Több mint 110 milliót költött Kocsis Máté közadat-szolgáltatásra – Schmitt Pál hallucinál

  • narancs.hu
  • 2015. február 12.

Hírnarancs

Tűzszünet az ukrán háborúban, EU-csúcs Brüsszelben. Pokorni Zoltán esszé formájában fejtette ki véleményét a legújabb oktatási ötletről, Kocsis Máténak sokba fáj a közadat-szolgáltatás. Schmitt Pál pedig rosszul emlékszik, azt hiszi, még most is doktor. Jön Putyin, és még a South Park és a Family Guy is róla fog szólni. Csapda a csütörtök.

Tűzszünet

Február 15-én lép életbe a harc beszüntetése a donyecki és a luganszki szakadárok, valamint az ukrán hadsereg erői között – ebben állapodott meg Minszkben 16 óra tárgyalás után François Hollande, Angela Merkel, Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin. Már-már fellélegzett Európa, Hollande francia államfő is úgy nyilatkozott, hogy „Minszk kudarca lényegében a háború kiszélesedését jelentené”, ám ma délelőtt újabb aggasztó hírek érkeztek: a szakadár Luganszk és Donyeck megye képviselői kijelentették, hogy nem fogadják el a megállapodást a jelenlegi formájában.

false

A szakadár területek delegációi közvetlenül nem vettek részt a négyek tárgyalásán. Ők csupán egy párhuzamos találkozón egyezkedtek Kijev megbízottjával az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet közreműködésével. Az orosz elnök később azt mondta: épp az jelentette a legnagyobb nehézséget, hogy Kijev a legfelsőbb szinten nem akart közvetlenül tárgyalni a szakadárokkal. (Ez azonban az ukrán vezetés szempontjából érthető, hiszen egy ilyen találkozó a szeparatisták elismerését jelentette volna.)

Egyelőre mégis úgy tűnik, hogy a megállapodás nyomán február 15-től tűzszünet lép életbe Kelet-Ukrajnában, ahol a kilenc hónapja tartó konfliktus becslések szerint legalább ötezer civil és katona életét követelte.

Hollande és Merkel Brüsszelben már beszámoltak a minszki eredményekről, aminek valószínűsíthetően hatása lesz az Oroszországgal szembeni szankciókra is, amelyek szigorításáról az EU hamarosan döntene. Az eredmények tükrében feltehetőleg nem fogják bővíteni a szankciókat. Az EU-csúcs ezekben a percekben is tart.

Sokba kerül az közadat-szolgáltatás

Adatkérők fosztogatják a VIII. kerületi önkormányzatot. Kocsis Máté polgármester kerülete a helyi jegyző számításai szerint négy év alatt bruttó 110,998 millió forintot költött a közérdekű adatigénylések megválaszolására – írja az Átlátszó. Részletezik is: ez 17 ember 79,5 milliós munkabére volt, mert a 17 ember közül 5 vezető beosztású, akik munkaidejük felét, a többiek a munkaidejük ötödét fordították az adatigénylések megválaszolására; és 31,470 millió forint dologi költség volt, mint például a munkafeltételek javítása (fűtés, villany, internet).

Jó kérdés: Ha ennyi a dolog és a kiadás, miért nem teszik fel a közérdekű adatokat kérés nélkül az önkormányzat honlapjára? Lehet, hogy olcsóbban jön ki?

Gyerekekkel nem szabad kísérletezni!

Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa esszét írt a HVG-be, amelyben a kilenc évfolyamos alapképzés dilemmáit járja körül.

false

Ne a gyereket szabjuk az iskolára, hanem az oktatás legyen egyénre szabott, türelmes, és befogadó. Erre a kilenc évfolyamos oktatás alkalmas lehet, de csak körültekintő előkészítés után – írja Pokorni, aki a Hoffmann Rózsa-féle oktatásirányítás idején gyakorlatilag a kormánypárt belső ellenzéke volt. Pokorni szerint a mai oktatási rendszer méltánytalan a kimagaslóan tehetségesekkel, a leszakadókkal és az átlagos gyerekekkel egyaránt. A kilenc évfolyamos közoktatás elemzése kapcsán kifejti, hogy a hasonló finn modellt másfél évtized alatt vezették be, Lengyelországban is választási ciklusokon átívelő politikai konszenzus övezte a megvalósítást, ezt a körültekintést, fokozatosságot Magyarországon is elengedhetetlennek tartja. Érvel a buktatás és a korai szelekció ellen, s úgy véli, a 6+3 éves oktatás sikeréhez előbb át kell alakítani a tanítóképzést, egyetemi szintűvé kell tenni.

Schmitt Pál rosszat álmodott, azt hiszi, még mindig doktor

„Én büszkén, egyenes derékkal és jó érzéssel mondtam le a mandátumomról, ezt a parlament elfogadta. Aztán részt vettem egy peres ügyben az egyetemmel szemben, amit megnyertem, és ők is deklarálták, hogy semmiféle etikai vétség nem történt. Következtetést nem vonok le belőle. Úgy éreztem annak idején, hogy jót cselekedtem” – nyilatkozta a volt köztársasági elnök Nagyváradon. Ezzel szemben a valóság az, hogy Schmitt Pál elvesztette a pert, és doktori címétől megfosztották.

false

Egy időben fogadkozott, hogy PhD-zik, de úgy tűnik, azóta erről a tervéről is letett, és inkább könyvet ír a fenntartható fejlődésről. Nem viccelünk, Schmittnek viszont vagy szelektív a memóriája, vagy tudatosan nem mond igazat.

„Isten hozta, Putyin úr!”

Jövő kedden az orosz elnök főszereplésével jön a South Park és a Family Guy új epizódja is. A magyar Comedy Central csinált egy miniepizódot, amiben a magyar köztársasági elnök meghívja Vlagyimir Putyint, hogy megbeszéljék a Játék határok nélkül végeredményét.

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.