Rekkenő hőség szerdáig – Időjárás a héten

Az év eddigi legmelegebb napjai állnak előttünk. Szerda estére egy hidegfront vet véget a száraz szaunának.

A múlt hétvégén kezdődött erőteljes felmelegedés (ahogy azt múlt heti prognózisunkban is sejtettük) nem állt meg vasárnap, amit garantált, hogy a hőség ezúttal szinte egész Európára kiterjedt. Mi több, előbb éppen Európa nyugatabbi fertályára nyúlt be az Afrikából kinyúló melegnyelv, amit a határain húzódó magas szintű áramlás (jet stream) révén sajátos omegaformát öltött. Az itt található magas nyomású zóna (meteorológiailag: gerinc) folyamatos anticiklonális hatásával meggátolja a felhőképződést, és a légmozgás is csak a forró afrikai levegő utánpótlását szolgálja. Nos, ez a forró zóna már vasárnap délutántól fölénk került, s e hét első három napján uralni fogja a Kárpát-medencét.

Mindez tartós, tikkasztó hőséggel jár: hétfőn-kedden már 35-36 fok körül vagy afelett tetőző hőmérsékletekkel, de szerdán délkeleten a 40-et is megközelítheti a csúcshőmérséklet (igaz: északon és nyugaton ekkor már folyamatosan enyhül a hőség). A magasban folyamatosan érkezik délnyugat felől a meleg levegő, a felszín közelében azonban hétfőn, kedden az ország nagyobb részén még csak mérsékelt szelet tapasztalunk. A légmozgás majd csak szerdán élénkül meg: a front előtt kezdetben még élénk délnyugati, forró szél fog fújni. Ehhez kifejezetten forró éjszakák is társulnak: a nagyvárosok belső területein éjjel sem megy majd 25 fok alá a hőmérséklet, ami különösen nehezen elviselhetővé teszi a hőhullámot. Nem is véletlenül adott ki az ÁNTSZ már szombat nulla órától egészen szerda estig érvényes legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Még szerencse, hogy ez a hőhullám sem tart örökké: nyugaton és északon már szerdán déltől megjelennek a záporok, zivatarok, az ország más részein pedig késő délutántól-kora estétől a feltámadó-megerősödő északnyugati szél és bizonytalan mennyiségű konvektív csapadék (záporok, zivatarok) kíséretében enyhül a meleg – eközben sajnos a porviharok lehetőségét sem tudjuk kizárni. A hét hátralévő részén kellemesen meleg, nagyjából a sokévi átlagnak megfelelő júliusi időnk lesz, s az éjszakák is felfrissülnek: nagy lehűlésnek, komoly csapadéknak, de a hőség visszatérésének is kicsi az esélye, legalábbis vasárnapig. Utóbbit a jövő hét tekintetében már egyáltalán nem tudjuk kizárni, pláne, hogy már e hét utolsó napján is határozott felmelegedést tapasztalunk majd.

Csütörtökig tikkasztó, utána átlagos meleg

Hétfő: Zömmel napos, derült időben már kellemetlenül meleg lesz 33, 37 fokos csúcshőmérsékletekkel (Budapesten délután már 36, 37 fok várható). Előbb északon és keleten élénkül meg a délnyugati szél, majd az Észak-Dunántúlon délután már északnyugatról fog fújni  – a Dunántúl nyugati részén ekkor kisebb záporok is előfordulhatnak. Éjszaka is csak helyenként lehet már felfrissüléssel számolni (nagyvárosokban semmiképpen): hajnalban sem lesz kevesebb 20, 25 foknál.

Kedd: Egy újabb forró nap: szinte zavartalan napsütésben délután 34, 37 fokos maximumokkal. Mérsékelt, északon kicsit élénkebb délnyugati-nyugati szél fog fújni. Sajnos éjszaka még kevésbé hűl le: 21, 26 foknál nem lesz kevesebb.

Szerda: Kezdetben mindenhol sok napsütés várható, ám a Dunántúlon és északon már késő délelőtt megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és itt már ekkor is záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A hőmérsékleti maximumok még 32 és 38 fok között tetőznek (a fővárosban kora délután mintegy 36 fokkal), de nyugaton és északon kora délutántól megtorpan a hőmérséklet emelkedése (igaz, komoly lehűlés ekkor még itt sem várható). Kezdetben még a déli-délnyugati szél élénkül meg (a front előtt erősödik a meleg levegő beáramlása), ám déltől északnyugat felől mind többfelé északnyugatira vált a légmozgás iránya, ezzel késő estétől már délre és keletre is hűvösebb levegő áramlik. Az erős széllel járó frontátvonulást bizonytalan mennyiségű konvektív csapadék, s emiatt sokfelé porviharok kísérik. Kora estétől másnap délelőttig heves, komoly széllökésekkel járó zivatarok kialakulását sem lehet kizárni. Hajnalra már 18, 21 fokig csökken a hőmérséklet.

Csütörtök: Még többfelé várhatók záporok – elsősorban a nap első felében, utána inkább csak felhőátvonulások zavarják a napsütést. Továbbra is élénk északnyugati szél fog fújni – főleg északon néha hevesebb lökésekkel. Délután a csúcshőmérsékletek északnyugatról keletre haladva 24 és 29 fok között tetőznek. Éjszaka még mindig élénk északnyugati szélben kissé már jobban lehűl a levegő: hajnalra 13, 18 fokig.

Péntek: Zömmel napos időben, délutáni gomolyfelhő-képződés mellett délután 22, 27 fokos maximumok várhatók. Továbbra is élénk, néha kifejezetten erős északnyugati szél fog fújni. Éjszaka végre mindenhol alaposan felfrissül a levegő: hajnalra 10, 16 fokig is lehűlhet, többnyire gyengülő légmozgás mellett.

Szombat: Ismét erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de azért nem maradunk napsütés nélkül: még mindig kissé élénk nyugatias szélben 24, 28 fokos maximumok várhatók (talán a Dél-Dunántúlon lesz a legmelegebb). Éjszaka, nyugodt szélcsendes időben 13, 19 fokig hűl a levegő (legkevésbé a korábban jól átmelegedett Balaton mellett).

Vasárnap: Melegszik az idő az előző naphoz képest: már 27, 31 fok is lehet. Sok napsütés várható, mérsékelt északnyugati szél fog fújni.

Figyelmébe ajánljuk