Hivatalos, állami tájékoztató oldal indult az 5G-ről

  • narancs.hu
  • 2020. június 9.

Interaktív

Az igazi hatásairól, a technológiához köthető előnyökről.

Az 5G a mobilhálózatok legújabb generációja, de általános célú technológia is, amely a teljes gazdaság átalakulásához vezet, korszakalkotó termékeket és szolgáltatásokat előállító, új üzleti modellek alapján működő iparágakat hoz létre – írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A szaktárca ebben egy új honlap, az 5G.hu indítását is közli, amely már elérhető.

A portálon az érdeklődők megismerhetik az 5G felhasználási területeit, előnyeit, arról, hogy a technológia milyen fejlődést hoz a közlekedésben, hogyan könnyíti meg az iparban dolgozók munkáját, de arról is informálódhatnak, milyen elven működik az újfajta hálózat. Az oldalon szereplő menüpontok egyikében külön foglalkoznak az egyik gyakori összeesküvés-elmélettel is, mely szerint az 5G terjeszti a koronavírust.

Az ITM közleményében arról is ír, hogy a becslések szerint 2025-re 5G-n zajlik majd az európai adatforgalom 29 százaléka, az eddigi sávszélesség sokszorosával, alacsony késleltetéssel. A közlés szerint a felhasználók először a jelentősen gyorsabb internet-hozzáférést észlelik majd, például egy 2 órás film letöltési ideje 6 percről 3,6 másodpercre csökken.

Magyarország kedvező hálózati adottságokkal rendelkezik az új mobiltechnológiák bevezetéséhez, a hazai 4G lefedettség a világon a legjobb tízbe tartozik – írják.

A javában zajló újabb fejlesztések eredményeként idén év végéig minden hazai szolgáltatónál elérhetővé válik az 5G. A használatára alkalmas mobiltelefonok is folyamatosan jelennek meg a piacon. A magyar kormány a mielőbbi elterjesztésre törekszik, mert az 5G hálózat, a digitalizáció egyik központi alapinfrastruktúrájaként, döntő mértékben befolyásolja az ország versenyképességét is – hangsúlyozza az ITM.

Figyelmébe ajánljuk