56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója, és fellépett Gregor Bernadett is, akit Pörzse Sándor jól megdicsért – nem a dal miatt, amit énekelt, á, dehogy, hanem azért, mert fel merte vállalni szimpátiáját. Mondjuk, Gregor Új Színház-béli igyekezete okán ez talán nem akkora meglepetés, különben meg kit érdekel.

Legyenek hangsúlyosabbak a nők

Az LMP péntek déltől tartotta megemlékezését Budapesten, a II. kerületi Mansfeld Péter parkban, ahol Szél Bernadett, a párt társelnöke és Hajdu Mária emlékezetpolitikai szakszóvivő mondott beszédet. A párt az 1956-os forradalomban az igaz oldalon harcoló nők szerepének elismeréséért emelt szót. Szél szerint a történelem hőseiről szóló megemlékezésekben szinte mindig a férfiak szerepét emelik ki, miközben a történelemformáló nők méltatlanul kevés figyelmet kapnak. Ez pedig csak akkor változhat meg, ha a nők a jelenben is megkapják a méltó megbecsülésüket, a munkában, otthon és mindenütt – tudósított az Index. „Kapjanak végre méltó elismerést a pesti lányok is!”

false

 

Fotó: MTI

Gyurcsány snellbe' nyomta

Ezúttal gyors volt a DK, a párt elnöksége 11 órakor koszorút helyezett el a Városligetnél található 1956-os emlékműnél. Az eseményen Gyurcsány Ferenc rövid sajtónyilatkozatot tett, koszorúzott, majd közel 5 perc után vége is volt a rendezvénynek – írta az Index.

false

 

Fotó: MTI

Gyurcsány többek között arról beszélt, hogy Magyarország független és szabad, „1956 eszményei életre keltek”, de akik anno utcára mentek, jobb életet is akartak. Azt mondta, hogy a demokraták, így ő maga is, sokáig nem értették meg, hogy „a szabadság ugyan önérték, de akkor válik valósággá, ha együtt jár a felemelkedéssel”.

Göncz Árpádra is emlékeztek

Szigetvári Viktor az Együtt színeiben virágot helyezett el és beszédet mondott Nagy Imre szobránál, a Vértanúk terén. Míg Karácsony Gergely, a PM társelnöke délben beszédet mondott és koszorút helyezett el a – majdnem eldugott – Bibó István-szobornál, a Kossuth téren – jobban mondva a tér csücskén, az Olimpiai parknál –, ahol nemcsak Bibóra, de Göncz Árpádra is emlékezett.

false

 

Fotó: MTI

Karácsony szerint a politika nagyon kevéssé tud alapozni '56 hagyományára, pedig 1989-ben még úgy tűnt, hogy ez a hagyomány folytatódik majd a rendszerváltozásban is. Ennek a folytonosságnak volt a szimbóluma Göncz Árpád, ennek a korszaknak a legszerethetőbb alakja, aki nem véletlenül rendelkezett úgy, hogy '56-os rabtársai mellé temessék – olvasható az Indexen.

Orbán házon kívül

Miközben itthon ki-ki a maga módján emlékezett az '56-os forradalomra, Orbán Viktor tegnap Madridban, az Európai Néppárt tisztújító kongresszusán osztotta az észt, vasárnap pedig EU-csúcs lesz a migrációról, így nem volt érkezése hazatérni a nemzeti ünnepre. Rendesen ki kell ugyanis fejtenie véleményét világszerte: egy spanyol csatornának nyilatkozva például azt mondta, hogy szerinte Európának meg kell őriznie értékeit, és ha komolyan veszi hagyományait, keresztény gyökereit, képes lesz újra virágozni és naggyá válni. Orbán szerint ugyanis a jelenlegi menekültbeáramlás egy szabályozatlan folyamat, amelyet ő invázióként definiál – olvasható a HVG-n. De meglepő módon Orbán Viktor a menekültválság által létrejövő multikulturalizmus jelenségétől épp azokat az értékeket félti, amelyeket ő maga saját országában két lábbal tipor.

false

 

Fotó: MTI

Így beszélt a miniszterelnök az Európai Néppárt kongresszusán is. Azt mondta, hogy ami most történik, az nem menekültválság, hanem egy olyan migrációs folyamat, amiben bevándorlók és fegyveres harcosok is vannak. Orbán szerint erkölcsi felelősségünket is meg kell határozni: „kereszténydemokrataként fontos a felelősség, és együttérzünk a menekültekkel, de ők a saját országaik rossz döntéseinek az áldozatai, és az EU politikai áldozatai is” – írja az Index. Orbán szerint az lehet a megoldás, hogy segíteni kell a migránsokat visszaszerezni saját életüket, helyüket a saját országukban. „A lakóhely szabad megválasztása nem alapvető jog” – véli a magyar miniszterelnök.

Újabb „médiakampány” az IS-től

Újabb fenyegetés érkezett az Iszlám Államtól. Videoüzenetében Izrael elpusztításával és minden zsidó megölésével fenyeget az IS. „Egyetlen zsidó sem fog életben maradni Izraelben” – jelentette ki enyhe francia akcentussal elmondott héber nyelvű üzenetében egy maszkot viselő, fegyveres férfi, hozzátéve, hogy az üzenet a muzulmánok első számú ellenségeinek nevezett minden zsidónak szól – írta az MTI. „Tegyetek, amit akartok, amíg el nem érünk hozzátok, de akkor tízszeresen fizettek minden bűnötökért. Ígérjük, hogy nemsokára egy zsidó sem lesz Jeruzsálemben és egész Izraelben, és addig folytatjuk, amíg az egész világon véget nem vetünk ennek a betegségnek” – hangzott az üzenet.

Előbújás

Újra a nyilvánosság elé lépett Kim Dzsong Un, aki a Rodong Sinmun című észak-koreai pártlap által ma közzétett felvétel szerint vidám hangulatban egy újonnan épített metrószerelvényt tekintett meg Phenjanban. A vezető népes delegációval érkezett, akik közül többen szorgosan jegyzeteltek – adta hírül az MTI.

false

Fotó: MTI

Találkozás

Ma van a Találkozás, Nádas Péter drámájának premierje a Pesti Színházban. A darabot az 1985-ös ősbemutató után újra a Pestiben láthatja a közönség, ezúttal Eszenyi Enikő rendezésében. Mária szerepében (Ruttkai Éva után) Börcsök Enikő látható, a fiatalembert pedig (Hegedüs D. Géza után) Király Dániel alakítja.

false

 

Fotó: Dömölky Dániel

Adele visszatért

Három év után új lemezzel jelentkezik a brit énekesnő, akinek legújabb dala, a Hello már meg is hallgatható:

 

(Leadkép: Egy kiállított T–34-es harckocsi a Szabad rádió – történelmi séta a Magyar Rádió épületében című kiállításon, a rádió udvarán, az '56-os forradalom és szabadságharc emléknapján. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Figyelmébe ajánljuk