Simicska, Hende és a MOB: a szívnek parancsolni nem lehet

  • narancs.hu
  • 2015. február 6.

Hírnarancs

Ma senki nem bír magával: éppen kilenc évvel a reménybeli budapesti olimpia előtt, a februári hidegben tombolnak a hormonok, az elemek és a hólapátok – egzotikus, kissé bulvárízű pénteki hírek.

Simicska és Simicska és Simicska

Totálissá válhat a médiaháború, ha a kormány valóban bevezeti az RTL-lel való békülés jegyében az 5 százalékos reklámadót, nyilatkozta még csütörtök este a Népszavának Simicska Lajos, a legnagyobb jobboldali médiatulajdonos, Orbán Viktor néhai barátja. A birodalom kapitányai csattanós választ adtak a nábobnak: mint mai villámelemzésünkből is kiderül, „lelkiismereti okokból” benyújtották lemondásukat a HírTv, a Lánchíd Rádió és a Magyar Nemzet vezetői (Gajdics Ottó, Liszkay Gábor, Élő Gábor, Szikszay Péter, Csermely Péter, Szerető Szabolcs – parádés névsor!), amivel alaposan meglepték még Simicskát is, aki azóta vaskos kifejezésekkel illeti az ország miniszterelnökét. A többi azóta történelem - hogy messzebb ne menjünk, itt van például friss interjúnk a főhőssel.

Írtam egy szonettet, Karesz!

 

Fotó: Németh Dániel

Hende in Love

Napok óta Hende Csaba honvédelmi miniszter románcáról zeng az igényes sajtó: most éppen a Blikk szellőztette meg, hogy az Orbán-kormány egyik legposszibilisebb minisztere (55) három évvel ezelőtt kettesben utazott Párizsba titkárnőjével, Szajlai Mónikával (38), aki jelenleg már élete társa. A honvédelmi minisztert 2011. október 23-án az ünnepi Liszt-koncertre és az ottani 56-os ünnepségre hívták meg. Hende az utazáskor egyébként két lányával és feleségével élt, legalábbis vagyonnyilatkozatában ez szerepelt. Csak később, az idén leadott bevallásában írta azt, hogy a nála 17 évvel fiatalabb Szajlai már az élettársa. A kiküldetésen nem spóroltak, mert a tárca szerződései szerint Hende egy drága luxusszállodában szállhatott meg. Hogy két személyre mennyibe került az út, nem lehet tudni, a minisztérium csak a vezető utazási költségeit hozta nyilvánosságra. Eszerint az állam 126 ezer forintos szállodai számlát kapott Hende kint töltött egy éjszakája után, ami akkori árfolyamon 422 euró volt. Valamint a politikus 48 ezer forint napidíjat is felvett a kétnapos útra. Magunk részéről inkább azt mondanánk, kár ilyen régi botlásokat felhánytorgatni – pont most, amikor a szerelmes szívekre rátalált a boldogság.

Asszem a lélek tükre

Asszem a lélek tükre

Fotó: MTI

Olimpia

Ha a ma ülésező Magyar Olimpiai Bizottságon, no meg a mögöttük szilárdan álló sportmániás államvezetőinken múlna, Magyarország 2024-ben nyári olimpiát rendezne – de egyelőre, mint a Nemzeti Sport tudósításából is kiderül, jöhet a rezsim csodafegyvere, a társadalmi konzultáció. Mindezt (ráadásul Schmitt Pál örökös mindenes tag tolmácsolásában!) arra alapozva, hogy a NOB mostanában inkább kicsi, takarékos, visszafogott (hivatalos megfogalmazás szerint: fenntarthatóbb, olcsóbb, megtérülő) olimpiákat kultiválná – mondjuk ez esetben nem értjük, miért gondolnának pont ránk. Reméljük, a sikeresen elnyert olimpiai pályázat csak az első lépés régi vágyunk, egy futball-vb megrendezése felé – belátható időn belül ez az egyetlen esélyünk, hogy magyar csapatot láthassunk a legjobb 32 vagy akár 48 mezőnyében.

A MOB főtitkára és alelnöke beszélget

A MOB főtitkára és alelnöke beszélget

Fotó: MTI

 

Influenza

Az utolsó tíz év legkeményebb influenzajárványa tombol az országban – a vírusos megbetegedést főleg a gyerekek, a kamaszok és a fiatal felnőttek kapják el, ami arra utalhat, hogy egy olyan törzs tért vissza, mely egy emberöltővel ezelőtt már országos járványt okozott. Csak magunkat tudjuk ismételni: jobban tesszük, ha inkább elrejtőzünk ragály és vírushordozó embertársaink elől: jobb híján vasárnap esti tévénézős programként javasolnánk az Elefántcsontpart–Ghána Afrika Kupa-döntő megtekintését: egyrészt két remek csapatról van szó, másrészt ezúttal (pláne a hazai válogatott botrányos veresége után) talán nem kell bevetni az egyenlítői–guinea-i rendőrséget a meccs érvényes és eredményes lezárásáért.

Havazás

Alaposan kettéosztotta az országot a Balkánon dúló mediterrán ciklon: míg délen kiterjedt havazás, sőt a Dél-Alföldön ónos eső lassítja a közlekedést (egészen holnapig), addig északon ragyogó napsütés élvezhetnek például a főváros lakói. Az északi országrészt, a hét eleji prognózisokra cáfolva, nem éri el tehát a peremciklon felhőzete - mint e hétre szóló meteoblog-bejegyzésünkben írtuk, az efféle kaotikus, nehezen kiszámítható viselkedés e meteorológiai rendszerek sajátja (habár nem csak az övék…). S ha Dél- és Délnyugat-Magyarországon ilyen cudar a helyzet, képzelhetjük, mi lehet tőlünk délre: Szerbiába, Horvátországba, Szlovéniába most inkább ne utazzon senki, de a kamionokat be sem engedik. Amúgy az Alpok vidéke (Ausztria, Svájc, Bajorország, Észak-Olaszország) is csőstől kapott a hóból, oda sem életbiztosítás autóval elindulni. Egy derűs szombati szünet után vasárnap viharos széllel, hózáporokkal hidegfront érkezik északról: jövő héten hideg téli idő várható.

false

 

Hólapát

Az embert próbáló februári körülmények komolyan megviselik némely honfitársaink idegeit: mint a Kisalföld híréből kiderült, többszörös arccsonttöréshez vezetett a szomszédok közti vita Mosonmagyaróváron. A gyanú szerint hólapáttal ütötte le szomszédját egy férfi, majd a hóban fekvő sérültet tovább ütötte. A rendőrség súlyos testi sértés ügyében nyomoz. Közben az Index kiderítette, hogy a hólapátos lator nem más, mint Manczal Szilveszter, a mosonmagyaróvári önkormányzat  pénzügyi és igazgatási bizottságának jobbikos külsős tagja. Magyar Zoltán, a Jobbik Győr-Moson-Sopron megyei elnöke is megerősítette az portálnak, hogy Manczal verte meg a szomszédját: 18 éve húzódó konfliktusról van szó, és Manczalnál végül a nagy hidegben elpattant a húr, de természetesen már nagyon megbánta és sajnálja a történteket, mi több, lemond a külső képviselői tagságáról, mert nem szeretné, hogy a Jobbikkal összefüggésbe hozzák az esetet.

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.