Formabontó ötlet: utcák és autók nélküli várost álmodtak Szaúd-Arábiába

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. január 12.

Tudomány

A The Line néven emlegetett projektet a jövő mintavárosának képzelik el. 

Teljesen autómentes várost építenek egymillió lakossal Szaúd-Arábiában a Vörös-tenger partjára tervezett Neom futurisztikus óriásmetropolisz részeként.

A 170 kilométer hosszan elnyúló, The Line néven emlegetett városban nem lesznek autók, utcák és nem lesz szén-dioxid-kibocsátás - jelentette be Mohamed bin Szalmán trónörökös.

A modern városok szennyezettek, zsúfoltak, hangosak és elszakadtak a természettől, ami hátrányosan befolyásolja az élet minőségét - közölték a fejlesztők hétfői Twitter-üzenetükben. Mint írták, a jövő általuk elképzelt mintavárosa egymillió lakosnak ad otthont és évi ötmillió turistát vonz majd.

A 26 500 négyzetkilométeres "megaváros", Neom fontos eleme a Vision 2030 programnak, amelyben Szaúd-Arábia gazdasága átalakítását és kőolajfüggőségének csökkentését tervezi. A "megacity", ahogy tervek emlegetik, az ország északnyugati csücskében létesül 500 milliárd dollárból az állami fejlesztési alapból (Public Investment Fund, PIF). A beruházás első fázisát 2025-re tervezik befejezni.

A tájékoztatás szerint The Line lesz 150 éve az első olyan város, amelyet "nem utcák, hanem emberek köré" építenek. A tervek szerint a hétköznapi élet minden színtere - például az iskolák, egészségügyi központok, szabadidő-létesítmények, parkok - elérhető lesz legfeljebb öt perc gyaloglással, a nagyobb távolságokat teljesen automatizált közlekedési rendszerrel érhetik el a lakók.

A város "gerincét" adó közlekedési rendszert ugyanakkor a tervek szerint a föld alá viszik az infrastrukturális szolgáltatásokkal együtt, ezért nem fognak bezavarni a felszíni, gyalogos közlekedésre épülő városképbe. 

A tervezők azt ígérik, hogy mesterséges intelligencia könnyíti meg a lakók életét, a város energiaellátását teljes egészében megújuló forrásokból fedezik. A projekt 380 ezer új munkahelyet teremt az ígéretek szerint.

Nem ez az első eset, hogy egy futurista sivatagi megaváros tervével ambiciózus célt tűzött maga elé Szaúd-Arábia: 2005-ben meghirdették az Abdullah király nevét viselő megapolisz (King Abdullah City) tervét, amely az akkori bejelentések szerint 1,3 millió munkahelyet teremtett volna. A hat tervezett városrészből azonban végül csak egy valósult meg, és a tervezett kétmillió helyett jelenleg csak 10 ezren lakják a semmiből létrehozott települést.

Neked ajánljuk