Orbán a köz javát szolgálja – A venezuelai válság az óvszerhasználatot is érinti

  • narancs.hu
  • 2015. február 5.

Hírnarancs

Orbán Viktor interjút adott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, kiderül belőle, mit gondol, mit nem tud, mire nem emlékszik, és mit ígért, ami miatt hallgat. Merkel és Hollande Kijevbe, majd Moszkvába utazik ma-holnap, hogy az ukrajnai helyzetről tárgyaljanak. Megjött a heti Habony-hír is. Csalós a csütörtök.

„A Fidesz pedig plebejuspárt…”

„Nem akarunk multikulturális társadalmat” címmel közölt ma interjút Orbán Viktorral a Frankfurter Allgemeine Zeitung (német konzervatív lap), amit az MTI lelkesen kivonatolt is. A cikk szerzője az a Stephan Löwenstein, aki Angela Merkel ittlétekor a közös sajtótájékoztatón feltette az illiberális demokráciára vonatkozó kérdést, interjújából pedig kiderül, hogy Orbán megszólítva érezte-e magát, amikor Merkel arról beszélt, hogy óvatosan kell bánni a nagy többséggel, a politikai ellenfél pedig nem ellenség, és a civil szervezetek nem külföldi ügynökök akkor sem, ha külföldről finanszírozzák őket. Orbán elmondta, hogy lassan tíz éve dolgozik miniszterelnökként, és tapasztalatai megegyeznek a kancellár tapasztalataival. Érdekes, nemde?

De arra a kérdésre például, hogy fennáll-e az a veszély, hogy Putyin megpróbálja megosztani Európát, Orbán hangsúlyozta, hogy neki „magyar fejjel" kell gondolkodnia, ezért a kormány a nemzeti érdek alapján határozza meg a magyar álláspontot. Arról, hogy továbbra is úgy véli, a Nyugat lábon lőtte magát az Oroszország ellen hozott szankciókkal, azt mondta: „Megígértem miniszterelnök kollégáimnak az Európai Unióban, hogy mindegy, mit gondolok erről, nem fogom többé kimondani.”

false

 

Fotó: MTI/EPP

Míg a hazai civil szférával kapcsolatban annyit mondott, hogy „nagyon egyszerű elvárás érvényesül a civil szervezetekkel szemben: átláthatóságot akarunk”.

„Arra kérem a Magyarországon dolgozó civil szervezeteket, hogy tárják fel, ki milyen összegekkel támogatja őket”, az ebből adódó következtetések levonását a polgárokra kell bízni – tette hozzá, kifejtve, hogy Magyarországon „nagy hagyománya” van Soros György magyar-amerikai pénzügyi befektető „civil világának", ezért „különösen érzékeny" ügyről van szó. Úgy tűnik, Orbán valamennyi civil szervezetet a Soros Army égisze alatt vizionálja, míg saját vagy a Fidesz érintettségét elfelejti Sorossal kapcsolatban.

Míg arra a kérdésre, hogy a véletlen műve volt-e, hogy a civil szervezetek szerepét taglaló beszéde után hatósági eljárások kezdődtek az egyik érintett szervezetnél – utalva ezzel az Ökotársra – Orbán csak annyit mondott, hogy „ezt most hallom először”. Vajon a miniszterelnök egy másik országban él, mint amit vezet, vagy csak kihagy az emlékezete?

Orbán mindemellett még bevándorlásról, korrupcióról szólt, na meg arról, hogy a „társadalompolitikai döntések mögött társadalompolitikai célok vannak", és „minden egyes döntésünk a köz javát szolgálta". Merje bárki ezek után azt mondani, hogy nem hálás.

Újabb segítség Ukrajnának

Angela Merkel és François Hollande ma váratlanul Kijevbe utazott, pénteken pedig Moszkvába mennek. Merkel és Hollande az ukrajnai válság eszkalálódása miatt indít diplomáciai offenzívát. „Egy új javaslatot akarunk előterjeszteni a válság megoldására. Ez a javaslat Ukrajna területi integritásán alapul. Franciaország és Németország mindent elkövet a békés megoldás érdekében” – mondta Hollande. De Kijevbe érkezett ma John Kerry amerikai külügyminiszter is, aki egy újabb, 16,4 millió dolláros humanitárius segély folyósítását jelentette be, amit a kelet-ukrajnai civilek támogatására fordíthatnak.

false

Petro Porosenko ukrán elnök a Die Weltnek azt mondta: fegyvereket kér a NATO-tól, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát az agresszor Oroszországgal szemben. A héten azonban több európai kormány vezetője, így Budapesten Angela Merkel német kancellár is elzárkózott attól, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának. Ashton Carter – Obama jelöltje az amerikai védelmi miniszteri posztra – ezzel szemben elképzelhetőnek tartja a fegyverszállítást. Carter a tegnapi szenátusi meghallgatásán azt mondta, hogy „támogatnunk kell az ukránokat az önvédelemben. (...) Arra hajlok, hogy lássuk el őket fegyverekkel, beleértve (...) a halált okozó fegyvereket is.”

Feljelentette az LMP Habonyt

Mivel a kormány illetékesei nem hajlandók elárulni, hogy Habony Árpád rendelkezik-e diplomata-útlevéllel, az LMP bíróság elé viszi az ügyet. A párt álláspontja szerint a titkolózás önmagában is gyanús, az embereknek pedig joguk van tudni, hogy Habony, a miniszterelnök nem hivatalos főtanácsadója érintett-e az egyesült államokbeli beutazási tilalommal kapcsolatban, illetve kapott-e a beutazási tilalom megkerüléséhez kormányzati segítséget.

false

 

Fotó: Facebook/Kaminski Fanny

Az LMP a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, valamint a Belügyminisztériumtól is eredménytelenül kért tájékoztatást, pedig véleményük szerint az információhoz közérdek fűződik. Az LMP ezért keresetet nyújtott be a szükséges információ megszerzése érdekében, bíróság elé viszi az ügyet.

„…feljelentettem Orbán Raszputyinját. Szégyen az egész, az őt segítő komplett vezérkarral együtt, akik hónapokon keresztül képtelenek voltak azt mondani, hogy IGEN (=van neki) vagy NEM (=nincs neki)” – írta Szél Bernadett Facebook-oldalán.

Nincs óvszer, nincs szex

Venezuelában az olcsó olaj miatt elszállt az infláció, alig van import, sorba kell állni az alapvető élelmiszerekért, az olyan termékekért pedig, mint az óvszer, vagyonokat kell fizetni.

false

(Az ország exportjának 95 százaléka olajból származik, míg szinte minden mást importálnak.)

Alig van hús, cukor, gyógyszer, de szinte az összes alapvető fogyasztási cikkből hiány van. Az óvszer már megfizethetetlenül drága – írja a Bloomberg. A 36 darabos gumi 755 dollár a Mercado Libre piactéren. Venezuelában van a legtöbb HIV-fertőzött, és ebben az országban a leggyakoribb a fiatalkori terhesség is, így a szakértők szerint az alacsony olajár komoly társadalmi veszélyt is jelent.

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.