Ilyen az, amikor egy svéd egyetemista megakadályozza, hogy visszatoloncoljanak valakit Afganisztánba

  • narancs.hu
  • 2018. július 25.

Interaktív

„Nem ülök le, amíg ez az ember a gépen van, mert nagy valószínűséggel megölik, ha ezen a gépen marad” – mondta az aktivista.

Elin Ersson, egy fiatal svéd aktivista hétfőn Göteborgból repült Isztambulba, ám a fedélzeten megtudta, hogy van egy afgán férfi a gépen, akit éppen ezzel a járattal akar a svéd állam visszatoloncolni Afganisztánba.

Az egyetemista lány ezért hosszú percekig nem ült le a helyére, így a repülő nem tudott felszállni. Mivel semmi illegális dolgot nem tett, a légiutas-kísérők csak udvariasan megkérték, foglalja el a helyét, ő viszont megtagadta ezt. Az utasok vegyesen reagáltak, volt, aki kiakadt a várható késésen, volt olyan is, aki viszont támogatta a lányt, a legtöbb utas tapsolva éljenzett.

Elin Ersson végül sikerrel járt, egy jó negyedóra után a férfit leszállították a gépről, a visszatoloncolást ezzel megakadályozva. Később a lány azt nyilatkozta, ez csak egy kis siker volt, hiszen tudja, hogy bármelyik nap megtörténhet a kitoloncolás, ezért a szabályokon kellene változtatni.

Az akciót élőben közvetítette a Facebookon, ami itt érhető el.

Elin Ersson

Deportation from Gothenburg to Afghanistan

Figyelmébe ajánljuk