Polt Péter és neje kötésig állnak az MNB-alapítványok botrányában

  • narancs.hu
  • 2016. április 25.

Hírnarancs

Buli volt a Parlamentben, széthullott a vs.hu. Mindenki az MNB-alapítványok ügyeiben, meg a Századvég-tanulmányokban turkál. Mit tud Polt Péter neje? Hihetetlen hétfői hírek.

A vs.hu mint állami médium

Szinte élőben lehetett a nap folyamán követni, hogyan hullik darabokra a vs.hu szerkesztősége. Miután pénteken robbant a hír, hogy a Matolcsy György érdekeltségébe tartozó jegybanki alapítványok több mint félmilliárddal támogatták a Matolcsy György unokatestvére érdekeltségébe tartozó vs.hu kiadóját – ahogy azt a Mérték Médiaelemző Műhely is írta –, néhány óra leforgása alatt kiderült az addig kereskedelmi vállalkozásnak hitt médiumról, hogy de facto állami.

Magukról egy szót sem

Magukról egy szót sem

 

Egymást követték ma a bejelentések: a vs legismertebb újságírói közül egyre többen jelezték távozásukat. Így tett Rovó Attila és Puskár Krisztián rovatvezető, Joób Sándor, Munkácsy Márton és Szedlák Ádám szerkesztők, valamint Joó Hajnalka, Sztefan Dzindzisz, Bátorfy Attila, Kovács Áron, Kósa András, Bartha Máté és szabó András újságírók. Kora délután Lebhardt Olivér főszerkesztő is bejelentette lemondását.

Á, dehogy

Tiltakozik a vs.hu kiadója, a New Wave Media és a New Wave Production. Állítják, hogy Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás nem volt és jelenleg sem a tulajdonosa az Origót és a vs.hu-t kiadó cégeknek. A hvg.hu felidézte, mi derült ki az ügy kapcsán még 2013-ban. Mondjuk, a nagy tiltakozásban azt elfelejtették megemlíteni a kiadók, hogy akkor mégis kicsoda a valódi tulajdonos.

A Matolcsy-féle alapítványok különleges élete

„Az ember csak kapkodja a fejét a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványok frissen nyilvánosságra hozott közpénzköltéseit olvasva: pár milliárd a miniszterelnök felcsúti gázszerelőjének, néhány százmillió a rokonságnak, ilyen-olyan haveroknak, politikai kapcsolatoknak, számolatlan milliók rejtélyes magánszemélyeknek, eszement túlárazások és pazarlás. Bár a végletekig erőltetett titkolózásból lehetett sejteni, mi várható, ha egyszer előkerülnek adatok, az információk még az elszánt kutatónak is okoztak meglepést” – írja szerzőnk, Böszörményi Jenő, aki itt ízelítőt is ad eddigi munkájából.

Közben az Index itt Szájbarágó címmel felzárkóztatást tart az MNB-alapítványok anomáliáiról.

A főügyész neje

false

 

Fotó: MTI

Polt Péter felesége ellenőrizte az MNB-alapítványok gazdálkodását, mikor azok látványos költekezésbe kezdtek. A főügyész felesége, Polt-Palásthy Marianna az elnöke ugyanis a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány felügyelőbizottságának, de tagja a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány felügyelőbizottságának is. Ám mindez még semmi, ugyanúgy felügyelőbizottsági tag a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.-ben, amelyet a hat Pallas Athéné alapítvány közösen hozott létre az új kecskeméti gazdálkodástudományi kar megalapítására – írja a 444.hu.

A Népszabadság információi szerint Polt felesége a jegybank személyügyekért felelős ügyvezető igazgatójaként havonta bruttó ötmillió forintot keres.

Polt Péter persze nem érti, mi ebben a problémás.

 

 

Last dance

Négymilliárd forintnyi Századvég-tanulmány vált elérhetővé az interneten. A vs.hu-tól épp távozó Joó Hajnalka a TASZ segítségével kiperelte a Miniszterelnökségtől a több tízezer oldalnyi szakpolitikai anyagot, amit a kormány 2011-ben rendelt meg – a publikálásból a vs.hu is kivette részét. (A nap folyamán elég túlterhelt volt a TASZ oldala; konkrétan lehalt, annyian voltak kíváncsiak a Századvég-ügy adataira.)

Boldog nemszületésnap

Ma 5 éves az Alaptörvény, a nemzeti együttműködés záloga – ezt ünnepelte ma a magyar parlament. Kövér László házelnök úgy látja, hogy az új alkotmány minden szempontból betölti a rendeltetését – írta az MTI. Kövér szerint az Alaptörvény által megerősített jogállami intézményrendszer bizonyította működőképességét.

Kezdődik! - Orbán Viktor, Szájer József és Darák Péter a Kúria elnöke

Orbán, Szájer József és Darák Péter, a Kúria elnöke

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gulyás Gergely beszéde szerint „az alaptörvény Magyarország első olyan írott alkotmánya, amelyet a magyar választók akarata szerint létrejött, demokratikusan választott parlament fogadott el. Ezért egy demokratának még tartalmi egyet nem értés esetén is üdvözölni illik jogrendünk megújított és demokratikus legitimációval megerősített fundamentumát”.

Ehhez képest Orbán Viktor csak azt mondta, hogy az alkotmány egy politikai csatában született, és akik ott voltak az ünnepi ülésen, ők a győztesei a csatának. „Mi győztünk, Magyarország polgárai nyertek” – mondta. S beszélt még a hős Schmitt Pálról, a népnevelő Szájer Józsefről, volt egy kis ünnepi migránsozás, de az EU sem maradhatott ki a buliból.

Kibertérben az IS ellen

Az Egyesült Államok új, a korábbinál sokkal szélesebb körű kiberháborút indított az Iszlám Állam (IS) ellen – írja az Index többek között a The New York Times cikke alapján. A műveletet a hat éve megalapított katonai szervezet, a Kiberparancsnokság (Cyber Command) irányítja, célja pedig, hogy a kibertérben igen aktív IS digitális tevékenységét (propaganda, toborzás, kapcsolattartás, hekkertámadások) visszaszorítsák.

Irány Cannes

Nemes Jeles László megint Cannes-ba készül. Egy évvel azután, hogy a Saul fia elnyerte a francia filmfesztivál zsűrijének nagydíját, a mára Kossuth-díjas rendezőt beválogatták az idei fesztivál versenyfilmes zsűrijének tagjai közé.

Tények

false

 

Fotó: Facebook/Tv2

Marsi Anikó lesz a Tv2 új híradósa. Hét év után tér vissza a Tényekbe az egykori RTL klubos tévés, aki Gönczi Gábor mellett „kizárólag a Tv2 hírigazgatója, Kökény-Szalai Vivien felkérésére mondott igent”.

Figyelmébe ajánljuk