Orbán rajongói oktatják kereszténységből Ferenc pápát

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 28.

Hírnarancs

Dupla kerítés nélkül nem igazi keresztény a keresztény! A Vízműveknél elgurult a gyógyszer, Franciaország betiltotta a burkini betiltását. Ez volt a hétvégén.

Egy igazi keresztény

false

 

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A Közel-Keleten szolgáló keresztény vezetőkkel találkozott a hétvégén Orbán Viktor Rómában, egyúttal részt vett a pápai audiencián is. Az erről Facebook-oldalán megosztott fénykép azonban nem aratott osztatlan sikert hívei körében. A 444 által idézett népszerű komment szerzője például azt írta: „a képen látható Európa egyik legkeresztényebb embere, aki Európát védi a muszlimoktól… mellette Ferenc pápa.” Mások abban reménykednek, Orbán talán „felvilágosítja” Ferenc pápát. Orbán követőinek reakciói mindenesetre konzisztensek Harrach Péter és Bayer Zsolt e tárgyban kifejtett nézeteivel.

Száz kerítést, ezeret!

Hiába ígérte meg Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában az „akár százezreket is megállítani képes” második védvonalat, az új kerítés műszaki részleteiről még a kormány sem döntött. A Népszabadságnak szombaton azt válaszolta a Belügyminisztérium, vizsgálják, hogy pontosan milyen határszakaszokon miféle pluszlétesítményekre lehet szükség.

Durvul a kampány

false

Nem értik a viccet a Fővárosi Vízműveknél. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt kormányzati plakátokat kifigurázó kampánytervei között szerepelt az a felirat, mely szerint „A Fővárosi Vízművek bármikor LSD-t csempészhetne az ivóvízbe.” A cég a kutyapárt vezetőjének eljuttatott levél szerint azonnal jogi lépéseket kezdeményezett, azt követelik, hogy az eddig az interneten megjelent plakátterveket távolítsák el, és adjanak „nyilvános elégtételt”.

Theresa May not

Lapértesülések szerint Theresa May miniszterelnök akár a parlament jóváhagyása nélkül elindíthatja a britek EU-ból történő kiválásának folyamatát, valószínűleg valamikor 2017 elején. Korábban több jogász is amellett érvelt, hogy a kormányzati lépéshez parlamenti felhatalmazás szükséges, a múlt héten Owen Smith munkáspárti elnökjelölt pedig meglebegtette, hogy vezetésével a Labour megpróbálná blokkolni a Brexitet.

A burkinivita

Pénteken a francia közigazgatási bíróság precedensértékű ítéletében diszkriminatívnak és jogszerűtlennek találta a burkini – az arcon, a kéz- és lábfejen kívül az egész testet takaró női fürdőruha – önkormányzati tiltását. Ennek ellenére több tengerparti francia város polgármestere kitart a korlátozás mellett, amit előzőleg Manuel Valls miniszterelnök is helyeselt.

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.