Tartalom

MaNcs 29. évf. 36. sz. (2017-09-07)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

A Mecsek legalja - Pécs újra válságban

Gyámság alá került Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere, aki fölé, fittyet hányva az önkormányzatiság elvének, egy, a város országgyűlési képviselői által vezetett testületet helyeztek. A néhány év alatt tízmilliárdos nagyságrendű adósságot felhalmozó városra fájdalmas válságmenedzselés vár. Az ellenzék profitálhatna ebből – ha képes lenne az egységes fellépésre.

Publicisztika

Haskó László

Publicisztika

Hagyjuk a részleteket!

Mire jó a szocialista egészségügyi rendszer egy kapitalista országban?

Nem kell már sok idő ahhoz, hogy a magyarországi egészségügyről mondandó minden rossz igaz legyen. A tehetségtelen és gátlástalan nemzeti lumpenközépszer populizmusának 2006 óta tartó uralma már (e területre is) betöltötte tudása javát, de ne gondoljuk, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerének nincsenek tartalékai.

Vekerdy Tamás

Publicisztika

Szabad pályát!

A közoktatás szükségleteiről

Egy kedves barátom azt kérdezte, el tudnám-e mondani, hogy szerintem mi lenne ma a legsürgetőbb, legfontosabb a közoktatás számára. Egyelőre ennyi jutott eszembe:

Egotrip

Egotrip

Techet Péter: Svarcgelb

Az olasz egységre nem csak Triesztben szokás dühösnek lenni. Azon a Délen, amelyet az északi polgárság állandó nyűgként és teherként él meg, szintén sok kritikusa akad az egységes Olaszországnak. Az északolasz Beppe Grillo komikus 5 Csillag Mozgalma ezért a baloldali és jobboldali populizmus mellé a déli tartományokban a bourbonista, antigaribaldista populizmust is felvette a programjába.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Pénzt csak stikában

Az adózás rendjéről szóló, július végén megjelent törvénytervezet egyetlen mondata végleg megismerhetetlenné változtatná azt az információt, hogy a társasági adó terhére mekkora támogatás jut egyebek mellett a látványsportokra, különösen a focira, s azon belül, mondjuk, Felcsútra. A közpénzek minél átláthatatlanabb elherdálását tehát ismét a törvény erejével szentesítené a Fidesz-kormány, a hozzá méltó módon és eljárással: stikában, egy 130 oldalas salátatörvényben eldugva, mellékesen odavetve.

A szerk.

A szerk.

A kötcsei Casanova

Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófelelős a kötcsei piknikezés után eljuttatott egy közleményt az MTI-nek arról, hogy miről beszélt Orbán Viktor a hívei előtt. E közlemény egyik részében azzal foglalkozott, hogy Orbán Viktor mit mondott Emmanuel Macron francia elnök Le Point-ben „kifejtett gondolatairól”.

Külpol

Interjú

Külpol

„De hát a németek fogyasztanak!”

Uwe Jean Heuser közgazdász, újságíró

„A németek rosszak, nagyon rosszak” – mondta nemrégiben Donald Trump, a véleményét pedig több közgazdász is osztja. Pár hete még az Economist is címlapsztorit szentelt annak, hogy a németek túl sokat exportálnak, amivel ártanak Európának – és hosszabb távon önmaguknak is. A Die Zeit gazdasági rovatvezetőjét Németország vezető szerepéről és a választások tétjéről is kérdeztük.

Belpol

A Debreceni Egyetem megszállása

Belpol

Mocskos alkuk

Putyin egyetemi díszpolgári címe egyenes következménye annak a folyamatnak, ami Debrecenben Kósa Lajos polgármesterségével megindult, és ami 2010 után olyannyira kiteljesedett, hogy elérte az autonó­miáját sokáig őrző helyi egyetemet is.

Interjú

Belpol

„A formális vallásosság nem téveszthet meg”

Beer Miklós katolikus püspök menekültekről, cölibátusról, korrupcióról és a nők szerepéről

Vállalni kell a meggyőződésünket, mondja a Váci Egyházmegye vezetője, akit emiatt számos támadás ér elsősorban a kormányoldalról. A menekültek melletti kiállása éppúgy keresztény hitéből következik, mint a lombikbébiprogram elvetése, vagy a nők társadalmi szerepvállalásáról vallott fölfogása is.

Interjú

Belpol

„Az illiberális demokrácia közjogi szemfényvesztés”

Pap András László alkotmányjogász a NER ellentmondásairól

Politikai PR-nak, nem pedig koherens alkotmányfilozófiai víziónak tartja az illiberalizmust Pap András László, aki a magyar demokrácia leépítéséről írt könyvet. Az új populizmus ellenszere a kötelező szavazás lehetne.

Képzőművészet
Zene

Lemez

Zene

Csúnya és barátságtalan

Nine Inch Nails – Add Violence

Nagy megzuhanások után általában két út létezik: vagy a még nagyobb önpusztítás, vagy ennek a tökéletes ellentéte kigyúrás vagy egyéb sportok formájában.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Nincs kérdés

Iszlámpara a Karc FM-en

Nem, valóban, az égvilágon semmi meglepő sincs abban, hogy a korszellemre tántoríthatatlanul ráérző, mi több, a párt iránymutatásait zokszó nélkül követő és közvetítő Karc FM a legsötétebb iszlamofóbiának ad előzékenyen megszólalási fórumot.

Film

Film

Kutyaének

Aki Kaurismäki útja A remény másik oldalára

Hogy mitől auteur az auteur, a Cahiers du cinéma fenegyerekei elég szigorúan meghatározták már az ötvenes években (ti. a szerzőként aposztrofált rendező minden munkájában a személyes víziója rajzolódik ki a rá jellemző kifejezőeszközökkel, kézben tartja a filmkészítési folyamat jelentős részét, életműve pedig összefüggő rendszert alkot), de a gyakorlatban sokszor meglepően nehéz alkalmazni ezeket a szempontokat.

Könyv

Könyv

Tízcentes istenrajzok

Jack Kirby, 100

Úgy nevezték, a Király. Nélküle teljesen máshogy festene a mai popkultúra: Amerika kapitány, a Fantasztikus Négyes, az X-Men és még többtucatnyi szuperhős első rajzolója száz éve született.

Tudomány

Harvey, a pusztító ciklon

Tudomány

Város a víz alatt

Bár sokáig lebecsülték a veszélyeit, Harvey az utóbbi évszázad egyik, ha nem a legköltségesebb természeti csapását hozta az Egyesült Államokra.

Tudomány

Kösz, hogy betegre szelídítettél!

Megsínylették a kutyák a hibás tenyésztést és a felelőtlen szaporítást

Csípő-, váll- és könyökdiszpláziára, öröklődő szívbetegségre, vérzékenységre és hasonló betegségekre kell felkészülnie annak, aki fajtatiszta kutyakölyköt vásárol. Napjainkra már minden népszerű fajtára több örökletes betegség jut. Ezt tettük évtizedek-évszázadok kitartó munkájával a legjobb barátunkkal.

Vitaest latinul

Tudomány

Cui prodest Harrius Potter?

A latin egyesek szerint nem holt, hanem halhatatlan, vagy továbbélő, esetleg feltámasztott, bár akkor meg mégis holt, sőt, talán megölt nyelv.

Gasztro
Lélek
Tévétorrent