Orbán lehúzta a rolót

  • narancs.hu
  • 2015. szeptember 15.

Hírnarancs

Éjféltől él az új rend a határon, Vajna megvenné a TV2-t, értelmetlen, de veszélyes utakat épít a kormányzat, mely a drogtesztről sem mondott le – hírek egy simogatóan meleg kedden.

NULLA ÓRA

Welcome

Welcome

Fotó: MTI – Mohai Balázs

Ma 0 órától életbe léptek az új, szigorított menekültügyi és határvédelmi szabályok, éjféltől lezárták a zöldhatárt. Kormányunk pedig élt a lehetőséggel, és még délelőtt kihirdette a válsághelyzetet – egyelőre Bács-Kiskun és Csongrád megyére. Továbbra is érkeznek menekültek, de alig néhányat engednek be, őket is az áteresztőpontokhoz terelik, ahol be tudják nyújtani a menedékkérelmüket: eddig mindenkit visszautasítottak. A határzárat reggel már meg is rongálták, igaz, a drótkerítést átvágókat elfogták. Röszkére sorra érkeznek a katonák, a magyar kerítésrendszer csodáját, a „gyodavagont” még reggel is igazgatták, a világsajtó (lásd például a BBC tudósítását) megint ránk figyel.

És itt nem is áll le a szögesdrótot szülő ügybuzgalom: továbbépül a kerítés a szerb–román–magyar hármas határtól a Marosig, a román illetékesek nagy megdöbbenésére – úgy látszik, a Marosban mint természetes védővonalban már megbízik kormányunk. A lezárt magyar határt természetesen megpróbálhatják megkerülni is a menedéket keresők, de ezt is csak életük kockáztatásával tehetik, hiszen Horvátország kelet-szlavóniai, szerb határ menti területein rengeteg még fel nem szedett gyalogsági akna rejlik a földben, írja a hvg.

VAJNA MEGVESZI A Tv2-t?

Akadnak honfitársaink, akik ilyen válságos időkben sem mondanának le a józan mértékű, megfontolt gyarapodásról: a mi kaszinó- és filmcézárunknak, Vajna Andynek például saját tévére fáj a foga. A vs.hu cikke szerint az „üzletember” tulajdonában lévő Magyar Broadcasting Co. Kft. hitelt vesz fel a kereskedelmi csatornát üzemeltető cég megvásárlására. A vételár nem ismert, de összességében nem lehet több néhány milliárd forintnál, mert a kereskedelmi csatornának nem áll jól a szénája. Évek óta masszívan veszteséges, és csak a tulajdonosi hitelek tartották életben. Amikor a csatorna két évvel ezelőtt tulajdonost váltott, akkor 5 milliárd forintos árról szóltak a pletykák.

A befektetés viszont várhatóan hamar megtérül, mert napokon belül megjelenhet a kormányrendelet, amely akár ötmilliárd forint bevételt hozhat a Tv2-nek, adott esetben Andy Vajnának: terjesztési díjat szabnának ki a kábeltévé-szolgáltatókra, amelyek ezentúl nem ingyen kapják meg a lehetőséget, hogy kínálatukban benne legyenek a nagy nézettséget hozó kereskedelmi csatornák, köztük a Tv2.

GYORSÚT

Folytatja a hvg.hu a közútrendszer Orbán ideái szerint való átalakításának feltárását: a közlekedésbiztonsági szakemberek figyelmeztetéseinek fittyet hányó, autóutak és főutak keresztezéséből származó gyorsutak tervezése gőzerővel halad: az elképzelések szerint az M7-es és Kaposvár, az M1-es és Pápa közötti szakaszon, Vásárosnamény és Záhony, illetve Beregdaróc között. Márpedig építeni kell, hiszen miniszterelnökünk valamelyik útján utat ígért az érintett térségnek, az ígéret pedig szép szó, azért van a fejlesztési tárca, hogy gondoskodjon a  betartásáról. Szakmai érv nincs ugyan az új hibrid bevezetése mellett, de tudjuk, az effélék csak akadékoskodni tudnak. Ott is lesz gyorsút, ahol van ugyan kockázat (naná: a kereszteződések azonos szinten történnek, leállósáv nem lesz stb.), de alacsony az előre jelzett forgalom. Állítólag rövid távon ez a legolcsóbb megoldás: kilométerenként egymilliárdért is megvan.

MÉGIS LESZ DROGTESZT?

Miközben az ország másfelé figyel, a kormányzat sunyi módon ismét elővette Kocsis Máté ominózus pisiltetős ötletét (persze nem gondoljuk, hogy az amúgy fékezhetetlen agyvelejű józsefvárosi polgármester teljesen saját kútfőből szülte volna meg ezt a briliáns ötletet). A Népszabadság szerint elkészült a szakértői jelentés, amely azt vizsgálta, drogtesztre kötelezhetők-e a gyerekek, a politikusok és az újságírók. Ezek szerint a dokumentum hamarosan a kormány elé kerül Pintér Sándor belügyminiszter és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter javaslataként. A jelentés elkészítésében több mint egy tucat szervezet vett részt, köztük szakmai társaságok is. A dokumentum alaposan körbejárja a problémát, és nem meglepő módon arra jut: a drogteszt bevezetése meglehetősen aggályos lenne. A jelentéstevők szerint ha a kormány mindenképpen elszánt a kötelező szűrés mellett, akkor az csak lépcsőzetesen és hosszan elnyújtott folyamat eredményeként vezethető be. A jelentés ugyan megjegyzi, hogy az unió tagállamaiban jelenleg sehol sem alkalmaznak kötelező, rendszeres drogtesztelést, de a precedens hiánya sosem zavarta az Orbán-rezsimet, ha valami hülyeséget vagy/és aljasságot próbált elkövetni.

DOPEMAN PERE

A felháborodott és eszmeileg is elkötelezett tanúk meghallgatásával folytatódott a Pityinger László alias Dopeman elleni per: a rappert garázdasággal vádolják. A büntetőper tárgya a 2013. szeptember 29-i, a Szolidaritás Mozgalom és a Bajnai Gordon vezette Együtt által szervezett Clark Ádám téri performance. Itt döntötték le a hatalom ellen tiltakozók jelképesen Orbán Viktor hungarocell szobrát, a fejet pedig, amely a műsorvezető lába elé gurult, Dopeman egy határozott rúgással továbbpasszolta. A tárgyalás bővelkedik az izgalmakban, pláne, hogy a nol.hu tudósítása szerint a feljelentők és tanúk közül többről is kiderült, hogy Fidesz-tag.

BAJNOKOK LIGÁJA

Ma este indul a 2015–2016-os kiírás csoportköre a labdarúgó Bajnokok Ligájában számos izgalmas meccsel és egy vérbeli rangadóval (Manchester City–Juventus). A legnagyobb érdeklődés talán a Manchester United visszatérését kíséri (ők ma a holland bajnok PSV Eindhoven otthonában játszanak), de az ínyencek inkább a kazah Asztana szereplésére kíváncsiak, annál is inkább, mivel az kizárólag állami tulajdonban van (ma a Benficához utaztak potom 6100 kilométert). Ilyenkor szokták számba venni, hogy ha már magyar csapat a BL-csoportkör környékére sem jut el, legalább láthatók lesznek-e magyar idegenlégiósok a tévében, Európa legsikeresebb klubjainak kötelékében: örömmel jelenthetjük, hogy a 32 csapat bő kereteiben egy darab magyar focistát sem találni, ami a maga nemében kivételes teljesítmény!

ÚJRA ITT A NYÁR

Mint e hétre szóló prognózisunkban is olvasható, még kapunk egy kis utólagos kóstolót a nyárból: már szerdán is igen meleg lesz, csütörtökön pedig nosztalgikusan felidézhetjük július melegebb pillanatait. Elviselhetetlen hőségtől azért nem kell tartani, s ahogy jött, távozik is a meleg, valószínűleg a hét legvégére ki is söpri egy kíméletlen hidegfront.

Figyelmébe ajánljuk