Végleg kitiltotta a Twitter Donald Trumpot, letörölte a csatornáját

  • narancs.hu
  • 2021. január 9.

Interaktív

Mert ha Trump továbbra is használhatja a csatornáját, fennáll az esélye annak, hogy ismét erőszakos cselekedetekre buzdítja híveit.

Úgy tűnik, vége ért Donald Trump twitteres karrierje. Vége a végtelenített ámokfutásának. A szolgáltató a Capitoliumot ért ostrom után úgy döntött, Trump hozzáférését ideiglenes korlátozza. Ez akkor annyit jelentett, hogy 12 órán át nem fért hozzá a csatornájához, ám annak korábbi tartalmai továbbra is elérhetők voltak. Ezt követően viszont a Twitter úgy döntött, végleg felfüggeszti az amerikai elnök hozzáférését, illetve elérhetetlenné teszi a csatorna összes korábbi bejegyzését: üresség fogadja azokat, akik felkeresik az Egyesült Államok leköszönőben lévő elnökének Twitter-csatornáját, csak annyi látszik, hogy felfüggesztett fiók.

A szolgáltató már az ideiglenes korlátozáskor figyelmeztetett arra, hogy azt végleges tiltás követheti, ha Trump továbbra is azzal hergeli követőit, hogy a – mostanra minden létező hatóság és hivatalos szerv által hitelesnek elfogadott – választási eredményt nem szabad elfogadni, mert csalás történt. És hát ez történt, a választási aktus végén, mikor a leköszönő elnök ismét hozzáfért a csatornájához, a Twitter szerint ismét ilyen jellegű célzásokat tett.

A mikroblog-szolgáltató azt közölte, alapos átgondolás után arra jutott, hogy ha Donald Trump továbbra is használhatja csatornáját, akkor fennáll az esélye annak, hogy ismét erőszakos cselekedetekre buzdítja híveit, illetve hogy az Trump gyakran impulzív szavai rendbontásra bíztathatnak másokat.

A történtekbe Trump nem nyugodott bele. Két új csatornán is próbálkozott, az ezeken közölt tweetjében nagy bejelentést ígért. e mivel a Twitter szabályzata szerint ha egy kitiltott felhasználó esetleg új csatornát indít, azt felfedezése után azonnal felfüggesztik, így is lett.

Mint ismert, a Twitter Donald Trump kedvenc online kommunikációs eszköze volt. Már 2016-os elnökké választása előtt, kampánya során is szívesen használta azt. Az Egyesült Államok vezetőjeként pedig gyakran Twitter-csatornáján jelentett be fajsúlyos politikai és személyi döntéseket.

De Trumpot egyelőre a Facebook sem engedi vissza, Mark Zuckerberg a Capitoliumot ért támadás után "határozatlan időre" szóló tiltásról döntött.

Figyelmébe ajánljuk