Július jól befűt nekünk – Időjárás a héten

Kellemesen meleg, bár kicsit változatos idővel köszön el a június, de a forró nyarat megint a július hozza el.

Szokatlanul sokáig, hetekig tartotta magát júniusban az átlagosnál többnyire hűvösebb idő – még múlt héten is többször előkerülhetett a tavaszi kabát. Ezen a héten mind kevesebb szükségünk lesz erre, habár a hét elején az éjszakák egyelőre még kissé hűvösek maradnak. Ahogy azonban szerdától beköszönt a július, úgy emelkedik lépésről lépésre a nappali hőmérséklet – olyannyira, hogy szombaton részleges, vasárnap pedig már telivér kánikula lesz, mindenhol harminc fok feletti csúcshőmérsékletekkel. Mivel az éjszakák is mind melegebbek lesznek, így a rendes éjszakai felfrissülés is elmarad – visszasírhatjuk majd ilyenkor a jó kis 14-15 fokos hajnalokat, de ez akkor már késő bánat!

Ráadásul, míg a hét elején, pláne hétfőn és a keddre virradó éjszaka még előfordulnak záporok, zivatarok, július első napjaira szinte kiszárad a légkör, s napokon át (ritka, futó záporokat nem számítva) egy csepp eső sem hullik majd. Eddig is gondolhattuk, hogy az Észak-Afrikában hetek óta gyűlő forró levegő lassan utat talál magának Európa egyre inkább anticiklon uralta szívébe. S bár a magasban onnan is intenzív lesz a meleg beáramlása, az alsóbb szinteken máshonnan érkezik a fűtőközeg: a hétvégéig árulkodóan domináns északkeleti széljárás mutatja, hogy a dél-oroszországi, fekete-tenger-melléki meleg levegőből kapunk utánpótlást napokon keresztül. Ebből azután előbb-utóbb olyan kánikula lesz, előreláthatóan már a hétvégén, aminek csak a balatoni vendéglősök tudnak tiszta szívből örülni. Ráadásul a környékre is hiába menekülnénk: a hőhullám valószínűleg egész Európát érinti.

Visszatér a nyár

Hétfő: Kezdetben derült, napos idő várható szinte mindenhol, délután a Dunántúlon számíthatunk a legtöbb napsütésre, de máshol is előbújik a nap hosszabb-rövidebb ideig. Északkeleten és a középső országrészben néha erősebben gomolyfelhős, már késő délelőttől kezdve visszatérően záporos, zivataros idő lesz. A csúcshőmérsékletek 21 (a hűvösebb, felhősebb északkeleti hegyvidék) és 27 (pl. Dél-Alföld) fokok között alakulnak. Élénk vagy mérsékelt, zömmel északnyugati szél fog fújni. Hűvös lesz az éjszaka: legfeljebb mérsékelt légmozgás mellett ismét csak 12 és 16 fok közötti minimumok várhatók, s északkeleten-keleten még záporok-zivatarok is.

Kedd: Kezdetben sok lesz a napsütés, délután már erősebben gomolyfelhős idő lesz – de záporok csak a keleti határvidéken fordulnak elő. Ennek köszönhetőek a 23, 28 fokos délutáni hőmérsékleti maximumok is. Főleg keleten még élénk, máshol mérsékelt, északias szél fog fújni. Éjszaka gyenge légmozgás mellett ismét jobban lehűl az idő: hajnalra egészen 14, 17 fokig.

Szerda: Július első napján kismértékben már melegszik az idő: délután 26, 29 fok is lehet. Több lesz a napsütés is, a gomolyfelhőkből legfeljebb elszórtan alakulnak ki gyenge záporok. Főleg keleten még mindig élénk északkeleti szél fog fújni, máshol mérsékelt vagy gyenge marad a légmozgás. Éjszaka gyengülő légmozgás mellett még mindig friss idő lesz 16, 19 fokos minimumokkal (nyugaton vagy a főváros belső kerületeiben ennél is melegebb lehet a reggel).

Csütörtök: Napsütéses idő lesz, délután megint 26, 29 fokos maximumokkal. Keleten viszonylag élénk, a Dunántúlon mérsékelt északkeleti szél fog fújni. Éjszaka még mindig kicsit szeles időben csapadék már nem várható, hajnalra 15, 20 fokig hűl a levegő.

Péntek: Napos idő lesz, délután némi gomolyfelhő-képződéssel, ezekből elvétve sem nagyon alakulhatnak ki záporok. Délutánra maximum 28, 30 fok várható. Többnyire élénk, északnyugaton mérsékelt északkeleti szél fog fújni. Nem lesz hűvös az éjjel sem: 16, 20 foknál csak néhol süllyed mélyebbre a hőmérséklet.

Szombat: Zömmel derült időben legfeljebb gomolyfelhők zavarják a napsütést – a napi maximumok 29, 32 fok körül alakulnak, talán a Kisalföldön és a fővárosban lesz a legmelegebb. Többnyire mérsékelt északkeleti szél fog fújni. Hajnalban gyengülő légmozgás mellett csupán 18, 22 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: Több napsütés várható, és még forróbb levegő érkezik fölénk, így tovább melegszik az idő: kánikulai magasságba, egészen 31, 35 fokig szökik fel a hőmérséklet. A korábbi napokhoz képest jóval gyengébb, változó irányú szél fog fújni.

Neked ajánljuk