„Lajost csak így lehet ágyban tartani”

  • narancs.hu
  • 2016. április 24.

Hírnarancs

A rezsihuszár fenyeget, Nyerges Zsolt nyugtat, Rétvári hiteget. Most hétvégén is Londonban volt a legnagyobb show, nekünk megint csak esős vasárnap jutott.

…És megint csak Németh Szilárd

Miután Orbán Viktor pénteki rádióbeszédében azt mondta, hogy „Brüsszelt és magyar szövetségesét, a baloldalt is meg kell állítani, mert sok millió embert akarnak Európába hozni”, azonnal bejelentkeztek a pártkatonák, hogy bővebben kifejtsék a főnök szavait. Kósa Lajos ugrott elsőnek, ő pár órával Orbán megszólalása után azzal jött, hogy „az MSZP már 2007-ben is azzal foglalkozott, hogy egymillió kínai betelepítésével orvosolja a demográfiai problémát”, ám a témával kapcsolatos drámai kiteljesedéshez természetesen a rezsihuszár színre lépése szükségeltetett. Németh Szilárd szombat délelőtti show-jának is a kilenc évvel ezelőtti, ám eddig ismeretlen MSZP-ötlet volt a kályhája. A birkózóbajnok ebből arra következtetett, hogy „a baloldal egy követ fúj Brüsszellel, és onnan kapják az utasítást”, végül Németh a magyar baloldal „legdurvább cselekedetének” a kötelező betelepítési kvóták ellen indított népszavazás folyamatos akadályozását nevezte. „Ebből is látszik, hogy a referendum lehet az egyetlen eszköz, amellyel megállítható Brüsszel és a hazai baloldal bevándorláspárti politikája” – mondta, majd hozzátette: a Fidesz-névszavazásnak „mindenféleképpen eredményesnek és érvényesnek kell lennie”.

Érdemes azért egy kicsit ízlelgetni azt, hogy „mindenféleképpen”. Mert nem mindegy, hogy ez most Németh (Orbán, Kósa stb.) óhaja vagy fenyegetése.

Kórházba vitték Simicskát

„Rohammentő vitte súlyos állapotban kórházba Simicska Lajost! Tüdővérzés…” – olvashattuk szombaton a ripost.hu címlapján. A bulvárportál szerint a hét elején Simicska súlyos betegsége miatt nevezte ki 24 éves fiát a Magyar Nemzet kiadójának élére.

Röviddel a hír megjelenése után Nyerges Zsolt a Közgép sajtóosztályán keresztül kommentálta a Ripost állítását. Ezt írta: „Valóban kórházba került a barátom, de szó sincs arról, hogy »súlyos állapotban lenne« – tegnap vitték be egy egyszerű vírusfertőzés szövődménye miatt. Ilyesmi bárkivel előfordulhat. Ma délelőtt meg is látogattam, egy órát beszélgettünk. Már jobban érzi magát, kivizsgálták, és nincs komoly baj, de az orvosok szerint pár napot még feküdnie kell, így a kórházban marad. Az az igazság, hogy egy olyan típusú embert, mint Lajos, csak így lehet ágyban tartani.”

Mennyi az erkély?

Közérdekű adatigénylést kér az Együtt–PM a budai Vár beruházásai miatt. A párt sajtótájékoztatóján Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke úgy fogalmazott: semmi nincs rendben az építkezésekkel, nem tudni, hogy az új épületek milyen homlokzattal épülnek meg, és azt sem, hogy a Karmelita kolostor dunai homlokzata milyen lesz az átalakítások után. Emlékeztetett, hogy a kormány 2014-ben nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek nyilvánította a Miniszterelnökség Várba költözését, emiatt nem kellett építészeti tervpályázatot kiírni, és nem kellett építészeti tervtanácsi és városképi véleményezést sem kérni.

„Emellett szintén nem elfogadható, hogy sem a tervek, sem pedig a költségvetés nem nyilvános, ezért ki fogják kérni az erre vonatkozó adatokat – mondta. Becsléseik szerint 15 milliárd forintba kerülhet az építkezés és átköltözés”.

A témához keresve sem találnak jobb idézetet, mint a Millenniumi Földalatti Vasút zenekar 1984-es dalát.

 

Egészségügy, közoktatás? Dől a lé, csak bírjuk kivárni!

Talán a vasárnapi nyitva tartás teszi, mindenesetre Rétvári Bence úgy gondolta, hogy melóznia kell ezen az esős vasárnapon. Ezért aztán összetrombitált egy helyes kis sajtótájékoztatót az egészségügyről és a közoktatásról, ahol kijelentette: „A magyar reformok működnek, a jó gazdaságpolitikának köszönhetően többletforrás keletkezett, amelynek egy részét a gazdaságba forgatják vissza, de jut e két ágazatban dolgozók béremelésére is. A kormány számára a gyermekek és az egészség olyan érték, ahová – ha többletforrás van – akkor juttat a kormányzat.”

És ha nincs többletforrás? Nos, Rétvári szerint ez nem fordulhat elő. Ugye, Önök is ennyire derűlátók?

Shakespeare 400

Londonban tegnap este emlékeztek meg a nagy drámaíró halálának 400. évfordulójáról, de ne gondoljunk valamiféle patetikus közhelyparádéra, és nem csak azért, mert a Royal Shakespeare Company gáláján olyan színészek léptek fel, mint Judy Dench, Helen Mirren, Ian McKellen, David Tennant, Benedict Cumberbatch és Joseph Fiennes. A MTI híradása szerint ugyanis nem e nagy színészek miatt volt emlékezetes az est… A színészóriások mind-mind saját verzióban hangsúlyozták Hamlet monológját, ám utoljára a 67 éves Károly herceg lépett a színpadra, aki egyszerűen ellopta a show-t. Nézzék csak!

Végezetül annyit, hogy április 23. nemcsak a drámaíró halálának napja, de a születésnapja is. Vagyis a tegnapi esemény apropója lehetett volna Shakespeare születésének 452. évfordulója is.

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.