Orbán háborút vizionál, Schengennek pár hónapra vége

  • narancs.hu
  • 2015. szeptember 14.

Hírnarancs

Kedden fordulópont jöhet a menekültválságban, és egyre több ország zárja le a határait. A vak komondoros Balogh József ismét a vádlottak padjára ült. Ha jót akar magának, soha többé ne takarja le az ágyát! Híreink.
false

Kedden lép életbe az új menekültügyi szabályozás, és élve a lehetőséggel, a kormány valószínűleg azonnal ki is hirdeti a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”. A határ ellenőrzését egy központi operatív törzs irányítja majd a nap 24 órájában. Az újdonsült honvédelmi miniszter, Simicskó István egyik első intézkedéseként azonnal 4300 katonát küldött a déli határra, hogy segítsék a kerítés építését. A katonák azonban nemcsak építkeznek, hanem felfegyverkezve járőröznek is a határ mentén.

A szocialista Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke megkérdezte a minisztert, milyen felhatalmazás alapján jelentek meg a fegyveresek, hiszen a jelenleg érvényes szabályozások értelmében nem nagyon lehetnének ott. Ráadásul, ha védelmi feladatokat látnak el, a honvédelmi törvény alapján az objektumot védő katonáknak kötelességük használni a lőfegyverüket, ha csak úgy tudnak hatékonyan fellépni. A honvédség nem csupán katonákat, hanem egy gépfegyverrel ellátott katonai terepjárót is odaállított a kerítéshez.

A határvédelem további erősítése céljából délelőtt 868 próbaidős rendőr esküdött fel Orbán Viktor előtt a Hősök terén. Az újdonsült „határvadászok” többnyire fiatal tiszthelyettesek, akik még nem fejezték be tanulmányaikat, de feltehetően már a héten szolgálatba állnak a szerb határnál. Az avatón a miniszterelnök háború-közeli helyzetről beszélt, mert úgy látja, veszélyben van az ország kultúrája, szuverenitása, szokásai, rendje, és békéje is. A 444 beszámolója szerint Orbán figyelmeztette a fiatal tiszthelyetteseket, hogy meg kell védeni az országot, és ezért az egyenruha alatt az izom mellett szív is kell hogy legyen. Becsapott emberekkel, indulattal és agresszióval találkoznak majd a rendőrök Orbán szerint, de úgy kell erre válaszolniuk, ahogy a szüleiktől és a tanáraiktól tanulták.

Közben szép csendben az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el az ország egész területén. A hónap végéig a rendőrök igazoltathatnak, ruházatot, járművet vizsgálhatnak át a közbiztonság érdekében.

Lezárt határok Európában

Vasárnap Németország jelentette be, hogy ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, hétfőn már Werner Faymann osztrák kancellár és Reinhold Mitterlehner alkancellár is arról beszélt, hogy bevezetik a határellenőrzést, és 2200 katonát küldenek a határhoz. Mindezeken felbuzdulva Lengyelország és Szlovákia is ellenőrizni fog a határon, és a csehek is fontolgatják ezt a lépést. A schengeni egyezmény ideiglenes felmondása maximum két hónapig tarthat. Magyarország pár órával szeptember 15-e előtt fizikailag is lezárta a szerb határt: a mostanáig kerítés nélküli vasúti átjáróra egy szögesdróttal ellátott vasúti kocsit állítanak. Addig pedig, míg a kocsi odaér, rendőrsorfal állja útját a menekülteknek. Az MTI szerint helikopterek és lovas rendőrök is vannak a helyszínen. A szerbek szerint nem lesz sok dolguk: Csikós László szerbiai szociálügyi államtitkár hétfőn Belgrádban azt nyilatkozta, hogy becsléseik szerint legfeljebb kétezer migráns tartózkodik jelenleg Szerbia területén, az ország szinte kiürült.

Sztárigazolások a Hír Tv-nél

Simicska Lajos nem adja fel: a tulajdonában álló Hír Tv sztárigazolásokkal vág neki az őszi szezonnak – számolt be a 24.hu. A volt világbajnok bokszoló, Kovács István saját műsort kap (Kokó májusban fakadt ki, hogy ő márpedig nem fideszes), és szintén az esti műsorsávba érkezik a köztévétől nemrégiben távozó Szőllősi Györgyi. A lap szerint szerkesztője a szintén az MTVA-t otthagyó D. Bányász Gergő lesz. A Hír Tv változásának egyik legerősebb jele, hogy Veiszer Alinda is saját műsort kap a csatornánál. Veiszer, aki a Záróra című műsorral vált ismertté, Alinda címmel hetente négy este indít portré- és vitaműsort kulturális közéleti témákban. Őt több volt köztévés szerkesztő is követi, köztük Józsa Márta (Az Este, Záróra), valamint Rieger Johanna (Kultúrház). Szakértelmével Reisz András is a Hír Tv-t erősíti majd: a meteorológus szaktudására már nem volt szükség a hírcsatornává alakuló M1-nél, ezért távozott.

Terike véres blúza

A Kecskeméti Járásbíróságon hétfő délelőtt mindössze negyedóra alatt lezavarták a súlyos testi sértéssel vádolt Balogh József büntetőperének legújabb fordulóját – számolt be az Index. Fülöpháza polgármestere korábban a család vak komondorára fogta, hogy élettársa orr-, arc- és járomcsontja összetört. A volt fideszes országgyűlési képviselő (aki újra együtt van Terikével, aki így nem is tanúskodik az őt bántalmazó férfi ellen) a vádlottak padján meghallgatta a kirendelt elmeszakértő és pszichológus szakvéleményét is. Szerintük Balogh beszámítható, átlagos intelligenciájú, ugyanakkor nagy fantáziájú, robbanékony, türelmetlen, ingerlékeny, és esetenként hajlik indulatos, agresszív viselkedésre is. A szakértők beszámolói után a bíró elővett egy nagy barna zsákot, melyből kivette azokat a véres ruhákat, melyeket Terike a bántalmazás estéjén viselt. Egyenként mutatta fel a tárgyalóban a szoknyát, a felsőt („ezen azért sok-sok vér van” – jegyezte meg) és a blézert („amin szintén nagyon-nagyon sok vér van”) – majd megkérdezte az áldozatot, szeretné-e visszakapni a ruhákat. Terike igennel válaszolt.

Lelőttek egy magyar férfit Marseille-ben

Egy 29 éves magyar férfi a halálos áldozata annak a lövöldözésnek, amely vasárnap hajnalban zajlott le a dél-franciaországi Marseille-ben. A támadásnak öt sebesültje is van, köztük a halálos áldozat apja, akit kórházban ápolnak – erősítette meg hétfőn a francia sajtóértesüléseket a marseille-i rendőrség az MTI-nek. Két férfi egy BMW-ből kiszállva Kalasnyikovval tüzet nyitott az egyik éjszakai bár teraszán tartózkodó csoportra Marseille belvárosában, és egy ember megöltek, ötöt pedig megsebesítettek. André Ribes marseille-i ügyészhelyettes szerint a lövöldözést megelőző este vita tört ki a bárban az egyik őr és több ember között, s feltételezhető, hogy ennek a nézeteltérésnek volt a következménye a rajtaütés. Az áldozat biztonsági őrként dolgozott a bárban, hasonlóan a sebesültek egy részéhez. A La Provence című helyi lapnak szemtanúk elmondták, hogy négy embert láttak a támadókat szállító gépkocsiban, amelyből még menekülés közben is lövéseket adtak le a levegőbe. A támadók állítólag a város északi részén felgyújtották az autót.

12 turistát ölt meg az egyiptomi hadsereg – véletlenül

Vasárnap az egyiptomi rendőrök és katonák azt hitték a mexikói turistákat és egyiptomi kísérőiket szállító négy dzsipről, hogy dzsihádisták ülnek bennük, ezért nyitottak rájuk tüzet – számolt be az MTI. A járművek olyan területen haladtak az el-Vahát régióban, ahol turisták már nem járhatnának. A belügyminisztérium szerint vasárnap tizenketten vesztették életüket – a mexikói turisták mellett több egyiptomi állampolgár –, és tízen megsebesültek. Egyiptom nyugati, sivatagos vidéke kedvelt úti célja az országba látogató turistáknak, ugyanakkor az iszlamisták hátországa is. A régióban húzzák meg magukat többek közt az Iszlám Állam tagjai is, akik nemrég lefejeztek egy francia cégnek dolgozó horvát férfit. Az Iszlám Állam több támadást is végrehajtott a biztonsági erők ellen Egyiptomban.

Ha jót akar magának, soha többé ne takarja le az ágyát

false

Mindannyiunk emléke, amikor reggel iskolába menet anyukánk megkérdezi: és az ágyadat letakartad? Az ajánlott válasz – és tett – természetesen az igen volt, ám most egy kutatásból kiderült, anyunak nem volt igaza, amikor erre kért minket. Egy átlagos ágyban ugyanis legalább 1,5 millió poratka él. Ők a bőrünkről lehulló hámsejtekkel táplálkoznak, és a paplan alatt kitűnő lelőhelyet találni. Az atkákkal való hosszas együttélés természetesen nem egészséges, az ürülékük rendkívül allergén, és az asztma kialakulásának is a poratkák az egyik legfőbb okozói. Éjszaka, amikor többnyire izzadunk és forgolódunk, a mikroszkopikus élőlények vígan falatoznak, és amikor felkelés után azonnal letakarjuk az ágyat, az atkákat is bezárjuk. Ha viszont hagyjuk szellőzni a lepedőt és a paplant, akkor az ágy kiszellőzik és kiszárad, így az atkák éhen halnak, mi viszont egészségesebbek leszünk.

Figyelmébe ajánljuk