Január, február, itt a nyár!

Melegszik, de nem sokáig – időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. jún. 18., 08:26
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A kissé változékony hétfőtől rövid az út a hét közepének kánikulájáig. Ami ezúttal sem tart sokáig: pénteken drámai hidegfront érkezik.

Alaposan benne járunk a nyárban, ilyenkor már nem szokatlanok a hosszú, akár kellemetlenül forró periódusok sem – nos, ezen a héten ilyennel még nem kell számolnunk. A múlt hétvégén kezdődött melegedés azért folytatódik a következő napokban is – igazából éppen hétfőn torpan meg kissé egy a Kárpát-medencét inkább csak súroló hullámzó frontrendszernek köszönhetően, amit főleg a nyugaton élénkebb északnyugati szélről és a többfelé kialakuló záporokból vehetünk észre. Már kedden is tovább melegszik a légkör talaj közeli fertálya, miközben még ekkor is előfordulnak záporok, főleg a középső országrészben. Szerdán és a csütörtökön már többfelé várható kánikula, a legmelegebb talán éppen a főváros környékén lesz, miközben délen (bár csütörtök délután talán kiterjedtebben is) előfordulnak még záporok, zivatarok. Péntekre virradóan, éjszaka, majd hajnalban illetve reggel érkezik majd egy hullámzó frontrendszer, aminek az előterében is kialakulnak zivatarok, átvonulását pedig intenzív csapadék és erős léglökések kísérhetik. Mögötte megélénkül az északnyugati-északi szél és már péntekre is jó pár (néhol akár 12-14) fokkal mérséklődik a felmelegedés. Szombaton, vasárnap már csak elszórtan eshet, több lesz a napsütés, ám a többször megélénkülő északnyugati széllel folyamatosan érkezik a hűvös levegő utánpótlása, így még a hétvégén is jóval az átlag alatti felmelegedéssel számolhatunk – no, meg igen friss éjszakákkal, hajnalokkal (többfelé 9 fok alatti minimumokkal!).

Közben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy csütörtökön, június 21-én, pár perccel a delet követően (12:07) beköszönt a csillagászati nyár. A nap ekkor, azaz a nyári napforduló idején delel a legmagasabban (csaknem 66 fokon) és ekkor a leghosszabb a nappal is: majdnem 16 óra telik el a napfelkelte és napnyugta között. Bár ebben az időszakban csupán minimálisan, másodpercekben mérhetően változik mindkét dátum, de azért tudnunk kell, hogy a legkorábbi napkeltén már az elmúlt hétvége (június 16.) óta túl vagyunk – ettől kezdve egészen a jövő év első hajnaláig napról napra később bukkan fel csillagunk az égen.

false

Péntektől kevésbé meleg

Hétfő: Nyugaton az erősen szeles időben inkább csak felhőátvonulások (és az ezekből kialakuló futó záporok) zavarják meg a napsütést, de a Tiszántúlon és a középső országrészben már délelőtt is többfelé alakulnak ki záporok. Délután is főleg a Dunától keletre, de a Kelet-Dunántúlon is sokfelé számolhatunk záporokkal, zivatarokkal, nyugaton vagy a főváros környékén inkább csak elszórt és nem túl intenzív záporokkal. A csúcshőmérsékletek 22, 27 fok között alakulnak. Sokfelé élénk, a Dunántúlon kifejezetten erős északi-északnyugati szél fog fújni – egyedül a Tiszántúlon várható mérsékeltebb légmozgás. Éjszaka keleten és a középső országrészben, a Délkelet-Dunántúlon még többfelé eshet. Bár mérséklődik a légmozgás, de a Dunántúlon azért még kifejezetten élénk északnyugati szél fújhat. Napkeltéig 16, 20 fokig csökken a hőmérséklet – ekkor még többnyire mindenhol felfrissül a levegő.

Kedd: Bár a napsütést sem fogjuk nélkülözni, de azért sok lesz felettünk a gomolyfelhő, különösen a középső országrészben, a főváros környékén, az északkeleti hegyvidéken és a Kelet-Dunántúlon, ahol még mindig többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok (a Dél-Alföldön akár már délelőtt is). A Nyugat-Dunántúlon, de a Balaton környékén is még élénk (a nyugati határnál helyenként erős lökésekkel kísért) északi szél fog fújni, máshol a hétfőhöz képest sokkal visszafogottabb légmozgást tapasztalunk. Napközben 26, 30 fokos maximumokat mérhetünk – ezen belül keleten lesz közel kánikula. Éjszakára mindenhol szűnik a csapadék, nyugaton is mérséklődik a légmozgás. hajnalra is csupán 17, 21 fokig süllyed a hőmérséklet, keleten sokfelé trópusi éjszaka várható, azaz a hőmérő szála itt nem megy 20 fok alá.

Szerda: Zömmel napos idő várható, délután a Dél-Dunántúlon, a Balaton környékén illetve a Duna-Tisza-köze déli részén, a szerb határ közelében elszórtan záporokkal, zivatarokkal. Napközben 27, 32 fokig emelkedik a hőmérsékletet: az Alföldön (de Budapest környékén is!) többnyire kánikula várható. Legfeljebb az ország északkeleti sarkában fújhat mérsékelt északkeleti szél, máshol gyenge marad a légmozgás.  Éjszaka sem várható csapadék, a levegő is alig mozdul. Hajnalra 17, 21 fokig csökken a hőmérséklet – már sokfelé lesz trópusi éjszaka, amikor nem megyünk 20 fok alá.

Csütörtök: A nap nagyobb részén zömmel napos idő várható, a napsütést délelőtt még csak kevés gomolyfelhő zavarhatja meg. Délután már főleg a Dunától keletre (leginkább északkeleten, elszórtan még délkeleten) záporokkal, zivatarokkal is számolhatunk. Ezek környezetében hirtelen lehűlhet a levegő. Közben az ország nagy részén kissé megélénkül a délnyugati szél. A hőmérsékletek egészen 29, 33 fokig emelkednek: nem lehetetlen, hogy éppen a főváros környezetében (pláne belsejében!) lesz a legmelegebb. Késő estére észak felől fokozatosan beborul, és éjszaka mind többfelé várható zápor, zivatar, ezek környezetében hirtelen feltámadhat a szél – jégesővel, felhőszakadással is számolni kell. Kora reggelig 14, 21 fokig hűl a levegő, a Dunántúlon már alaposabban, míg délkeleten még többfelé trópusi éjszaka várható (itt majd csak napközben megy 20 fok alá a hőmérséklet). Hajnalra a Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél.

false

Péntek: Felhős, csapadékos időre ébredünk: délelőtt, sőt még délután is többfelé eshet záporos csapadék (zivatarok is előfordulnak), néhol tartós eső hullik majd - habár a délután második felétől egyre inkább a déli és a keleti országrészben eshet. Késő estére folyamatosan mindenhol eláll (a legkésőbb keleten), a front elvonultával északon néhol kisüthet a nap is. Napközben csupán 16, 23 fokig emelkednek a hőmérsékletek: délelőtt még délkeleten, délután már északnyugaton lesz a legmelegebb (Bp. környékén nem lesz több 18-19 foknál). Erős északnyugati, illetve északi szél fog fújni, viharos lökések is előfordulnak. A délután második felére azután lassan mérséklődik a légmozgás, de ekkor sem áll el a szél. Hajnalban  északon, északkeleten ismét  számolhatunk záporokkal (sőt, szinte őszies eső is eshet). Közben 9, 14 fokig hűlünk, éjszaka is még többfelé határozott északnyugati szél fog fújni.

Szombat: Változóan, délután már többfelé (főleg nyugaton és északon) erősebben gomolyfelhős idő lesz - több-levesebb napsütésre mindenhol számíthatunk. Elsősorban északon és északkeleten, no meg a főváros környezetében alakulnak ki záporok, zivatarok. Nyugaton és a középső országrészben élénk északnyugati szél fog fújni. Délutánra is mindössze 18, 22 fokig melegszünk - a főváros környékén is 20 fok lesz a maximum. Éjszakára csökken a felhőzet, gyengül a szél is, hajnalra 9, 14 fokig csökken a hőmérséklet.

Vasárnap: Közepesen felhős, zömmel azért napos időben délutánra még mindig csak 18, 23 fokig melegszünk: azért az ország nagyobb részén már átlépi a hőmérséklet a 20 fokot. Leginkább északkeleten, a Dunántúlon és délkeleten fordulnak elő elszórtan záporok, zivatarok. A Dunántúlon még élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszaka már sehol sem fog esni, gyengül a szél is. Alaposan le is hűl a levegő: kora reggelig 10, 15 fokig.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. jún. 18., 08:26
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja