Hogy mondják fransziául? Lö Geszi? – Ennyit hagyott Simicska

  • narancs.hu
  • 2015. február 8.

Hírnarancs

Míg Simicska Lajos hagyatékán marakodik a komplett sajtó, „gazdát” cserélt a Századvég, Merkel és Hollande bejelentkeztek Lukasenkához, Hegedüs Lóránt megcsókolta Horthy Miklós seggét, Szlovákia pedig kiröhögte a buzifalókat.

Nácik, anarchisták és disznók tüntettek a hétvégén

„Kiteljesedett a Szabadság tér eddig is páratlan politikai, kulturális és esztétikai eklektikája. A szovjet katonai obeliszk, az amerikai nagykövetséget védő oszloperdő, Reagan szobra, a sasos-arkangyalos megszállási emlékmű és a személyes tárgyakból létrehozott ellenemlékmű mellett a hétvégén Mangalica Fesztivált rendeztek a téren. De még ezt is lehet fokozni. Ifjabb Hegedüs Lóránt református lelkész Horthy Miklós halálának 58. évfordulója alkalmából »megemlékező istentiszteletet« hirdetett a Hazatérés templomába” – írja a Népszabadság, két csodálatos mondatba öltöztetve Magyarország aktuális elmeállapotát. Tényleg, milyen kár, hogy a betlehemet már lebontották. És még csodálkozunk, hogy a fiatalok lelépnek innen.

Ezt hagyta Simicska

Boldogítóan unalmas vasárnapunk volt, nem szóltak semmiről a hírek, a sajtó még mindig Simicskára verte – nem, nem azt, hanem az írógépet. Megtudtuk, hogy Ausztriába repült, ahol egy sítúrán szánkózik. Miként megtudhattuk azt is, hogy mit szól a nyugati sajtó a magyarországi sajnálatos események legsajnálatosabbikához, a miniszterelnökünk és sokáig első oligarchája végtelenül primitív, aljas háborúskodásához. A hvg.hu kitekintése után tényleg csak az összefoglalónk címéül választott kérdés marad, s mindent tudunk.

false

 

A nagy Századvég-business

Az egyik zsebéből a másikba tette magát Orbán agytrösztje, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Az utóbbi időszakban a korrupciós, illetve a kitiltási botrányok főszereplőjévé erősödő intézetet egyik igazgatósági tagja eladta a másiknak, Heim Péter Szalay-Bobrovniczky Kristófnak. „A 2010-ben alapított Századvég Gazdaságkutató Zrt. elsősorban a kormánynak ad tanácsot, készít tanulmányokat, közvélemény-kutatásokat. Nettó árbevétele a 2010-es 34,2 millió forintról 2012-re 936,4 millió forintra ugrott, 2013-ban 688,8 millió forint volt” – írja a Napi.hu. Finoman szólva is taktikai lépésnek tűnik e pompás tranzakció.

A nagy csúcs Lukasenkánál

Moszkva után Minszkben találkozik a Merkel–Hollande páros, immár Porosenkóval kiegészülve, Vlagyimir Putyinnal. A nem túl derűlátó jóslatok dacára jó lenne, ha jutnának valamire egymással, mert a német titkosszolgálati jelentések már az orosz–ukrán háború 50 ezer áldozatáról számolnak be.

false

 

Szlovákia legszívesebben békén hagyná a melegeket

Ilyen kérdések szerepeltek a tegnapi szlovákiai népszavazáson:

1. Egyetért-e azzal, hogy házasságnak csak egy férfi és egy nő kapcsolatát lehessen nevezni?

2. Egyetért-e azzal, hogy a homoszexuális kapcsolatban élő párok ne fogadhassanak örökbe gyereket?

3. Egyetért-e azzal, hogy a szülők beleszólhassanak gyermekük tanulmányaiba olyan érzékeny területeken, mint az eutanázia vagy a szexuális nevelés?

Amikor Andrej Kiska államfő kiírta a „Szövetség a Családért” nevű szervezet közel félmillió aláírása miatt kötelezően megtartandó, „család védelmében kezdeményezett” népszavazást, magunk is dobtunk egy hátast. De a szlovákokat nem lehetett átverni, köptek az egészre, és teljesen igazuk volt.

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.