Tarlós István azonnal meghajolt a Jobbik akarata előtt

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 31.

Hírnarancs

Káosz az osztrák–magyar határon, diplomáciai csetepaté Franciaországgal, Putyin paksi embereit kitiltották. Egy nagyon nemzetközi és nagyon durva nap hírei.

Mi folyik a határon?

A hatályos jogszabályok szerint a belső schengeni határokat csak vízummal léphetik át a menedékkérők, amit viszont csak akkor kaphatnak meg, ha pozitívan bírálta el ügyüket az illetékes hatóság. Ebből adódott a paradox helyzet: hiába adna menekültstátuszt Németország a szíreknek, ha ők csak akkor utazhatnának oda, ha már menekültként ismerte el őket például a magyar Bevándorlási és Állampolgári Hivatal – írja a hvg.hu cikke, amely megpróbál eligazítani abban a hírözönben, amely ellepte a napi sajtót hétfőn.

Intézkedés a Keletiben

Intézkedés a Keletiben

Fotó: Németh Dániel

A magyar–osztrák határon állnak a vonatok, az M1-esen pedig az autók, mert sógorék szigorított ellenőrzéseket tartanak, közben tüntetnek a bécsi Westbahnhofon… de nem is soroljuk tovább, percenként van új hír, például az Index közvetítésében.

Ne szóródjanak szét a migránsok

A Jobbik szánalmas és érdektelenségbe fulladt kis akciót eszelt ki mára: a párt ún. aktivistái elfoglalták a Verseny utcai piac területét, ahol tranzitzónát akarnak létrehozni a menekülteknek, és azt követelték, hogy Budapesten ne legyenek menekülttáborok, mert hiszen „Budapest nem menekülttábor”. Mit csinál Tarlós István, a magyar főváros főpolgármestere? Nem, nem röhög egyet, hanem azonnal belevetette magát a demagógiai versenybe, és igyekezett lehagyni a Jobbik szorgos versenyzőit.

Tarlós István nem hagyja magát

Tarlós István nem hagyja magát

Fotó: MTI

Közleményt adott ki arról, hogy ő is mindent úgy gondol, mint a Jobbik, sőt! Többek között úgymond leszögezte: „Semmiféle állandó tábor létrehozását nem támogatnám.” Továbbá: „Nem elszállásolni, csak átmenetileg ellátni, és amennyire lehet, nem messze a pályaudvartól együtt tartani kívánjuk ezeket az embereket.” Valamint: „Célunk, hogy a lehetőségekhez képest egy helyen tartsunk minél több migránst, azért is, hogy ne szóródjanak akadálytalanul szét a városban.”

A csigazabálók becsicskultak

Magyar Levente államtitkár délután egyeztetett a budapesti francia nagykövettel, akit azután kérettek be a tárcához, hogy a francia külügyminiszter egy interjúban „botrányosnak” nevezte egyes kelet-európai országok viselkedését a menekültválsággal kapcsolatban, és Magyarországot külön bírálta a határzár miatt – jelenti az MTI. De a Magyar Leventével történt egyeztetés után ilyesmire nyilván nem vetemednek majd többet ezek a franciák. (Trianon!)

Az orosz elnök paksi emberei

Jávor Benedek kiszúrta, az unió pedig megerősítette, hogy az orosz Vnyesekonombank és a Roszatom vezetői is szerepelnek az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciók alanyait felsoroló tiltólistán – írja a Népszabadság. Az Európai Tanács nem nagyon igyekszik válaszolni Jávor kérdéseire, de ha egyszer megteszi, kiderülhetnek még cifra dolgok. Részletek itt.

Meghalt Wes Craven

A Rémálom az Elm utcában és a Sikoly rendezőjétől ezzel az írással búcsúzunk.

Megdőlt a napi melegrekord Budapesten

Újpesten 35,6 fokot mértek. Az idei nyár ötödik hőhullámával búcsúzik az augusztus – s bizony eme igen forró momentumok még szeptember első napjára, napjaira is áthúzódnak. Részletek hétfőnként jelentkező, zavarba ejtően megbízható meteoblogunkban.

Figyelmébe ajánljuk