tévéSmaci

Sok itt a kecske

  • tévésmaci
  • 2017. október 7.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché levelezésben álltak, nem nagyon volt még e-mail, bár a szovjetek kísérleteztek valamivel, amit a későbbi korok tudománytörténészei hajlamosak a drótposta előképeként leírni, de ez alighanem valami félrefordítás miatt lehet így, hisz amire hivatkoznak, azt még rénszarvas húzta, a szegényebb helyeken pedig medvék. Mindegy, Sztupa és Troché a magyar posta ez irányú – s kétségkívül megbízható – szolgáltatásainak hála, pont a kellő sűrűséggel és terjedelemben tudtak írásban eszmét cserélni, nem volt fennakadás a kommunikációban, tűnjék bár a chatelés mai szemmel hatékonyabbnak. Mindez persze nem jelenthet magyarázatot arra, hogy miért nem telefonáltak, hisz Sztupa asztalán a legkorszerűbb tizenkét csatornás telefonkészülék díszelgett, majdnem olyan volt, mint ma egy laptop. Megcsörrent, felkapta, s már hallotta is, hogy Pazicsákné, a megyeszerte rajongott titkárnő belebúgja, hogy főnök, Óvári elvtárs a kettesen. Na, erről szó sem lehetett, nem is csupán azért, mert Pazicsákné aligha tudta volna helyesen kiejteni Troché nevét, meg az milyen hülyén hangzott volna már, hogy Troché elvtárs, biztos Pazicsákné is Róka elvtársat mondott volna, mint a gazdag rétszilasiak, bár nekik dicséretükre váljék, hogy soha senkit nem elvtársoztak. A gerinc miatt, ugyebár. Ők a jóval dallamosabb tovarist használták mindenkire. És nem is azért nem telefonáltak egymásnak, mert lehallgatták volna őket, azzal nem nagyon törődtek. Inkább az utókor miatt, akiknek egyszer kurva fontos lesz nyilván, hogy hogyan is intézték ők a dolgokat: most itt van fekete-fehéren, csupa Nagyrabecsült Sztupa és Szépreményű Troché. Maradtam tisztelettel meg Őszinte híve. Minden le van fektetve.

Pénteken (8-án) este mindjárt két sorozatot is elindít a Film Mánia; kilenckor az 5 nap az élet kezd. Ez a láda legmélyéről végső kétségbeesésből előrángatott ötrészes, 2004-es keltezésű műremek arról szól, hogy a profnak van pár napja kideríteni, hogy miért dobja fel a pacskert a jelzett időpontban, s mivel a prof nem viccel Timothy Hutton elővezetésében, az is lehet, hogy megússza. Ehhez képest a rögtön utána következő – tehát Az ifjú fáraóban vitézkedő – Tutanhamonról legalább tudjuk, hogy tuti nem úszta meg. Viszont ez csak három rész.

Szombaton már déli háromnegyed kettőkor ágyba bújik a Dunán Sofia és Marcello. Hacsak nem sziesztáznak. De bármi is legyen, nem csinálhatják sokáig, mert ugyan A martfűi rém csak éjfél előtt kezdődik, ráadásul az HBO-n, de szegény Marcellót már kettő körül elviszik a szovjet frontra, ahol nemcsak Sztálin orgonái, de bizony a delejes tekintetű Mása is leselkedik rá, mint fő veszélyforrás. Sophia Loren és Marcello Mastroianni közös filmjei még akkor is tartogatnak hosszan kitartó izgalmakat, ha nem a legsikerültebbek, de Vittoria de Sica jelen műve pont nem ilyen, hanem egy szépen elfeledett remekmű.

Vasárnap még lesz – matinén, vaze: RTL II, 10.35 – Thelma és Louise is, meg este 11-től Casino a Dunán, amit lehet, hogy nem Andy Vajna üzemeltet, hanem Martin Scorsese. De attól még De Sica visz mindent a héten. Még akkor is, ha csütörtökön befigyel Woody Allen is a Dunára éjjel, ráadásul épp a legjobb filmjével. Kitalálták: Fogd a pénzt és fuss! Kegyedék is, a tévé elől!

Figyelmébe ajánljuk